Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: "Un milion de stele", la a 17-a ediție în 2023

Duminică, 19 noiembrie 2023, începând cu ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc acțiunea de solidaritate "Un milion de stele" organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.

Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Săracilor, având un impact deosebit asupra comunității: sensibilizare pentru ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, a celor loviți de catastrofa războiului.

Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte Papa Francisc fiind: "Nu-ți întoarce fața de la niciun sărac". Ziua Mondială a Săracilor, semn rodnic al milostivirii Tatălui, vine pentru a șaptea oară ca să susțină drumul comunităților noastre. În fiecare zi suntem angajați în primirea săracilor, și totuși nu este suficient. Un fluviu de sărăcie traversează orașele noastre și devine tot mai mare ajungând să se reverse; acel fluviu pare să ne ia cu sine, așa de mult strigătul fraților și al surorilor care cer ajutor, sprijin și solidaritate se ridică tot mai puternic. Credința ne învață că fiecare sărac este fiu al lui Dumnezeu și că în el sau în ea este prezent Cristos: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Simbolul lumânărilor pe care le-am aprins în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, au devenit darul cel mai frumos și profund pe care l-am putut face în aceste timpuri de grea încercare. Un milion de stele este o șansă minunată de a aduce lumină și speranță în viețile celor care au nevoie de sprijin.

În cadrul acțiunii, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor rostite de Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași: "Astăzi celebrăm a șaptea Zi Mondială a Săracilor. Suntem chemați la fraternitate, la caritate evanghelică. Iubirea noastră trebuie să fie motivată de iubirea față de Dumnezeu. În acest sens, îi felicit pe cei de la Caritas, care și anul acesta ne invită la un gest de caritate, cu prilejul acestui eveniment. Fiecare lumină este un simbol pentru un om aflat în suferință, pe care suntem chemați să-l ajutăm. Dumnezeu să binecuvânteze activitățile noastre caritative și întregul Pământ cu pace, liniște, cu fraternitate și iubire statornică."

Mulțumim părintelui Egidiu Condac, directorul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, pentru cuvintele alese: "Privind la aceste candele aprinse, vă invit să ne amintim în această seară de Dumnezeu Creatorul, care în prima zi a creației a spus: «Să fie lumină! Și a fost lumină» (Gen 1,3). Această lumină creată de Domnul ne este oferită clipă de clipă fiecăruia dintre noi și nu putem să rămânem indiferenți, nu putem să nu privim cu fascinație acest spectacol de lumini vii. Am ales simbolul luminii pentru a nu uita, a nu neglija ceea ce Dumnezeu a creat. Mai mult, prin aceste simboluri, prin aceste candele aprinse dorim să-i recunoaștem cu privirea educată de Dumnezeu pe cei săraci și să înțelegem cât de benefic și mântuitor pentru noi este să ascultăm cât mai des cuvintele din mesajul Sfântului Părinte din acest an: «Nu-ți întoarce fața de la niciun sărac!» (Tob 4,7). Să ascultăm acest îndemn și să și acționăm. Să-i căutăm personal pe cei în lipsuri, pe cei singuri, pe cei descurajați, pe cei care nu mai găsesc sensul vieții, pe bolnavi, neputincioși, neglijați, înșelați, pe cei care suferă de diferite dependențe, de lipsa celor necesare traiului, pe cei care fug din fața nesiguranței, violenței, războaielor, abuzurilor. Să nu ne fie teamă să ne întâlnim cu oamenii brăzdați de atâtea forme de sărăcie pentru care am putea face măcar puțin pentru a primi mult: atât ei, cât și noi. Să nu lăsăm să se stingă în noi candela carității!"

La expoziția de obiecte realizate hand-made de beneficiarii, voluntarii și colegii noștri, cu ajutorul donațiilor oamenilor de bine, am reușit să colectăm suma de 8.265 lei la catedrală. Fiecare donație va aduce zâmbete beneficiarilor Asociației Caritas: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane refugiate care fug din calea războiului.

Campania Un milion de stele s-a desfășurat în aceeași zi și în alte 20 de locații din dieceză, în comunitățile:

  • Adjudeni: Parohia "Coborârea Sfântului Duh" - 2318 lei

  • Buhonca: Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" - 600

  • Buruienești: Parohia "Sfântul Ioan Muncitorul" - 1240 lei

  • Faraoani: Valea Mare Parohia "Sfântul Mihail" - 670 lei

  • Hălăucești: Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" - 4.088 lei

  • Huși: Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" - 2.172 lei

  • Huși: Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" - 2.428 lei

  • Iugani: Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină" - 1.800 lei

  • Nicorești: Parohia "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" - 1250 lei

  • Oțeleni: Biserica "Ioachim și Ana" - 509 lei

  • Pârgărești: Parohia Satu Nou "Sfântul Mihail" - 1.257 lei

  • Roman: Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" - 1.234 lei

  • Roman: Parohia "Isus, Bunul Păstor" - 805 lei

  • Roman: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" - 1.000 lei

  • Roman: Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" - 1.300 lei

  • Rotunda: Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" - 2.306 lei

  • Sagna: Parohia "Înălțarea Domnului" - 651 lei

  • Săbăoani: Biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" - 420 lei

  • Suceava: Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" - 1.420 lei

  • Tămășeni: Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina" - 1.270 lei

Ce poate fi mai frumos și aducător de fericire decât a mulțumi Domnului pentru toți cei care au ales să se dedice aproapelui, pentru bucuria mărturiei de credință oferită și primită în viețile noastre!

Aducem mulțumiri deosebite Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, parohiilor romano-catolice din dieceză, părinților parohi și vicari, precum și comunităților implicate, pentru atenția sporită acordată acțiunii noastre și pentru susținerea permanentă a cauzelor nobile.

Mulțumim tuturor purtătorilor de lumină, participanților, voluntarilor și întregii echipe Caritas, colegei noastre Ernestine Tiba care a moderat evenimentul, tuturor partenerilor media și colaboratorilor: ERCIS FM, Angelus TV, Apollonia TV, Tipografia Sedcom Libris.

Mulțumim, de asemenea, copiilor beneficiari ai Centrului "Don Bosco" din Iași ce au susținut un moment artistic cu adevărat emoționant. Talentul și dăruirea lor ne-au încălzit sufletele, iar micuții ne-au demonstrat că prin educație, iubire și susținere continuă se dezvoltă încrederea și se clădesc caractere frumoase.

Gesturile voastre de bunătate și generozitate au fost raze de lumină care au strălucit în această seară plină de magie și speranță. Prin participarea voastră, ați adus bucurie în viețile celor aflați în nevoie și ați transformat această seară într-o poveste memorabilă. Să continuăm să răspândim căldură și lumină în comunitatea noastră.

Vă puteți exprima în continuare solidaritatea față de oamenii aflați în dificultate prin donații în contul asociației: RO40 RNCB 0175 0336 1918 0025, cu specificarea Un milion de stele, sau on-line: https://caritas-iasi.ro/doneaza-caritas-iasi/.

Am reușit să aprindem Un milion de stele pentru cei nevoiași.

Mulțumim tuturor!

Petronela Maftei,
responsabil comunicare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Iași: "Un milion de stele", la a 17-a ediție în 2023

* * *

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Un milion de stele pentru nevoiași" (19 noiembrie)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat