Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Astăzi, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, evanghelia ne prezintă scena Bunei-Vestiri (cf. Lc 1,26-38). Ea arată două atitudini ale Mariei care ajută să înțelegem cum a păstrat ea darul unic pe care l-a primit, cel al unei inimi total libere de păcat. Și aceste două atitudini sunt uimirea față de lucrările lui Dumnezeu și fidelitatea în lucrurile simple.

Să o vedem pe prima: uimirea. Îngerul îi spune Mariei: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!" (v. 28) și evanghelistul Luca notează că Fecioara "s-a tulburat la acest cuvânt și cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta" (v. 29). Rămâne surprinsă, impresionată, tulburată: se uimește când aude că este numită "plină de har" - este umilă Sfânta Fecioară Maria -, adică plină de iubirea lui Dumnezeu. Este o atitudine nobilă: a ști să fim uimiți în fața darurilor Domnului, a nu le considera niciodată sigure, a aprecia valoarea lor, a ne bucura de încrederea și de duioșia pe care ele le poartă cu sine. Și este important a mărturisi această uimire și în fața celorlalți, vorbind cu umilință despre darurile lui Dumnezeu, despre binele primit, și nu numai despre problemele zilnice. A fi mai pozitivi. Putem să ne întrebăm: Eu știu să mă uimesc față de lucrările lui Dumnezeu? Mi se întâmplă vreodată să simt uimire și s-o împărtășesc cu cineva? Sau caut mereu lucrurile urâte, lucrurile triste?

Și ajungem la a doua atitudine: fidelitatea în lucrurile simple. Evanghelia, înainte de Buna-Vestire, nu spune nimic despre Maria. Ne-o prezintă ca o tânără simplă, aparent egală cu atâtea altele care trăiau în satul său. O tânără care tocmai grație simplității sale a păstrat curată acea Inimă Neprihănită cu care, prin harul lui Dumnezeu, a fost zămislită. Și acest lucru este important, deoarece pentru a primi marile daruri ale lui Dumnezeu este decisiv să știm să prețuim pe cele zilnice și care apar mai puțin.

Tocmai cu fidelitatea zilnică în bine Sfânta Fecioară Maria a permis darului lui Dumnezeu să crească în ea; așa s-a antrenat să răspundă Domnului, să-i spună "da" cu toată viața sa.

Așadar, ne întrebăm: Eu cred că, în situațiile de fiecare zi ca și în drumul spiritual, importantă este fidelitatea față de Dumnezeu? Și, dacă eu cred, găsesc timpul pentru a citi evanghelia, pentru a mă ruga, a participa la Euharistie și a primi iertarea sacramentală, pentru a face vreun gest concret de slujire gratuită? Sunt acele mici alegeri de fiecare zi, alegeri decisive pentru a primi prezența Domnului.

Maria Neprihănita să ne ajute să ne uimim de darurile lui Dumnezeu și să răspundem față de ele cu generozitatea fidelă de fiecare zi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Salut cu afect romanii și pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi credincioșii din Novoli și tinerii de la Mir din Cingoli.

În această sărbătoare a Neprihănitei, în parohiile italiene se reînnoiește adeziunea la Acțiunea Catolică. Încurajez toți colaboratorii, de la tineri la bătrâni, să fie pietre vii în Biserică și bună plămadă în societate. Drum bun!

Binecuvântez din inimă credincioșii din Rocca di Papa și flacăra cu care vor aprinde marea stea pe fortăreața din orășelul lor frumos în cinstea Mariei Neprihănite.

Trimit salutul meu credincioșilor din Dieceza de Québec, în Canada, care o celebrează astăzi pe patroana lor, Neprihănita, și inaugurează Jubileul celei de-a 350-a aniversări a diecezei. Québec a fost prima dieceză întemeiată în Canada. An jubiliar fericit și Fecioara Maria să vă însoțească!

Și acum, am bucuria de a anunța că la 25 și 26 mai vom celebra la Roma prima Zi Mondială a Copiilor. Inițiativa, patronată de Dicasterul pentru Cultură și Educației, răspunde la întrebarea: Ce tip de lume dorim să transmitem copiilor care cresc? Asemenea lui Isus, să vrem să-i punem pe copii în centru și să ne îngrijim de ei.

Astăzi după-amiază, voi merge mai întâi la "Santa Maria Maggiore" și apoi în "Piazza di Spagna" pentru a mă ruga Sfintei Fecioare Maria. Cer tuturor, în special credincioșilor din Roma, să se unească spiritual cu mine în aceste gesturi de încredințare Mamei noastre, rugându-se îndeosebi pentru pace, pacea în Ucraina, pacea în Palestina și Israel și în toate țările lovite de războaie. Să cerem pace, ca inimile să se împăciuiască, să fie pace.

Și urez tuturor sărbătoare frumoasă și drum bun de Advent sub călăuzirea Fecioarei Maria. În mod special, salut tinerii Neprihănitei, astăzi este ziua voastră! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat