Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Adventul, timp de așteptare, speranță, bucurie, meditație. Reculegere pentru tineri

"În Advent reîncepe drumul nostru spre Dumnezeu. Un drum alcătuit din bucurii, dar și din dureri, din lumină, dar și din întuneric. Acest drum devine o luptă, este lupta cea bună a credinței. Dumnezeu este mai puternic decât toate. Această convingere îi dă celui credincios seninătatea, curajul și puterea de a persevera în bine în fața celor mai grele adversități. A fi atenți, a veghea sunt condițiile necesare pentru a nu continua să rătăcim departe de căile Domnului, pierduți în păcatele și infidelitățile noastre. A fi atenți și a fi vigilenți sunt condițiile care îi permit lui Dumnezeu să pătrundă în existența noastră, pentru a-i reda adevărata semnificație și valoare prin prezența sa plină de bunătate și de gingășie" (Papa Francisc)

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, la Sanctuarul "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica la inițiativa părintelui-Ionuț Lucian Minac, vicar la Parohia Rădăuți, a avut loc o zi de reculegere pentru 35 de tineri din Bucovina cu ocazia sosirii Adventului.

Tinerii au sosit plini de speranță și cu inimile deschise pentru a petrecere împreună o zi alături de Isus, în care să se gândească atât la viitor, dar și la prezent.

Activitatea a început cu o rugăciune pentru a pătrunde cu adevărat în atmosfera de reculegere și pentru a fi tot mai aproape de Cel care urmează să se nască în grajdul sărac din Betleem. A urmat meditația părintelui franciscan Cristian Pal care ne-a provocat să ne gândim mai profund la perioada care urmează și la faptul că prin fața noastră trece din nou ca un "tren" Domnul sub chip de prunc apoi ca un om matur ceea ce este un adevărat mister. Un mister pe care noi, în funcție de vârsta fiecăruia, îl înțelegem în mod diferit și de la un an la altul descoperim noi mistere ale lui Isus. Este alegerea noastră dacă rămânem nepăsători într-o viață fără rost și fără valori. De multe ori, ne întrebăm care este scopul existenței noastre? Cine suntem noi cu adevărat? Ce ne dorim să devenim? Noul an liturgic debutează cu Adventul care ne dă șansa să medităm mai mult la ce va urma. Ne provoacă să ne gândim pe cine dorim să urmăm și să credem în viața noastră. Maica Tereza ne spunea că "Adventul este ca o primăvară în care totul reînvie la viață", de aceea și noi ne putem pregăti pentru venirea lui Isus daca ștergem din viața noastră egoismul și individualismul. Pentru a înțelege misterul Nașterii lui Isus există patru căi pe care trebuie să le urmăm: participarea la sfintele liturghii, ascultarea altor generații și discutarea cu acestea, înțelegerea faptului că răspunsul problemelor noastre este mereu Dumnezeu și de asemenea, descoperirea situațiilor de criză din viața celorlalți și ajutarea acestora.

După meditație, a urmat celebrarea penitențială unde fiecare și-a găsit liniștea în rugăciunea personală și cel mai important lucru toți tinerii au avut parte de o spovadă, de unde au plecat cu sufletele curate și au lăsat în confesional păcatele și suferințele care le încărcau atât de mult inimile și conștiința.

A urmat Sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Eduard Soare, parohul de la Rădăuți. Tinerii au animat Liturghia cu zâmbetul pe buze exact cum ne-a spus și părintele Cristian la meditație că Liturghia trebuie văzută ca un motiv de bucurie, un moment al întâlnirii cu Isus care îi primește pe toți cu brațele deschise.

Comuniunea a continuat cu prânzul, după care a urmat momentul de împărtășire al părintelui vicar, Ionuț Minac. Acesta a subliniat din nou ideea că Adventul este un timp de așteptare, de speranță, de bucurie și de meditație. Timpul în care trebuie să oferim atenție atât prezentului, după cum spunea și evanghelistul Ioan, "cel ce are două haine să dea și celui care nu are", adică suntem chemați la caritate dăruire pentru celălalt, dar să nu uităm că nu există caritate fără rugăciune, fără dialogul cu Dumnezeu. De asemenea, trebuie să oferim atenție și viitorului. să vedem cine o să se nască și cine o să vină să ne mântuiască. Avem datoria de a fi mereu martori ai speranței și de a conștientiza ce așteptăm de la Dumnezeu chiar dacă nu avem semne directe, fără să uităm faptul că credința naște o minune și un semn niciodată un semn nu va naște credința.

Ziua de reculegere s-a încheiat cu o adorație în care am fost mai aproape de Dumnezeu și ne-am unit cu toții în câteva momente de rugăciune privind împreună spre viitor, pozitivi, lăsându-ne pătrunși de speranța că vom trăi acest Advent cum se cuvine, plini de entuziasm.

Le mulțumim preoților franciscani din Cacica pentru tot ce ne-au oferit și pentru gândurile frumoase pe care le-au împărtășit cu noi. De asemenea, le mulțumim și preoților de la Rădăuți care au avut această inițiativă și le urăm tuturor un Advent binecuvântat și plin de haruri.

Diana Pînzaru (Rădăuți)

*

Unii tineri care au participat ne-au oferit câteva impresii în urma acestei zile de reculegere:

  • "Pentru mine timpul Adventului a fost mereu o perioadă specială, așa încât m-am bucurat să am ocazia astăzi să-mi pregătesc sufletul pentru «așteptare». Împreună cu tinerii din Bucovina am petrecut un timp de rugăciune și de «reîncărcare» a sufletului. A fost exact imboldul de care aveam nevoie pentru a trăi timpul Crăciunului ca ceea ce este și anume Nașterea Domnului, fără să ne lăsăm distrași de luminițele care împodobesc orașul. Mulțumim Domnului și mulțumim organizatorilor pentru că s-au gândit la nevoile sufletului nostru și am avut oportunitatea să petrecem o zi plină de har! Cu siguranță cu toții am plecat cu o propunere pentru această perioadă, dar și cu o înțelegere mai profundă despre timpul Adventului!" (Andreea Vințilă, Suceava)

  • "Întâlnirea cu toți tinerii prezenți în cadrul reculegerii la sanctuarul marian «Adormirea Maicii Domnului» din Cacica, a fost o experiență profundă, plină de reculegere și comuniune spirituală. În lumina intrării în Advent, atmosfera a fost încărcată de emoție și rugăciune, participând la slujba, spovedindu-ne și manifestându-ne credința. Împărtășind gânduri și momente de reflecție, am simțit o unitate remarcabilă în rândul nostru, al tinerilor, exprimându-ne încrederea în această perioadă sacră. Prin participarea activă și respectul manifestat, am transmis un mesaj puternic al solidarității și conectării spirituale în comunitatea noastră din Cacica." (Luisa-Mirela Prisecariu, Cacica)

  • "Părerea mea despre ziua de reculegere este ca a fost o zi frumoasă și binecuvântată și plină de învățături. Cred că este benefic să se organizeze mai des aceste întâlniri de reculegere și meditație." (Marian, Solonețul Nou)

  • "Această zi de reculegere a avut o însemnătate deosebită pentru mine, a reprezentat o adevărată eliberare și dezlipire de la viața cotidiană în care am reușit să fac o retrospectivă asupra evenimentelor, faptelor, comportamentului și percepțiilor din jurul meu. Am înțeles după această zi de reculegere că este mai important să manifești iubirea și bucuria Nașterii Domnului Isus Cristos fix așa cum simți decât să o ascunzi de frica criticilor celor din jur. Minunea Crăciunului din sufletele noastre ia naștere din credința pe care o manifestăm și comuniunea cu familia noastră, nu prin simbolurile din jurul nostru care ne induc doar vaga impresie de bucurie. Isus trebuie să se nască în sufletele noastre în fiecare zi din an, nu doar în luna decembrie." (Valentina Botezat, Rădăuți)

  • "În această zi, în cadrul Bazilicii «Adormirea Maicii Domnului» din Cacica, noi, tinerii din Decanatul de Bucovina, am trăit un moment de credință și reculegere în vederea întâmpinării Adventului. Consider că această experiență mi-a oferit ocazia să-mi cercetez sufletul și să împărtășesc gânduri și zâmbetele celor din jurul meu. În același timp, pe parcursul zilei, s-a subliniat faptul că Adventul este un timp al așteptării, speranței, meditației și bucuriei, lucru ce duce la apropierea tinerilor de acest eveniment așteptat. Mă simt fericită că am avut ocazia să particip la o astfel de zi de reculegere alături de prieteni și preoți, fiind pregătită pentru întâmpinarea sărbătorii de advent." (Denisa Zaremba, Voievodeasa)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 decembrie: Cacica: Adventul, timp de așteptare, speranță, bucurie, meditație. Reculegere pentru tineri


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat