Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Fiicele Sfântului Paul la ceas aniversar: 30 de ani de prezență în România

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, Fiicele Sfântului Paul din București au avut bucuria de a sărbători împreună cu prietenii și colaboratorii comunității viața fondatorului, Fericitul Giacomo Alberione, și, de asemenea, sărbătorirea a 30 de ani de prezență și apostolat paulin în România. Sfânta Liturghie a fost prezidată de către ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, alături de care au concelebrat pr. Gabriel Popa, secretar arhiepiscopal, și pr. Stefano Garilli, oaspete din Italia.

Fericitul Giacomo Alberione s-a născut pe 4 aprilie 1884 la San Lorenzo di Fossano, în provincia Cuneo din Italia. Domnul l-a chemat să retrezească în Biserică zelul apostolului Paul pentru răspândirea evangheliei. Alberione a urmat idealul de sfințenie al marelui Apostol Paul: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20), și l-a predicat pe Cristos cu toate puterile, punând în slujba vestirii evangheliei mijloacele moderne de comunicare. Asemenea Sfântului Paul, pr. Alberione a creat în jurul său o rețea de colaboratori, bărbați și femei, toți făcând partea din marea Familie Paulină răspândită pe tot mapamondul: cinci congregații de viață consacrată comunitară, două institute de viață consacrată seculară, un institut pentru preoții diecezani, un institut pentru familii consacrate și o asociație de laici, având aceeași carismă manifestată în diferite moduri: să trăiască în comuniune cu Isus Învățătorul, Calea, Adevărul și Viața, și să-l vestească cu orice mijloc de comunicare. Pe 27 aprilie 2003, ziua în care a fost ridicat la cinstea altarelor, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe pr. Alberione "apostol al noi evanghelizări". Fericitul Giacomo Alberione este comemorat în fiecare an la 26 noiembrie, ziua nașterii sale pentru cer.

Sărbătorirea a 30 de ani de prezență a Fiicelor Sfântului Paul în România în memoria fondatorului, Fericitul Giacomo Alberione, este providențială, deoarece reamintește țelul oricărui paulin în viața și misiunea sa apostolică: gloria lui Dumnezeu și binele sufletelor.

Primele surori venite în România
(1993)
În urma cererii Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și a discernământului surorilor congregației, pe 29 noiembrie 1993 soseau la București trei Fiice ale Sfântului Paul: sr. Vittoria Antonietti, sr. Margherita Mula și sr. Rosalba Lobresco, care cu multă credință și spirit de jertfă au început de la zero, sau după cum spunea fondatorul, de la Betleem, de la "iesle". De la începuturile umile și până în prezent Domnul a însoțit necontenit surorile cu Providența sa. Mica comunitate înfiripată, hrănită de Cristos Învățătorul prin Cuvântul său și prin Euharistie, ocrotită de Maria Regina Apostolilor și stimulată de Sfântul Apostol Paul, care în timp va crește cu harul lui Dumnezeu, a început să-și desfășoare apostolatul specific de vestire a evangheliei cu mijloacele de comunicare în Biserica locală: a deschis Editura "Pauline", la care au apărut diferite ediții ale Evangheliilor și numeroase alte cărți care comunică valorile evangheliei; a deschis Librăria "Pauline", centru de răspândire a evangheliei. În ultimii ani, Librăria "Pauline" online a deschis posibilitatea procurării cu ușurință a unei cărți bune din orice colț al țării. De asemenea, surorile au vizitat diferite parohii romano-catolice și greco-catolice din țară unde au semănat cuvântul lui Dumnezeu și diferite alte cărți pentru creșterea umană și spirituală a oamenilor; au organizat misiuni biblice, au făcut animații vocaționale, biblice și de educație media pentru copii, tineri și adulți; au oferit de-a lungul timpului un itinerariu spiritual pentru laici în comunitate etc.

Sărbătoarea Sfântului Paul
(iunie 2020)
Acest moment aniversar a fost o ocazie deosebită pentru a mulțumi bunului Dumnezeu pentru darul vieții și al carismei Fericitului Giacomo Alberione și pentru darul vieții surorilor "fondatoare" ale comunității pe care le avem încă în mijlocul nostru și pentru darul vieții fiecărei surori care a îmbogățit de-a lungul timpului comunitatea Fiicele Sfântului Paul din România. O ocazie pentru a mulțumi păstorilor din Biserica locală care ne-au primit cu bucurie și care continuă să ne încurajeze și să ne sprijine cu generozitate. O ocazie pentru a mulțumi colaboratorilor, prietenilor, binefăcătorilor care ne-au susținut în toți acești ani cu prezența, afecțiunea și ajutorul lor.

Vizită fraternă a superioarei generale
(septembrie 2021)
De asemenea, este un moment privilegiat pentru a cere harul de a fi tot mai mult, după îndemnul Fericitului Alberione, purtătoare de Cristos: să comunicăm adevărul în caritate, adică pe Cristos și iubirea sa prin viața proprie și prin apostolatul specific. Și nu în ultimul rând, o ocazie de a da mărturie o dată în plus tinerilor de azi că a trăi cu totul în Cristos, pentru Cristos și evanghelia sa este frumos, și că se merită să-l urmăm pe el Învățătorul, Calea, Adevărul și Viața în vocația paulină, pentru ca lumina și bucuria evangheliei să răsune pe străzile fizice și digitale, pentru a ajunge în casele și în inimile oamenilor de azi însetați de adevăr, de sens, de Dumnezeu.

Sr. Ana Maria Bulai
Fiicele Sfântului Paul

* * *

Predica rostită de ÎPS Aurel Percă la Liturghia aniversară:

* * *

Fiicele Sfântului Paul (surorile Pauline) este o congregație misionară, prezentă în 51 de țări, ce are misiunea de a vesti evanghelia folosind toate mijloacele de comunicare socială. A fost fondată în anul 1915 de Fericitul pr. Giacomo Alberione. Din anul 1994 surorile își desfășoară misiunea în mijlocul poporului român prin intermediul Librăriei Pauline (www.libraria.pauline.ro) și al Editurii Pauline, prin difuzare, animații biblice, site-ul pauline.ro și alte forme de apostolat conform carismei. În 1997, a fost deschisă Librăria Pauline în București care, treptat, a devenit un centru de spiritualitate, cultură și dialog ecumenic.

Din Dieceza de Iași sunt două surori în Congregația "Fiicele Sfântului Paul". Sora Ana Maria Bulai este originară din Nicolae Bălcescu. A făcut prima profesiune la 7 septembrie 2008 în biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu, iar profesiunea perpetuă la 13 iunie 2015 în biserica "Divin Maestro" din Alba (Italia). Sr. Paula Burcă este originară din Iași. A făcut prima profesiune la 14 februarie 2010 în biserica "Sfântul Anton" din Iași, iar profesiunea perpetuă la 18 iunie 2016 în biserica "Sacre Coeur" (biserica franceză) din București.


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat