Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Începutul Adventului și primiția părintelui diacon Octavian Matei

Ziua Națională a României a coincis în acest an atât cu începutul iernii calendaristice, cât și cu prima vineri din lună, zi dedicată Preasfintei Inimi a lui Isus și adorației euharistice de către comunitatea din Torino, totodată fiind marcat și sfârșitul anului liturgic.

Un sfârșit care duce către o așteptare a unui nou început: pentru aceasta, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 2 decembrie 2023, copiii care se pregătesc pentru Prima Sfântă Împărtășanie și tinerii ce se pregătesc pentru primirea sacramentului Mirului s-au reunit pentru a se pregăti cât mai bine pentru Advent. Ocazia de a se împăca cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii pentru cei mai mari, dar și ocazia, pentru toți cei prezenți, de a sta împreună, de a se juca, de a cânta, de a crea diferite obiecte în cadrul laboratorului manual, au fost premergătoare Sfintei Liturghii de la ora 19.00 în cadrul căreia a fost celebrat ritualul primirii luminii de la Betleem.

În prima duminică a Adventului, 3 decembrie 2023, întreaga comunitate a fost invitată să sărbătorească primiția părintelui diacon Octavian Matei în cadrul Liturghiei solemne de la ora 11.00: un sfârșit - acela ca și parte importantă și prețioasă a comunității catolice române din Torino, un frate mai mare și nu doar: dirijor, organist, solist, lector, catehet, mentor, deschizător de drumuri - care duce către un nou început, acela de a sluji ca diacon permanent în Parohia "San Giuseppe Artigiano" (Sfântul Iosif Muncitorul) din Settimo Torinese. Un lung drum, parcurs în cei aproape 25 de ani pe tărâm străin, departe de casă, cu o frază sădită în suflet: "Sângele apă nu se face", după vorba marelui nostru Vasile Alecsandri: "Pe plaiul străinătății, trimișii din ambele Principate adevereau zicerea poporală: Sângele apă nu se face! Ei se legau împreună de la cea întâi vedere, ca niște frați buni ce s-ar întâlni după ani mulți de despărțire" (Nicolae Bălcescu în Moldova).

Într-adevăr, străinătatea în primul rând, dar comunitatea catolică românească de aici din Torino în mod principal au creat strânse legături de fraternitate, de prietenie, de împărtășire a momentelor frumoase și mai puțin frumoase, majoritatea dintre noi crescând împreună în această comunitate... ajunși la Torino fără familii, fără bani, fără documente, fără un acoperiș deasupra capului, dar fericiți că aveam un loc unde să ne tragem sufletul și să ne regăsim - pe românește - după o săptămână - pe italienește -, încercând să ne ajutăm reciproc, mulțumiți că ne putem vorbi limba, că ne putem ruga, că putem cânta "ca acasă".

Un lung drum, cel al părintelui diacon Octavian, care a cerut depunerea unei imense munci, dar un drum parcurs cu dorința de a arăta că se poate, că atunci când vrei ceva cu adevărat, se poate face; dar și cu mândria, cu orgoliul de a fi sfințit diacon din partea Capelaniei "Fericitul Ieremia Valahul" din Torino.

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească oferită de către părintele primițiant împreună cu familia: alături i-au fost atât soția, Mihaela Herciu, cât și cei doi băieți: Massimo și Tommaso, împreună cu părintele paroh Iulian Herciu, prieten de o viață și cumnat.

La sfârșit de drum împreună, îi mulțumim părintelui diacon Octavian Matei dorindu-i ca acest început să continue cu un drum bun, un drum fructuos și cu multe realizări, cu speranța de a-și vedea îndeplinită doleanța, și anume aceea de deveni un instrument de armonie între oameni, așa cum muzica este nutriment pentru suflet, invitându-l, pentru atunci când va avea nevoie să își regăsească seva pentru a merge mai departe, să se întoarcă în sânul comunității, la Madonna del Carmine, acolo unde ușa bisericii și a inimilor noastre îi va rămâne mereu deschisă!

Dumnezeu să te binecuvânteze!

Tatiana Ghiurca

*

Cu ocazia Zilei Naționale a României, comunitatea din Torino urează fraților români de pretutindeni un călduros: La Mulți Ani!

"[...] Văd o pasăre voioasă
Apucând spre răsărit,
Și o rază luminoasă,
Și un nour aurit.
- "Păsărică zburătoare,
Unde mergi cu dorul meu?"
- "Am solie-ncântătoare
De la sfântul Dumnezeu.
Să duc glas de armonie
Țărmurilor românești,
Să vărs dulce veselie
Inimilor ce jelești".
- "Rază vie călătoare,
Unde mergi cu dorul meu?"
- "Am solie-nvietoare
De la sfântul Dumnezeu,
Să depun o sărutare
Pe al țării tale sân
Și s-aduc o alinare
Jalnicului tău suspin."
- "Nouraș pătruns de soare,
Unde mergi cu dorul meu?"
- "Am solie roditoare
De la sfântul Dumnezeu
Să mă las în Românie
Ca să crească mii de flori
Pe frumoasa ei câmpie
Ce o plângi adeseori!"
- "Du-te, rază strălucită,
Du-te, mică păsărea,
Și pe țara mea iubită
Mângâieți-o-n lipsa mea!
Iar tu, nour de rodire,
Fă să crească-n sânul său
Cu verzi lauri de mărire
Floarea sufletului meu."
(Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu în Moldova)

*

"Doamne, dă-mi ceea ce trebuie să dau pentru a avea cu adevărat de unde să dau, astfel încât să se simtă că tu ești cel care prin mine dai." (Vladimir Ghika)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 decembrie: Torino: Începutul Adventului și primiția părintelui diacon Octavian Matei


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat