Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (26 noiembrie 2023)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi nu pot să mă arăt de la fereastră pentru că am această problemă de inflamație la plămâni și va citi reflecția Monseniorul Braida, care le cunoaște bine, pentru că el este cel care le face și le face mereu așa de bine! Multe mulțumiri pentru prezența voastră.

Astăzi, ultima duminică din anul liturgic și solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos Regele Universului, Evanghelia ne vorbește despre judecata finală (cf. Mt 25,31-46) și ne spune că ea va fi despre caritate.

Scena pe care ne-o prezintă este cea a unei săli regale, în care Isus, "Fiul Omului" (v. 31), este așezat pe tron. Toate popoarele sunt adunate la picioarele sale și între ele se evidențiază "binecuvântații" (v. 34), prietenii Regelui. Dar cine sunt? Ce anume au special acești prieteni în ochii Domnului lor? Conform criteriilor lumii prietenii regelui ar trebui să fie cei care i-au dat bogății și putere, care l-au ajutat să cucerească teritorii, să învingă bătălii, să devină mare printre ceilalți suverani, eventual să apară ca un star pe primele pagini ale ziarelor sau pe social, și lor el ar trebui să le spună: "Mulțumesc, pentru că m-ați făcut bogat și vestit, invidiat și temut". Asta conform criteriilor lumii.

În schimb, conform criteriilor lui Isus, prietenii sunt alții: sunt cei care l-au slujit în persoanele mai slabe. Asta pentru că Fiul Omului este un Rege complet diferit, care îi numește pe săraci "frați", care se identifică în cei înfometați, cei însetați, cei străini, cei bolnavi, cei închiși, și spune: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (v. 40). Este un Rege sensibil la problema foamei, la nevoia unei case, la boală și la închisoare (cf. v. 35-36): din păcate, toate sunt realități mereu foarte actuale. Înfometați, persoane fără casă, adesea îmbrăcate așa cum pot, aglomerează străzile noastre: le întâlnim în fiecare zi. Și chiar în ceea ce privește boala și închisoarea, toți știm ce înseamnă a fi bolnavi, a comite greșeli și a plăti consecințele pentru ele.

Ei bine, Evanghelia ne spune astăzi că suntem "binecuvântați" dacă răspundem la aceste sărăcii cu iubire, cu slujirea: nu întorcându-ne în cealaltă parte, ci dând de mâncare și de băut, îmbrăcând, găzduind, vizitând, într-un cuvânt devenind aproapele celui care se află în nevoie. Și asta pentru că Isus, Regele nostru care se definește Fiul Omului, are surorile sale și frații săi predilecți în femeile și în bărbații mai fragili. "Sala sa regală" este împodobită acolo unde este cel care suferă și are nevoie de ajutor. Aceasta este "curtea" Regelui nostru. Și stilul cu care sunt chemați să se distingă prietenii săi, cei care îl au pe Isus ca Domn, este însuși stilul său: compasiunea, milostivirea, duioșia. Ele înnobilează inima și coboară ca uleiul pe rănile celui care este rănit de viață.

Așadar, fraților și surorilor, să ne întrebăm: noi credem că adevărata regalitate constă în milostivire? Credem în puterea iubirii? Credem că iubirea este manifestarea cea mai regală a omului și este o exigență indispensabilă pentru creștin? Și în sfârșit, o întrebare particulară: eu sunt prieten al Regelui, adică mă simt implicat personal în nevoile celor suferinzi pe care îi găsesc pe drumul meu?

Maria, Regina cerului și a pământului, să ne ajute să-l iubim pe Isus Regele nostru în frații săi cei mai mici.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi se celebrează în Bisericile particulare a 38-a Zi Mondială a Tineretului cu tema Plini de bucurie în speranță. Îi binecuvântez pe cei care iau parte la inițiativele promovate în dieceze, în continuitate cu ZMT din Lisabona. Îi îmbrățișez pe tineri, prezent și viitor al lumii, și îi încurajez să fie protagoniști bucuroși ai vieții Bisericii.

Ieri martirizata Ucraina a comemorat Holodomor, genocidul făcut de regimul sovietic care, în urmă cu 90 de ani, a provocat moartea prin înfometare a milioane de persoane. Acea rană sfâșietoare, în loc să se vindece, este făcută și mai dureroasă de atrocitățile războiului care continuă să facă să sufere acel popor iubit. Pentru toate popoarele chinuite de conflicte să continuăm să ne rugăm fără încetare, pentru că rugăciunea este forța de pace care distruge spirala urii, frânge cercul răzbunării și deschide căi nesperate de reconciliere. Astăzi îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că între Israel și Palestina există în sfârșit o încetare a focului și unii ostatici au fost eliberați. Să ne rugăm ca să fie asta pentru toți cât mai curând - să ne gândim la familiile lor! -, ca să intre în Gaza mai multe ajutoare umanitare și ca să se insiste în dialog: este singura cale, singura cale pentru a avea pace. Cine nu vrea să dialogheze, nu vrea pacea.

În afară de război, lumea noastră este amenințată de un alt mare pericol, cel climatic, care pune în pericol viața pe Pământ, în special generațiile viitoare. Și acesta este contrariul la proiectul lui Dumnezeu, care a creat orice lucru pentru viață. De aceea, la sfârșitul săptămânii viitoare, voi merge în Emiratele Arabe Unite pentru a interveni sâmbătă la COP28 din Dubai. Mulțumesc tuturor celor care vor însoți această călătorie cu rugăciunea și cu angajarea de a îndrăgi salvgardarea casei comune.

Vă primesc cu afect pe voi, pelerini din Italia și din alte părți ale lumii, îndeosebi pe cei care provin din Pakistan, din Polonia și din Portugalia. Salut credincioșii din Civitavecchia, din Tarquinia și din Piacenza, și Deputația "San Vito Martire" din Lequile (Lecce). Salut tinerii de la Mir din Viserba (Rimini), grupul "Assisi în vânt" și Corul "Don Giorgio Trotta" din Vieste.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat