Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvântul PS Iosif Păuleț cu prilejul Zilei Naționale a României

La 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională. În urmă cu 105 ani, la 1 decembrie 1918 se năștea România Mare în urma unirii Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României. Unirea tuturor românilor într-un singur stat a însemnat începutul unui destin comun pe temeiul împărtășirii acelorași valori istorice, culturale și spirituale.

La Iași, fostă capitală a României între anii 1916-1918, s-a marcat acest eveniment în fața Palatului Culturii printr-o serie de alocuțiuni susținute de autoritățile bisericești și civile, precum și prin parada militară. Numărul participanților a fost anul acesta deosebit de mare. Copiii de toate vârstele au fost aduși de părinții pentru a urmări defilarea și pentru a trăi atmosfera de sărbătoare națională.

La ceremonia religioasă, PS Iosif Păuleț, însoțit de trei preoți din episcopie, a înălțat rugăciuni pentru eroii neamului, pentru conducători și pentru prosperitate.

După mesajul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis gândul că, așa cum a fost un timp de plecare din țară, tot așa, momentul prezent trebuie trăit ca un timp de întoarcere în patrie, a fost invitat să ia cuvântul PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

În cuvântul rostit, Excelența Sa a vorbit despre darul unității și al libertății pe care îl trăim astăzi ca răsplată pentru jertfele înaintașilor noștri. Amintind de discursul Papei Francisc la București în anul 2019, a întărit gândul că nu avem voie să lăsăm să ni se ia ceea ce avem mai sfânt și mai scump - sufletul nostru.

Pr. Cristian Diac

*

Redăm în continuare discursul integral rostit de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

Înaltpreasfinția Voastră, stimate domnule prefect, stimate domnule comandant, domnule președinte al Consiliului Județean, domnule primar, dragi români,

E zi de mare sărbătoare, de bucurie și recunoștință pentru țara noastră și pentru fiecare român, indiferent unde s-ar afla.

Sărbătorirea Zilei Naționale a României ne cheamă, în fiecare an, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru marele dar al unității și al libertății naționale - un dar care a răsplătit credința înaintașilor noștri și jertfele pe care aceștia le-au făcut de-a lungul multor secole de încercare și suferință.

Da, este un dar, un mare dar pe care trebuie să-l prețuim și față de care să ne simțim cu toții responsabili. Memoria acestui dar nu trebuie păstrată doar în cărțile de istorie. Ea trebuie păstrată, în primul rând, în inimi, în inimi vii și înflăcărate.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la 31 mai 2019, la București, cu autoritățile, cu membrii societății civile și cu membrii Corpului diplomatic, Papa Francisc spunea aceste cuvinte: "Odată cu condițiile materiale, este necesar să se dezvolte sufletul poporului vostru, pentru că popoarele au un suflet; au un mod de a înțelege și a trăi realitatea. Întoarcerea continuă la sufletul propriului popor: aceasta duce mai departe un popor."

În sufletul poporului nostru român, în conștiința noastră națională, sunt adânc înrădăcinate valori inestimabile, pe care înaintașii noștri au construit edificiul României Mari. Credința în Dumnezeu, pacea, respectul, buna-înțelegere, iubirea de țară și de frați sunt doar câteva dintre ele. Pentru a putea privi cu încredere spre viitor, avem datoria de a ne întoarce, iarăși și iarăși, la sufletul poporului nostru, și să nu lăsăm să ni se ia ceea ce avem mai sfânt și mai scump - sufletul și ceea ce se află într-însul.

Rugăciunile pe care astăzi le îndreptăm spre Dumnezeu, Stăpânul timpului și al istoriei, au și acest gând: să-l lăudăm pe Dumnezeu pentru ceea ce ne-a oferit și să-l implorăm să ne binecuvânteze și să ne mențină în credință și în unire, pentru a gusta tot mai mult bucuria de a fi români, de a fi creștini, de a fi frați care știu să se iubească și să se respecte.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi Români!

Doamne, ajută!

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

TVR Iași: Ziua Națională a României (transmisiune în direct, 1 decembrie 2023):

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Iași: Ziua Națională a României

* * *

Contribuții ale catolicilor din Dieceza de Iași la realizarea idealului Marii Uniri


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat