Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoarea familiei în cinstirea lui Cristos ca rege al Universului

Duminică, 26 noiembrie 2023, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului, familiile de la "San Vitale" și de la "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" (Grotte Celoni), care anul acesta au omagiat un număr frumos de ani de la căsătorie, au reînnoit fidelitatea lor în fața lui Isus în cadrul sfintelor Liturghii de la ora 9.30 și 12.30.

Pastorația migraților fiind una specială, care trebuie să țină cont de realitatea credincioșilor din punct de vedere teritorial din țările unde sunt plecați, lucru exprimat și de către Cartea Sinodală, a făcut ca la Roma ziua familiei să fie celebrată în sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului. La invitația părintelui paroh Isidor Iacovici, 35 de familii de la "Santa Maria Causa Nostrae Letitiae" și 19 familii de la "San Vitale" au adus recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru vocația de a fi soț și soție de 5, 10, 15, 20, 25, 30 și 35 de ani.

În cadrul predicii de la San Vitale, părintele Laurențiu Turbuc a accentuat ideea de bilanț: În calitate de creștin, cu ce am rămas după atâtea liturghii ascultate? În calitate de soț/soție, cât am contribuit la progresul iubirii din cadrul familiei? Și apoi, sfârșitul ne pune în fața lucrurilor cu adevărat importante, esențiale. A-l privi pe celălalt, imaginându-mi că este pentru ultima oară (atâtea lucruri se pot schimba, nu am rata esențialul).

La momentul omiletic de la "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", părintele Emilian Jitaru a plecat de la următorul îndemn oferit de Maica Tereza de Calcutta: "Dacă vrei să schimbi ceva în lume, du-te acasă și iubește-ți familia". Pentru a realiza acest lucru familiile au fost invitate să asocieze degetelor de la o mână următoarea semnificație: nu există soț perfect sau soție perfectă și nici copii perfecți, va trebui să renunți din când în când la eul tău - nu doar cum vrei tu, moștenirea începe din inima ta, identifică nevoile lumii din jurul tău și dăruiește compasiune, deoarece familia este cea mai bună echipă caritativă și ajută-ți partenerul să strălucească prin calitățile pe care le are.

După predică, soții și-au reînnoit fidelitatea unul față de celălalt rostind rugăciunea prevăzută de către Ritualul Căsătoriei cu ocazia aniversărilor.

La finalul sfintelor Liturghii, părintele paroh Isidor a încurajat familiile sărbătorite și le-a asigurat atât de rugăciunile Sfinției Sale, cât și de toată susținerea umană la orice oră și în orice timp.

Fii binecuvântat, Doamne, pentru darul familiei!

Pr. Emilian Jitaru

*

Câteva impresii de la familiile participante:

  • "Pentru noi a fost o zi de har și binecuvântare, pentru că în această Biserică «San Vitale», acum 15 ani eu și soția mea ne-am căsătorit. Am devenit «unul singur»! Și tot aici, una dintre cele două fete pe care Dumnezeu ni le-a dăruit în acești ani a primit Botezul, Prima Sfântă Împărtășanie și Mirul. Mulțumim Domnului pentru harurile primite în acești ani și-l rugăm să crească mereu iubirea în noi, ca împreună cu familia și prietenii să ne bucurăm mereu de binecuvântările sale. Fă, Doamne, ca familia noastră să fie mereu o mică Biserică!" (Antonia și Ciprian)

  • "Pentru noi a fost o zi în care am redescoperit valoarea educativă din sânul familiei. În familie se va putea experimenta o comuniune sinceră atunci când ea este casă de rugăciune, când sentimentele sunt curate și profunde, când iertarea este înaintea discordiilor, când dificultățile întâlnite sunt alinate de compasiunea reciprocă și de încrederea senină în voința lui Dumnezeu". (Raluca și Gabriel)

  • "A fost o duminică specială în comunitatea românească de la Roma, sărbătoarea familiei. Iar pentru noi, fiind o familie de mai bine de 15 ani, a fost o Liturghie de reînnoire a jurămintelor de la cununie. Predica ne-a reamintit care sunt rolurile soțului și ale soției pentru o relație de durată. Mulțumim părintelui paroh pentru învățăturile primite și pentru că de fiecare dată ne face să ne simțim parte a comunității". (Monica și Csabi)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 noiembrie: Roma: Sărbătoarea familiei în cinstirea lui Cristos ca rege al Universului


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat