Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Băncile, probleme cu băncile!

Zilele trecute un preot paroh care găzduiește o comunitate de români din străinătate, vădit indignat, mi-a spus: "Românii voștri, de când tot vin aici la biserică, mi-au uzat băncile și mai nou mi-au stricat și ușa la confesional! Nu știu cum o să fac!"

La modul cel mai sincer, ceea ce l-a indignat pe părintele gazdă m-a bucurat pe mine! Că românii au ajuns să uzeze băncile din bisericile care îi găzduiesc în străinătate sau că au stricat ușile confesionalelor, aceasta este cea mai bună veste pentru episcopii, preoții, dar și pentru credincioșii din România. De fapt, aici pot fi introduse inclusiv autoritățile civile! De ce? Pentru că românii, prin credința lor, sunt cel mai bun ambasador al statului nostru!

În fond, orice bancă uzată dintr-o biserică de către românii noștri din străinătate are în spate o familie frumoasă, o mamă și un tată care s-au rugat și i-au învățat să se roage, un părinte paroh sau un părinte vicar care i-a catehizat, care a predicat cuvântul lui Dumnezeu și care a celebrat sacramentele. Orice astfel de român are în spate sângele martirilor din închisorile comuniste, mărturia și curajul lor.

Și mai are ceva! Are credința pe care a învățat-o pe genunchii părinților, cea pe care a dobândit-o la marginea patului când și-a spus rugăciunea de seară sau de dimineață, are conștiința că totul e darul lui Dumnezeu, o conștiință exprimată prin rugăciunea de dinainte și de după masă. Are bunul simț pe care l-a învățat de la părinți când i s-a spus că trebuie să mulțumească pentru ceea ce este și are, când a fost educat să se comporte frumos în societate și să respecte bunurile aproapelui, ca și pe aproapele.

Acele bănci s-au uzat și din cauza sudorii muncii pe care a învățat-o de la mama și de la tata, precum și de la colegii de muncă de la C.A.P. sau din fabricile și uzinele patriei.

"Au stricat ușa confesionalului..." O ușă se poate repara, dar defecțiunea ei vorbește despre repararea pe care multele suflete au făcut-o față de Dumnezeu, prin apropierea de sacramentul milostivirii.

Ce frumos e să auzi cum românii noștri din afara țării uzează băncile din biserici și strică ușa confesionalului! Ce observație bună! Cât de mult vorbește această observație despre efortul pe care îl fac nenumărații preoți trimiși de către episcop pentru a însoți aceste comunități de credincioși! Uzează băncile pentru că ei, preoții, confrații noștri, au acceptat să-i însoțească pe acești credincioși acolo unde aceștia s-au dus pentru un trai mai bun. Ei, preoții noștri, colegii noștri preoți, ei le sunt alături în oboseala lor, în căutările sau deziluziile lor. Câte brațe obosite au sprijinit aceste bănci, câți genunchi înclinați în semn de respect față de Dumnezeul pe care l-au descoperit "acasă" și pe care, dincolo de munca pe care o face fiecare, îl transmite și celor pe care îi întâlnesc în drumul lor!

Și, da, este nevoie ca cineva să uzeze și băncile din biserici, cineva trebuie să strice și ușa de la confesional, pentru că aceste gesturi, reprobabile pentru unii, pentru alții sunt onoare! Aceste gesturi vorbesc de un popor, de credința lui, vorbesc de efortul reciproc pe care, atât credincioșii, cât și păstorii îl fac deopotrivă.

O, dacă am avea în toate bisericile băncile uzate și ușa de la confesional defectă!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat