Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
ZMT la nivel diecezan, părintele Chagas: Din rețelele de socializare tinerii semănători de speranță

Responsabilul secțiunii tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață amintește, în ajunul Zilei Mondiale a Tineretului de duminică, 26 noiembrie 2023, la nivel local, invitația Papei Francisc de a alege un stil de viață de împărtășire: de la tineri un imbold pentru a trăi sinodalitatea cu atractivitate.

de Sebastián Sansón Ferrari și Tiziana Campisi

Se celebrează mâine, 26 noiembrie 2023, la nivel diecezan, a 38-a Zi Mondială a Tineretului. Papa Francisc, în 2021, a fost cel care a voit această întâlnire în Bisericile din toate continentele în ziua solemnității lui Cristos, Regele Universului. "În acești doi ani de pregătire pentru Jubileu vom medita mai întâi asupra expresiei pauline «Plini de bucurie în speranță», pentru a aprofunda după aceea expresia profetului Isaia: «Cei care speră în Domnul umblă fără să obosească»", scrie Pontiful în mesajul său pentru această ocazie, adăugând că "în fața dramelor omenirii, mai ales a suferinței celor nevinovați", este posibil să fim exprimare a iubirii lui Dumnezeu "care face să se naște bucuria și speranța și acolo unde pare imposibil". Și speranța creștină, clarifică Francisc, "este certitudinea, înrădăcinată în iubire și în credință, că Dumnezeu nu ne lasă niciodată singuri și menține promisiunea sa". Papa propune, în mesajul său, să "încercăm să împărtășim în fiecare zi un cuvânt de speranță", explică la mass-media vaticane părintele João Chagas, responsabil de Zona tineri din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, subliniind cât de important este a inunda areopagul digital cu conținuturi pozitive.

Tema din acest an este "Plini de bucurie în speranță". După perioada întunecată a pandemiei, în mijlocul atâtor războaie, cum devenim semănători de speranță?

Mesajul Papei pentru a 38-a Zi Mondială a Tineretului este foarte bogat, plin de idei și există un pasaj în care îi invită pe tineri la o întâlnire cu Cristos în rugăciune în fiecare zi, și apoi în toate zilele de a face alegeri, în viața zilnică - de la cele mai simple la cele mai importante -, care să poată deveni semințe de speranță pentru ei înșiși, precum și pentru toți cei care îi înconjoară. Papa invită să reflectăm și asupra a ceea ce scriem în social, ce mesaje difuzăm, dacă relansăm fake news, dacă noi creăm mesaje de violență sau de ură, și cere să lansăm în fiecare zi un mesaj de speranță și îndeosebi tinerilor să facă asta pentru cei de vârsta lor. Papa, în practică, îndeamnă să-l primim pe Cristos ca speranță în propria viață pentru a deveni după aceea semănători de speranță.

Dumneavoastră ați reafirmat această invitație a Papei, în mesajul pentru a 38-a Zi Mondială a Tineretului, de a împărtăși în fiecare zi un cuvânt de speranță, cum pot face asta tinerii care astăzi consumă atâtea conținuturi prin social?

Noi, de exemplu, ca dicaster, cu contactele noastre de pastorație a tineretului din Conferințele Episcopale din toată lumea, precum și mișcările care lucrează cu tineretul, îi invităm pentru aceste zile și pentru toată săptămâna care urmează după solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, așadar, și după Ziua Mondială a Tineretului, să împărtășească, în fiecare zi, un mesaj de speranță, mărturii personale, știri, lucruri pozitive, care pot să fie instrumente de reînnoire a speranței. Apoi, tinerii sunt mai buni să creeze ei înșiși forme, să facă să devină viral mesajul papei. Eventual alegând o frază, o expresie, un paragraf, pentru a-l împărtăși. Și adulții fac asta. Putem să răspândim mereu aceste mesaje ale speranței, cu formele mai tradiționale sau cu cele mai moderne.

Ce rămâne în spiritul tinerilor din toată lumea după ZMT din Lisabona? Cum se pregătesc pentru Jubileul din 2025 și pentru acest drum împreună pe care ni-l propune papa?

Se apropie Adventul, care este un timp de speranță. Într-o predică pe care am ascultat-o, cardinalul Cantalamessa a spus că așteptarea este viață, viața este o așteptare și așteptarea este viață. Cel care nu mai așteaptă nimic în viață și de la viață este mort. Așadar, ZMT cea mai așteptată dintre toate a fost cea din Lisabona, pentru că au fost 4 ani și jumătate de așteptare, cred că a fost datorită așteptării celei mai lungi și, vorbesc pornind de la experiența mea, de puține ori am auzit de la participanți spunând cu atât entuziasm că o ZMT a mers mult dincolo de toate așteptările lor. Aceasta este speranța creștină: există o așteptare, dar atunci când se realizează motivul speranței noastre, Dumnezeu ne dăm mereu mult dincolo de toate așteptările noastre. Biserica este mereu pe cale și papa le spune tinerilor că ei sunt speranța bucuroasă a unei Biserici și a unei omeniri mereu în mișcare. Tinerii au ajutat Biserica să trezească dimensiunea sinodalității în Sinodul dedicat lor în 2018 și pentru a pune în practică recentul Sinod despre sinodalitate avem multă nevoie de tineri. Acest a merge împreună trece prin protagonismul tinerilor și vrem ca tinerii să devină tot mai mult protagoniști. Acum amintim cinci ani de la Sinodul tinerilor din 2018 și în martie vor fi cinci ani de la Christus vivit și este un timp, pentru animatorii pastorației tineretului din toată lumea, să se analizeze și situația și să se relanseze acest drum post-sinodal al Sinodului din 2018 al tinerilor.

(După Vatican News, 25 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat