Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Mișcării Focolarelor (7 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bine ați venit!

Îl salut pe cardinalul Farrel, pe președinta voastră, dr. Margaret Karram, pe copreședinte, părintele Jesús Morán, pe membrii consiliului general, pe delegații din zonele geografice și pe voi toți. Vă sunt recunoscător pentru că ați venit în timp ce voi celebrați a optzecea aniversare a întemeierii Mișcării Focolarelor, numită și Opera Mariei. Mulțumesc!

Ea coincide cu ziua în care slujitoarea lui Dumnezeu Chiara Lubich a decis să se consacre total Domnului. De la o inspirație primită într-un context de viață absolut obișnuit - în timp ce mergea să facă cumpărături pentru familia sa - a izvorât un act radical de dăruire lui Dumnezeu, ca răspuns la chemarea sa pe care a simțit-o dulce și puternică în inimă. Era 7 decembrie 1943, la Trento, în plin război; chiar în ajunul Solemnității Neprihănitei, "da"-ul Mariei a devenit "da"-ul lui Chiara, generând un val de spiritualitate care s-a propagat în toată lumea, pentru a spune tuturor că este frumos a trăi evanghelia cu un singur cuvânt simplu: unitate. Dar unitate înseamnă și armonie: unitate armonioasă.

În acești optzeci de ani, ați făcut să răsune acest mesaj în mijlocul tinerilor, comunităților, familiilor, persoanelor din viața consacrată, preoților și episcopilor; precum și în diferite ambiente sociale: de la lumea școlii la cea a economiei, de la cea a artei și culturii la cea a informației și mass-media; și îndeosebi în domeniile ecumenismului și al dialogului interreligios. Astfel, ați fost instrument activ al unei mai înfloriri de opere, de inițiative, de proiecte și mai ales de "renașteri", de convertiri, de vocații, de vieți dăruite lui Cristos și fraților. Pentru toate acestea astăzi vrem să aducem mulțumire lui Dumnezeu.

În februarie 2021, vorbind Adunării Generale, subliniam trei atitudini importante pentru drumul vostru: a trăi carisma voastră cu fidelitate dinamică, a primi momentele de criză ca oportunități pentru a ne maturiza, a întrupa spiritualitatea cu coerență și realism (Discurs, 6 februarie 2021). A trăi spiritualitatea. Vreau să le amintesc astăzi pentru a vă încuraja să le trăiți și să le promovați după trei linii: maturitatea eclezială, fidelitatea față de carismă și angajarea pentru pace.

Maturitatea eclezială. Vă invit să lucrați pentru ca să se realizeze tot mai mult visul unei Biserici pe deplin solidare și misionare. Începeți de la comunitățile voastre, favorizând în ele un stil de participare și coresponsabilitate, și la nivel de conducere. "Focolarele" să mărească în interiorul lor și să răspândească în jurul lor un climat de ascultare reciprocă și de căldură familială, în care se respectă și se îngrijesc unii de alții, cu atenție deosebită față de cel care este mai slab, față de cel care are mai mare nevoie de sprijin. În acest scop, vă va fi util să parcurgeți căi de participare și consultare reciprocă la toate nivelurile, având grijă în mod special de comunicare și de dialogul sincer.

În privința celei de-a doua linii, fidelitatea față de carismă, vă amintesc câteva cuvinte ale fondatoarei voastre: "Lasă celui care te urmează numai evanghelia. Dacă vei face așa idealul unității va rămâne [...]. Ceea ce rămâne și va rămâne mereu este evanghelia, care nu suferă uzura timpului" (C. Lubich, în La Parola di Dio, Roma 2011, p. 112-113). Vă rog, semănați unitate ducând evanghelia, fără a pierde vreodată din vedere opera de întrupare pe care Dumnezeu continuă să vrea s-o realizeze în noi și în jurul nostru prin intermediul Duhului său, pentru ca Isus să fie veste bună pentru toți, nimeni exclus, și "pentru ca toți să fie una" (In 17,21).

Și astfel ajungem la a treia linie: angajarea pentru pace, astăzi atât de importantă. De fapt, după două milenii de creștinism, dorința de unitate continuă să asume, în atâtea părți ale lumii, forma unui strigăt sfâșietor care cere răspuns. Chiara l-a simțit în timpul tragediei celui de-al doilea război mondial și a decis să-și dea toată viața sa pentru ca acel "testament al lui Isus" să se poată realiza. Din păcate, astăzi lumea este încă sfâșiată de multe conflicte și continuă să aibă nevoie de artizani de fraternitate și de pace între oameni și între națiuni. Chiara spunea: "A fi iubire și a o răspândi este scopul general al Operei Mariei" (Veghe de Rusalii, Piața Sfântul Petru, 30 mai 1998). A fi iubire și a o răspândi: acesta este scopul principal. Și știm că numai din iubire se naște rodul păcii. Pentru aceasta vă cer să fiți martori și constructori ai păcii pe care Cristos a realizat-o cu crucea sa, învingând dușmănia. Gândiți-vă că, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până acum, nu s-au terminat războaiele. Și noi nu suntem conștienți de drama războiului. Vă fac o destăinuire. Când am mers în 2014 la Redipuglia pentru centenarul Primului Război Mondial și am văzut cimitirul acela, am plâns, am plâns. Câtă distrugere! Și de fiecare dată la 2 noiembrie merg să celebrez într-un cimitir, și ultima dat în Cimitirul Commonwealth, și văd vârsta soldaților: 22, 24, 18,30... Toate vieți frânte. Din cauza războiului. Și războiul nu se termină. Și în război pierd toți, toți. Câștigă numai fabricanții de arme. Și dacă timp de un an nu s-ar face arme, s-ar putea termina foamea în lume. Este teribil acest lucru. Trebuie să ne gândim la această dramă.

Înainte de a încheia, aș vrea să vă adresez o ultimă invitație, potrivită în acest timp de Advent: cea a vigilenței. Capcana mondenității spirituale rămâne mereu la pândă. De aceea, trebuie ca și voi să știți să reacționați cu hotărâre, coerență și realism. Să ne amintim că incoerența între ceea ce spune că suntem și ceea ce suntem realmente este cea mai rea anti-mărturie. Incoerența. Vă rog, fiți atenți. Și remediul este mereu întoarcerea la evanghelie, rădăcina credinței noastre și a istoriei voastre: la evanghelia umilinței, a slujirii dezinteresate, a simplității. Și îmi place să amintesc mereu că voi sunteți foarte apropiați de secretul lui Dumnezeu, de cele patru secrete ale lui Dumnezeu. Dumnezeu nu reușește să înțeleagă patru lucruri: nu știe câte congregații de surori există; ce gândesc iezuiții; câți bani au salezienii; și de ce râd focolarinii!

Iubiți frați și surori, așa cum am amintit deja, voi sunteți Opera Mariei: ea este cea care v-a însoțit în acești optzeci de ani și știți bine că nu va înceta niciodată să facă asta. Așadar, Fecioara din Nazaret să fie izvorul mângâierii voastre și al forței voastre, pentru ca să puteți fi apostoli de unitate în slujba Bisericii și a omenirii. Mulțumesc pentru ceea ce sunteți și ceea ce faceți! Continuați cu încredere drumul vostru. Vă binecuvântez din inimă. Și vă rog: nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat