Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața Papei Francisc la o carte postumă a mitropolitului ortodox Zizioulas

Când viitorul lui Dumnezeu merge în întâmpinarea istoriei

A apărut marți, 28 noiembrie 2023, "Remembering the future. Toward an Eschatological Ontology", cartea postumă a mitropolitului de Pergam, Ioannis Zizioulas, din Patriarhia ecumenică de Constantinopol, decedat la 2 februarie la vârsta de 92 de ani. Publicăm în continuare textul prefeței la volum scrisă în engleză de Papa Francisc.

A avea în mâini această carte de Ioannis Zizioulas, mitropolit de Pergam, înseamnă pentru mine a continua să strâng mâinile sale în prietenia care ne-a legat. O carte postumă, care așa cum evocă titlul, îmi ajunge ca semn care provine dintr-un trecut eliberat în Viitorul lui Dumnezeu.

L-am cunoscut pe Ioannis Zizioulas în 2013 când am primit delegația Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, venită la Roma pentru sărbătoarea Sfinții Petru și Paul. A fost o întâlnire care mi-a confirmat convingerea a ceea ce ar trebui să mai învățăm de la frații și surorile ortodocși cu privire la colegialitatea episcopală și la tradiția sinodalității.

În schimburile noastre, în timpul întâlnirilor care au urmat, revenea gândirea unei teologii escatologice pe care de mulți ani o nota în speranța de a reuși să facă din ea o carte. Când ne rugam și reflectam asupra unității creștinilor, comunica realismul său: numai la sfârșitul timpurilor se va realiza. Dar între timp va trebui să facem tot posibilul, spes contra spem, pentru a continua s-o căutăm împreună. Faptul că se va realiza numai la sfârșit nu trebuia să alimenteze resemnare sau să ne găsească inactivi: trebuia să credem că acel Viitor deja acționa, "cauză a întregii ființe". Un Viitor care vine la istorie și nu vine din istorie. Nu sfârșitul drumului pur și simplu, ci o companie a vieții capabilă s-o "coloreze" cu culorile Învierii și ale glasului Duhului care ne va "aminti lucrurile noi". Simțea pericolul că a avea privirea îndreptată spre trecut putea să ne facă prizonieri mai ales ai greșelilor făcute, ai tentativelor eșuate, acumulând balasturi pesimiste, favorizând pătrunderea neîncrederilor. Toți îndurăm negativitatea înapoierii și suferă de asta în mod deosebit căutarea sinceră a unității tuturor creștinilor. Valoarea tradițiilor noastre este de a deschide drumul, și dacă în schimb îl închid, dacă ne rețin, înseamnă că greșim când le interpretăm, prizonieri ai fricilor noastre, alipiți de siguranțele noastre, cu riscul de a transforma credința în ideologie și de a mumifica adevărul care în Cristos este mereu viață și cale (In 14,6), cărare de pace, pâine de comuniune, izvor de unitate.

Èschaton bate la ușa vieții noastre zilnice, solicită colaborarea noastră, dezleagă lanțurile, eliberează pasul vieții bune. Și, pentru Zizioulas, în inima canonului euharistic Biserica "amintește viitorul", compunând în capitolele acestei cărți o doxologie adusă "Celui care vine", o teologie pe care a scris-o în genunchi, în așteptare.

"Vreau să trezesc aurora" (Ps 108). Versetul din psalm cheamă toate instrumentele și glasurile omenirii să strige nevoia noastră de Viitorul lui Dumnezeu. Să trezim Aurora în noi, să trezim speranța. De fapt, "dovada realităților care nu se văd" (Evr 11,1), gestul constitutiv al creștinismului este să dea un semn, tangibil și zilnic, umil și dezarmat, al "Celui care este, care era, care vine" (Ap 1,8).

(După L'Osservatore Romano, 29 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat