Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj adresat patriarhului Bartolomeu pentru sărbătoarea Sfântului Andrei (30 noiembrie 2023)

În cadrul schimbului tradițional de delegații pentru sărbătorile respective ale sfinților patroni, 29 iunie la Roma pentru celebrarea Sfinților Petru și Paul și 30 noiembrie la Istanbul pentru celebrarea Sfântului Andrei, cardinalul Kurt Koch, prefect al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, a condus delegația Sfântului Scaun pentru sărbătoarea Patriarhiei Ecumenice. Cardinalul a fost însoțit de ceilalți superiori ai dicasterului, ES Mons. Brian Farrell și monseniorul Andrea Palmieri, subsecretar. La Istanbul s-a alăturat delegației nunțiul apostolic din Turcia, arhiepiscopul Marek Solczyński. Delegația Sfântului Scaun a luat parte la solemna dumnezeiască Liturghie prezidată de patriarhul ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu, în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" la Fanar și a avut o întâlnire cu patriarhul și conversații cu Comisia sinodală care se ocupă de relațiile cu Biserica Catolică. Cardinalul Koch a înmânat patriarhului ecumenic un mesaj autograf al Sfântului Părinte pe care l-a citit la încheierea dumnezeieștii Liturghii. Iată o traducere a mesajului pontifical.

Sanctității Sale Bartolomeu,
arhiepiscop de Constantinopol
patriarh ecumenic,

Mișcat de sentimente din inimă de afecțiune fraternă și ținând seama de legăturile adânci de credință, speranță și caritate care unesc Bisericile surori ale Romei și Constantinopolului, vă trimit fervente urări de bine, dragă frate în Cristos, pentru sărbătoarea Sfântului apostol Andrei, fratele Sfântului Petru și protokletos, patronul ceresc și ocrotitorul Bisericii din Constantinopol și al Patriarhiei Ecumenice.

De asemenea, salut membrii Sfântului Sinod, clerul, călugării și călugărițele și toți credincioșii adunați în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" cu această ocazie solemnă.

Sărbătoarea de astăzi precede comemorarea unui eveniment cu adevărat istoric: întâlnirea dintre Papa Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Athenagoras la Ierusalim, în ianuarie 1964. Acea întâlnire a fost un pas înainte vital în doborârea barierei de neînțelegere, neîncredere și chiar ostilitate care existase timp de aproape un mileniu. Este de remarcat faptul că astăzi ne amintim nu atât de cuvintele și declarațiile acelor doi păstori profetici, cât mai ales de îmbrățișarea lor caldă. Într-adevăr, este foarte semnificativ faptul că această călătorie de reconciliere, de apropiere crescândă și de depășire a obstacolelor care încă împiedică deplina comuniune vizibilă, a început cu o îmbrățișare, un gest care exprimă elocvent recunoașterea reciprocă a fraternității ecleziale.

Exemplul Papei Paul al VI-lea și al Patriarhului Athenagoras ne arată că toate căile autentice către restabilirea comuniunii depline între discipolii Domnului sunt caracterizate de contactul personal și de timpul petrecut împreună. Mai mult, prin dialog prietenos, rugăciune comună și acțiune unită în slujirea omenirii, în special a celor afectați de sărăcie, violență și exploatare, membrii diferitelor Biserici ajung să descopere tot mai profund încrederea lor comună în providența iubitoare a lui Dumnezeu Tatăl, speranța lor în venirea Împărăției inaugurată de Isus Cristos și dorința lor comună de a exercita virtutea carității inspirată de Duhul Sfânt.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să continuăm pe calea trasată de venerabilii noștri predecesori, reînnoind de multe ori bucuria de a ne întâlni și de a ne îmbrățișa. În acest sens, îmi face deosebită plăcere să amintesc recenta noastră întâlnire de la Roma și îmi reînnoiesc recunoștința pentru participarea dumneavoastră la Veghea de Rugăciune Ecumenica desfășurată în ajunul deschiderii celei de-a 16-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, dedicată temei: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune". Sprijinul dumneavoastră personal și cel al Patriarhiei Ecumenice, exprimat și prin participarea unui delegat fratern la lucrările Adunării, sunt o mare sursă de încurajare pentru continuarea fructuoasă a procesului sinodal aflat în desfășurare în Biserica Catolică.

În această sărbătoare a apostolului Andrei, să ne rugăm cu ardoare lui Dumnezeu, Tatăl nostru milostiv, ca zgomotul armelor, care aduce numai moarte și distrugere, să înceteze și ca guvernarea și conducătorii religioși să caute mereu calea dialogului și a reconcilierii. Fie ca Sfinții apostoli Petru și Andrei să mijlocească pentru toate popoarele și să obțină pentru ele darurile comuniunii fraterne și a păcii.

Iubit frate în Cristos, reînnoind cu bucurie cele mai fervente urări de bine, schimb cu tine o îmbrățișare fraternă de pace în Cristos Domnul nostru.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 30 noiembrie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat