Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Deschiderea fazei romane a Cauzei de beatificare a preotului Dumitru Matei

Miercuri, 22 noiembrie 2023, Cauza de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei a trecut la un alt nivel: faza romană.

Fiind încheiată faza diecezană în ziua de 13 septembrie a.c., "purtătorul", preotul Isidor Iacovici, a prezentat după două zile dosarele "Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei" la Dicasterul pentru Cauzele Sfinților din Roma. Au urmat câteva săptămâni în care părintele Isidor a fost numit "postulator" pentru noua fază a Cauzei și a întocmit o sumedenie de acte prescrise de normele acestui Dicaster.

Fiind validate și aprobate toate documentele necesare, în ziua de 22 noiembrie 2023, în prezența părintelui postulator Isidor Iacovici s-a inaugurat faza romană a procesului de beatificare, prin ruperea sigiliului de pe documentele procesului diecezan de către un reprezentant al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților din Roma.

La solicitarea postulatorului Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei, Dicasterul pentru Cauzele Sfinților va desemna o persoană - numită "relator al Cauzei", care va verifica dacă materialele trimise de la Episcopia de Iași au fost culese în mod corect și va organiza datele adunate: documente istorice, mărturii ale martorilor, scrieri ale părintelui Matei, rapoarte ale istoricilor și teologilor și multe alte acte specifice unui asemenea demers. Urmează elaborarea unui dosar intitulat Positio super virtutibus, în care se specifică demonstrația rațională a virtuților eroice, folosind mărturiile - numită Informatio și documentele strânse în ancheta diecezană - numită Summarium.

Tot în faza romană a Cauzei de beatificare se organizează o comisie de nouă teologi - numită "Congresul Teologilor". Dacă aceștia dau o părere favorabilă, dosarul ajunge în comisia cardinalilor și episcopilor din Dicasterul pentru Cauzele Sfinților. Dacă și această comisie este favorabilă, se recunoaște în mod solemn calitatea de martir pe care acesta a dobândit-o în urma morții prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951.

Până la proclamarea ca "Fericit" de către urmașul Sfântului Petru, putem spune că Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei s-a întâlnit cu Papa Francisc. Același "purtător" și "postulator al fazei romane" l-a condus pe părintele Matei la întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc, în cadrul întâlnirii promovate de acest departament al Vaticanului, cu tema "Dimensiunea comunitară a sfințeniei", care a avut loc la Institutul Patristic "Augustinianum" în perioada 13-16 noiembrie a.c.

În ultima zi a reuniunii a fost prezent și Papa Francisc, care a ținut un discurs generos și a fost salutat personal de unii dintre cei prezenți la întâlnire. În cadrul întrevederii private cu Sfântul Părinte, părintele Isidor a apreciat cuvintele spuse de acesta despre episcopii martiri din România, a cerut binecuvântare pentru finalizare Cauzei "Dumitru Matei", i-a oferit o broșură în limba italiană cuprinzând viața "preotului martir" și un tablou al "eroului credinței creștine", care sperăm să devină cât mai curând o icoană a Bisericii.

La începutul discursului său, suveranul pontif a mulțumit cardinalului Marcello Semeraro - care de trei ani slujește ca prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, superiorilor, oficialilor, postulatorilor și tuturor participanților la lucrările acestei reuniuni. Papa a accentuat tema chemării universale la sfințenie și dimensiunea sa comunitară: "Nu întâmplător, în această perspectivă, a crescut în ultimii ani numărul beatificărilor și canonizărilor de bărbați și femei care aparțin diferitelor stări de viață: soți, celibatari, preoți, consacrate, consacrați și laici de orice vârstă, proveniență și cultură, chiar familii... (...) De aceea, acum aș vrea să reflectez cu voi tocmai asupra acestei teme, evidențiind, printre multele posibile, trei aspecte ale sale: sfințenia care unește, sfințenia familială și sfințenia martirică".

La această sfințenie martirică a fost chemat și preotul erou Dumitru Matei, pentru care, în ziua de 16 decembrie 2021, cardinalul Semeraro a emis "acordul favorabil" pentru a începe "o cercetare cu privire la viața, martiriul, faima martiriului și a puterii de mijlocire ale Slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei, preot diecezan despre care se afirmă că a fost ucis in odium fidei". Supus analizei membrilor comisiei diecezane a Cauzei de beatificare în perioada 30 ianuarie 2022 - 13 septembrie 2023, cu voia și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu, având binecuvântarea Preasfințitului Iosif Păuleț și consensul tuturor membrilor Tribunalului bisericesc constituit prin decret episcopal în acest scop, în urmă cu două luni, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din târgul Ieșilor, a avut loc Sfânta Liturghie de mulțumire urmată de sesiunea de încheiere a fazei diecezane a Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul martir Dumitru Matei.

Suntem recunoscători și încrezători că după 110 de la nașterea pe acest pământ și aproape 73 de ani de la nașterea pentru cer, Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei a ajuns să se întâlnească cu un urmaș al sfântului Petru, care are puterea de a afirma că sufletul său este în Paradis și veghează ca aceia care îl poartă dintr-un loc în altul să acționeze corect și rapid, fără a-l rătăci prin birouri și arhive, ca apoi să-l declare "Fericit" al Bisericii Catolice.

Pr. Alois Moraru,
vice-postulator al Cauzei "Dumitru Matei"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Deschiderea fazei romane a Cauzei de beatificare a preotului Dumitru Matei

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Un nou sezon al emisiunii "Lumina creștinului" la TVR Iași, cu ediția "Părintele Dumitru Matei, un martir ce așteaptă beatificarea"

Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei a ajuns la Roma

Iași: Sesiunea de încheiere a fazei diecezane a Cauzei de beatificare și canonizare a preotului martir Dumitru Matei (13 septembrie 2023)

Încheierea fazei diecezane a Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul martir Dumitru Matei (anunț)

110 ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (28 iulie 2023)

72 de ani de la execuția prin împușcare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat (21 februarie 2023)

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Preotul Dumitru Matei - erou al carității creștine" (19 noiembrie 2022)

Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc (6 octombrie 2022)

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine (25 septembrie 2022)

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței (septembrie 2022)

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine (mai 2022)

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare ( septembrie 2022)

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (21 februarie 2022)

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței (20 februarie 2022)

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei" (30 ianuarie 2022)

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (30 ianuarie 2022)

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei (1 august 2021)

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei" (12 martie 2021)

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală (21 februarie 2021)

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie 2021)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2021)

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine (februarie 2021)

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019)

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2006)

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat