Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Salutul Sfântului Părinte cu ocazia inaugurării "Faith Pavilion" la Dubai (3 decembrie 2023)

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a rostit discursul Papei Francisc în fața delegaților la Summitul ONU privind schimbările climatice, îndemnând liderii mondiali să nu mai amâne acțiunile, ci să elaboreze răspunsuri concrete și coerente pentru bunăstarea casei noastre comune și a generațiilor viitoare.

Alteță,

Domnule secretar general,

Iubiți frați și surori!

Aș vrea să-i mulțumesc lui dr. Ahmad Al-Tayyeb, mare imam de Al-Azhar, care mi-a arătat apropierea sa; lui Muslim Council of Elders, pe care l-am întâlnit în urmă cu un an, Programului Națiunilor Unite pentru Ambient (UNEP) și tuturor partenerilor care au organizat și promovat acest pavilion religios. Este primul de acest gen în inima unei COP și arată că fiecare crez religios autentic este izvor de întâlnire și de acțiune.

Înainte de întâlnire. Este important să ne întâlnim, dincolo de diferențele noastre, ca frați și surori în umanitate, și mai ales drept credincioși, pentru a ne aminti nouă înșine și lumii că noi, ca pelerini așezați pe acest pământ, suntem ținuți să păzim casa comună. Religiile, fiind conștiințe ale umanității, amintesc că suntem creaturi finite, locuite de nevoia de infinit. Da, suntem muritori, suntem limitați, și a păzi viața înseamnă să ne opunem și delirului de atotputernicie vorace care devastează planeta. El apare atunci când omul se consideră stăpân al lumii; când, trăind ca și cum Dumnezeu nu ar exista, se lasă răpit de lucrurile care trec. Atunci ființa umană, în loc să dispună de tehnică, se lasă dominată de ea, "se transformă în marfă" și devine indiferentă: incapabilă să plângă și să compătimească, rămâne singură cu ea însăși și, ridicându-se deasupra moralei și a prudenței, ajunge să distrugă chiar și ceea ce îi permite să trăiască. Iată de ce drama climatică este și o dramă religioasă: pentru că rădăcina sa se află în prezumția de autosuficiență a creaturii. Însă "creatura [...] fără Creator dispare" (Gaudium et spes, 36). Acest pavilion să fie în schimb loc de întâlnire și religiile să fie mereu "locuri ospitaliere" care, mărturisind profetic nevoia de transcendență, să vorbească lumii de fraternitate, de respect și de îngrijire unii față de alții, fără a justifica în niciun mod maltratarea creației (cf. Document despre Fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, Abu Dhabi, 4 februarie 2019).

Asta ne duce la cealaltă temă-bază a acestui pavilion și a crezului religios: acțiunea. Este urgent a acționa pentru ambient, dar nu este suficient numai a folosi mai multe resurse economice: trebuie schimbat modul de a trăi și de aceea trebuie să educăm la stiluri de viață sobre și fraterne. Este o acțiune indispensabilă pentru religii, care sunt chemate să educe și la contemplație, deoarece creația nu este numai un sistem de protejat, ci un dar de primit. Și o lume săracă în contemplație va fi o lume poluată în suflet, care va continua să rebuteze persoane și să producă gunoaie; o lume fără rugăciune va spune atâtea cuvinte, dar, lipsită de compasiune și de lacrimi, va trăi numai dintr-un materialism făcut din bani și din arme.

În această privință, știm cât de mult pacea și păzirea creației sunt interdependente: este sub ochii tuturor cum războaiele și conflictele dăunează ambientului și dezbină națiunile, împiedicând o angajare împărtășită cu privire la teme comune, precum salvgardarea planetei. De fapt, o casă este locuibilă pentru toți numai dacă se instaurează un climat de pace în interior. Așa este pentru Pământul nostru, al cărui sol mare să se unească la strigătul copiilor și al săracilor pentru a face să ajungă până la cer o singură implorare: pace! A păzi pacea este și misiunea religiilor. Vă rog, să nu existe incoerențe cu privire la asta. Să nu se dezmintă cu faptele ceea ce se spune cu buzele: să nu se limiteze la a vorbi despre pace, ci să se ia poziție clară împotriva celui care, declarându-se credincios, alimentează ura și nu se opune violenței. Amintesc cuvintele lui Francisc de Assisi: "Pacea pe care o vestiți cu gura s-o aveți și mai copioasă în inimile voastre" (Legenda celor trei însoțitori, XIV,5: FF 1469). Fraților, surorilor, Cel Preaînalt să binecuvânteze inimile noastre ca să putem fi, împreună, constructori de pace și păzitori ai creației. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat