Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (3 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Nici astăzi nu voi putea citi tot: mă simt mai bine, dar vocea încă nu-mi merge. Monseniorul Braida va citi cateheza.

Astăzi, prima duminică din Advent, în scurta evanghelie pe care ne-o propune liturgia (cf. Mc 13,33-37), Isus ne adresează de trei ori un îndemn simplu și direct: "Vegheați" (v. 33.35.37).

Așadar, tema este vigilența. Cum trebuie s-o înțelegem? Uneori ne gândim la această virtute ca la o atitudine motivată de frica de o pedeapsă iminentă, ca și cum un meteorit ar urma să se prăbușească din cer și ar amenința, dacă nu scăpăm la timp, să ne distrugă. Dar nu acesta este desigur sensul vigilenței creștine!

Isus ilustrează asta cu o parabolă, vorbind despre un stăpân care se va întoarce și despre servitorii săi care îl așteaptă (cf. v. 34). Servitorul în Biblie este "persoana de încredere" a stăpânului, cu care există adesea un raport de colaborare și de afect. Să ne gândim, de exemplu, că servitor al lui Dumnezeu este definit Moise (cf. Num 12,7) și că și Maria spune despre ea însăși: "Iată slujitoarea Domnului" (Lc 1,38). Așadar, vigilența servitorilor nu este făcută din frică, ci din dorință, așteptând să meargă în întâmpinarea stăpânului lor care vine. Sunt pregătiți pentru întoarcerea sa pentru că îl iubesc, pentru că au în inimă să facă în așa fel încât să găsească, atunci când va sosi, o casă primitoare și ordonată: sunt bucuroși să-l revadă, până acolo încât așteaptă întoarcerea ca o sărbătoare pentru toată marea familie din care fac parte.

Cu această așteptare încărcată de afect vrem să ne pregătim și noi ca să-l primim pe Isus: la Crăciunul pe care-l vom celebra peste puține săptămâni; la sfârșitul timpurilor, când se va întoarce în glorie; în fiecare zi, în timp ce el vine în întâmpinarea noastră în Euharistie, în cuvântul său, în frați și în surori, în special în cei mai nevoiași.

Așadar, în mod special în aceste săptămâni, să pregătim cu grijă casa inimii, pentru ca să fie ordonată și ospitalieră. De fapt, a veghea înseamnă a ține pregătită inima. Este atitudinea santinelei, care noaptea nu se lasă ispitită de oboseală, nu adoarme, ci rămâne trează în așteptarea luminii care va veni. Domnul este lumina noastră și este frumos să ne dispunem inima pentru a-l primi cu rugăciunea și pentru a-l găzdui cu caritatea, cele două pregătiri care, ca să spunem așa, îl fac să se simtă în largul său. În această privință, se relatează că Sfântul Martin din Tours, om al rugăciunii, după ce a dat jumătate din mantaua sa unui sărac, l-a visat pe Isus îmbrăcat chiar cu acea parte din manta pe care o dăruise. Iată un program frumos pentru Advent: a-l întâlni pe Isus care vine în fiecare frate și soră care are nevoie de noi și a împărtăși cu ei ceea ce putem: ascultare, timp, ajutor concret.

Preaiubiților, ne face bine astăzi să ne întrebăm cum să pregătim o inimă primitoare pentru Domnul. Putem să facem asta apropiindu-ne de iertarea sa, de cuvântul său, de masa sa, găsind spațiu pentru rugăciune, primindu-l în cei nevoiași. Să cultivăm așteptarea sa fără a ne lăsa distrași de atâtea lucruri inutile și fără a ne plânge încontinuu, ci ținând inima vigilentă, adică doritoare de el, trează și pregătită, nerăbdătoare de a-l întâlni.

Fecioara Maria, femeie a așteptării, să ne ajute să-l primim pe Fiul său care vine.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În Israel și Palestina situația este gravă. Îndurerează faptul că încetarea focului a fost întreruptă: asta înseamnă moarte, distrugere, mizerie. Mulți ostatici au fost eliberați, dar atâția încă sunt în Gaza. Să ne gândim la ei, la familiile lor care văzuseră o lumină, o speranță de a-i reîmbrățișa pe cei dragi ai lor. În Gaza este atâta suferință; lipsesc bunurile de primă necesitate. Doresc ca toți cei care sunt implicați să poată ajunge cât mai curând la un nou acord pentru încetarea focului și să găsească soluții diferite față de arme, încercând să parcurgă căi curajoase de pace.

Doresc să asigur rugăciunea mea pentru victimele atentatului petrecut în această dimineață în Filipine, unde o bombă a explodat în timpul Liturghiei. Sunt aproape de familii, de poporul din Mindanao care deja a suferit mult.

Chiar dacă la distanță, urmăresc cu mare atenție lucrările de la COP28 din Dubai. Sunt aproape. Reînnoiesc apelul meu pentru ca la schimbările climatice să se răspundă cu schimbări politice concrete: să ieșim din strâmtorile particularismelor și naționalismelor, scheme din trecut, și să îmbrățișăm o viziune comună, angajându-ne toți și acum, fără a amâna, pentru o convertire ecologică globală necesară.

Astăzi este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. A primi și a include pe cei care trăiesc în această condiție ajută toată societatea să devină mai umană. În familii, în parohii, în școli, la locul de muncă, în sport: să învățăm să valorizăm fiecare persoană cu calitățile și capacitățile sale și să nu excludem pe nimeni.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din alte părți ale lumii, îndeosebi polonezii care iau parte la evenimentele promovate la Roma în cinstea familiei martire Ulma, recent beatificată.

Salut toți pelerinii și grupurile parohiale din Firenze, Siena, Brindisi, Cosenza și Adrano.

Urez tuturor duminică frumoasă și drum bun de Advent. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat