Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corurile din Iași împreună de sărbătoarea Sfintei Cecilia

Ansamblurile corale din Iași care înfrumusețează cu glasul lor Sfânta Liturghie transmisă la Radio Iași și ERCIS FM în fiecare duminică dimineață la ora 8.00, s-au adunat, la invitația PS Iosif Păuleț, pentru a-și celebra împreună patrona, pe Sfânta Cecilia, miercuri, 22 noiembrie 2023, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț. La recviem au fost amintiți toți coriștii care au trecut la cele veșnice. Pr. Robert Râtan, director al Oficiului pentru Muzică Sacră, a rostit omilia.

Cecilia, o femeie nobilă și bogată, este o sfântă care și-a dedicat viața lui Cristos în primele veacuri ale creștinismului. Se spune că frecventa cu mare bucurie Liturghia care era celebrată în catacombele de lângă Appia, iar acolo ea era așteptată de mulți săraci, care o cunoșteau pentru inima ei generoasă. Patronajul pe care sfânta îl are pentru cântăreții bisericești s-a născut din câteva cuvinte pe care le regăsim printre relatările martorilor oculari despre martiri (Passio): ,,În timp ce orgile cântau, ea cânta în inima sa numai pentru Domnul". Tradiția spune că Cecilia a murit ca martiră în timpul persecuțiilor împăratului Alexandru Sever.

Ziua Sfintei Cecilia este o zi de mare bucurie pentru corurile din Iași care aduc laudă prin glasurile lor lui Dumnezeu. Liturghia duminicală de la ora 8.00, care este, de asemenea, transmisă de Radio Iași și ERCIS FM, este mereu animată de unul dintre corurile din Iași.

Sfânta Liturghie de miercuri, din sărbătoarea Sfintei Cecilia, a fost celebrată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. La începutul Sfintei Liturghii a salutat cu mare cordialitate corurile care au luat parte la sărbătoare și a înaintat invitația de a se ruga lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Cecilia pentru toți cântăreții bisericești, prezenți la celebrare, cât și pentru cei care au trecut la Domnul.

Pr. Robert Râtan, prin cuvântul de învățătură, a transmis tuturor celor prezenți schița portretului unui cântăreț bisericesc. Cântarea celui care cântă în biserică trebuie să izvorască din interiorul lui și trebuie să fie filtrată prin inima lui. El trebuie să aibă ,,cântarea inimii" ca mai apoi să poată revărsa în exterior prin glasul său frumusețea și mesajul conținut de un cântec.

Înaintea de cântarea recviemului, pr. Robert Râtan a dat citire numelor tuturor coriștilor răposați, care au făcut parte din corul mare al catedralei, intenția rugăciunii fiind pentru toți cei trecuți la Domnul, numiți și nenumiți, pentru ca aceștia să se bucure de armoniile cerești.

După ce și-au unit inimile la Sfânta Liturghie pentru a-l preamări pe Dumnezeu prin vocea lor, a urmat un moment de comuniune frățească pentru toți cântăreții bisericești, unde, fiind împreună, s-au bucurat de câteva momente de împărtășire.

Îi mulțumim lui Dumnezeu și cerem prin mijlocirea Sfintei Cecilia binecuvântare pentru toți cei care oferă din timpul și talentul lor pentru a înfrumuseța celebrările liturgice.

Antonio Băcăoanu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat