Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Tinerii și voluntariatul, "creioane simple" în familia lui Dumnezeu

Marți, 5 decembrie 2023, Iosefinii lui Murialdo din Roman au organizat o masă rotundă cu tema "Oamenii de valoare aduc schimbarea prin gesturi mici de generozitate". Manifestarea, organizată la sediul fundației "Leonard Murialdo" din Roman, de pe strada Moldovei nr. 6, a avut ca scop marcarea Zilei Internaționale a Voluntariatului, avându-i ca invitați pe părintele Egidiu Condac, directorul Caritas Iași, și pe Loredana Florentina Bozariu - asistent social.

În ciuda vremii neprietenoase, aproximativ 100 de tineri din Roman și zona Romanului au răspuns invitației lansate de Iosefinii lui Murialdo, dornici să afle mai multe despre ce presupune, în mod concret, voluntariatul și posibilitățile reale de implicare în activități de voluntariat.

În sintonie cu tema propusă pentru noul an bisericesc - "Biserica, familia lui Dumnezeu", părintele Egidiu Condac le-a vorbit celor prezenți despre "Voluntariatul în familia lui Dumnezeu" prezentând, pe baza răspunsurilor unui sondaj făcut printre tinerii din dieceză, zece motive pentru care voluntariatul ca mod de viață poate aduce un plus de bunătate societății în care trăim. Concluzia părintelui Condac i-a pus pe gânduri pe tinerii prezenți: "Cu toții știm parabola bunului samaritean din Evanghelie. Dincolo de exemplul voluntarului prin excelență prezentat în această parabolă, există o realitate dură, tristă, când vine vorba să punem în practică cuvintele din final, când Isus Cristos spune: «Mergi și fă și tu la fel!». Isus Cristos nu ne spune să medităm la exemplul bunului samaritean, ci ne trimite pe fiecare dintre noi în lume să facem la fel, să acționăm în spiritul iubirii față de aproapele nostru aflat în nevoie".

Al doilea invitat al serii, Loredana Florentina Bozariu, a vorbit despre motivațiile și beneficiile activităților de voluntariat din punct de vedere psihologic, subliniind faptul că, dincolo de starea de bine personală, în ziua de azi implicarea în activități de voluntariat poate fi un factor care face diferența între candidații la un interviu sau concurs de angajare.

Prezent în rândul tinerilor, profesorul Ovidiu Albert, cunoscut reprezentant al societății civile romașcane și implicat în numeroase activități de voluntariat, în calitate de președinte al asociației de voluntari "Mușatinii", le-a transmis participanților un mesaj de încurajare și implicare în diferitele forme de voluntariat, iar părinții iosefini Fabio Volani și Petrică Țurcanu au vorbit despre proiectele pe care le desfășoară Fundația "Leonard Murialdo".

La finalul întâlnirii, cei prezenți au avut ocazia de a pune întrebări invitaților și de a-și împărtăși propriile experiențe trăite ca voluntari, apoi au primit cadou din partea gazdelor un mic program de viață pe care Sfântul Leonard Murialdo l-a sintetizat și l-a pus în practică încă din tinerețea sa, și câte un creion - o aducere aminte simbolică a cuvintelor pe care obișnuia să le rostească Maica Tereza de Calcuta: "Sunt un creion simplu în mâinile lui Dumnezeu."
 

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Roman: Tinerii și voluntariatul, "creioane simple" în familia lui Dumnezeu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat