Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Primul weekend vocațional, cu tema Sfatul evanghelic al sărăciei, din noul an pastoral

În zilele de 18 și 19 noiembrie 2023, 25 de tineri din mai multe parohii ale Diecezei de Iași (Luizi-Călugăra, Prăjești, Cacica, Nisiporești, Iugani, Hălăucești, Buruienești și Târgu-Trotuș) au participat la primul weekend vocațional din noul an pastoral, organizat de către Provincia Franciscană Conventuală "Sfântul Iosif" din România.

Această întâlnire s-a desfășurat la Casa de Postulandat Prăjești (BC) și a avut ca temă Sfatul evanghelic al sărăciei. Adolescenții și tinerii participanți au avut șansa să petreacă un timp benefic, de comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți semeni, în care au putut reflecta și asupra propriei vocații, plecând de la întrebările: Doamne, ce vrei ca eu să fac? Care este planul tău cu mine?

În prima parte a zilei de sâmbătă, tinerii prezenți s-au bucurat de un moment de cateheză interactivă susținut de pr. Vlad-Bogdan Bejan. De-a lungul prezentării sale, părintele le-a vorbit participanților despre faptul că orice chemare și vocație comportă un proiect divin, iar pentru a-l descoperi și înțelege este necesară o ascultare atentă, deschiderea inimii, tăcere și rugăciune. Isus îi cheamă pe unii să-l urmeze mai îndeaproape, pentru a-i asocia vieții și misiunii sale. După exemplul lui Cristos care, "deși era bogat, s-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogățiți" (2Cor 8,9), Sfântul Francisc - Sărăcuțul din Assisi, a îmbrățișat sărăcia, dedicându-și viața slujirii lui Dumnezeu și celor săraci, mărturisind astfel că Dumnezeu este unica bogăție a omului.

După o scurtă pauză a urmat Sfânta Liturghie prin care tinerii împreună cu frații comunității de la Postulandat i-au mulțumit Domnului pentru iubirea pe care o manifestă zilnic față de ei și pentru toate darurile pe care le-au primit de la nemărginita sa bunătate.

Printr-un prânz bogat și-au întărit forțele, după care au vizitat Complexul Muzeal "Paul Țarălungă" din Prăjești, unde sunt expuse obiecte din domeniile: botanică, zoologie, arheologie, paleontologie, etnografie, geologie și numismatică.

Cea de-a doua parte a după-amiezii a fost dedicată destinderii prin joc și prin momentele de cunoaștere reciprocă și socializare. Cina a fost precedată de un moment de rugăciune când, în cadrul adorației euharistice, tinerii i-au cerut lui Isus să mărească în ei virtuțile credinței, speranței și iubirii, astfel încât să trăiască viața lor de fiecare zi asemenea Sfântului Francisc, în simplitate, cu bucurie și cu responsabilitate față de ceilalți semeni și față de întreaga creație.

Ziua s-a încheiat cu vizionarea filmului: "Sunetul libertății" ce a avut ca moto: "Copiii Domnului nu sunt de vânzare".

Rugăciunea de dimineață din ziua de duminică a fost urmată de micul dejun și de o întâlnire de împărtășire a trăirilor și a experiențelor frumoase de care tinerii au avut parte de-a lungul acestui timp petrecut împreună, la prezența lui Dumnezeu. La finalul acesteia au ascultat cu atenție și mărturia dată de fratele postulant George care a pus în lumină modul minunat prin care Domnul l-a chemat la urmarea sa.

Participarea la Liturghia duminicală de la ora 11.00, împreună cu comunitatea parohială din Prăjești, a încununat acest parcurs frumos de creștere umană și spirituală.

Acest weekend formativ însumează pentru fiecare în parte momente unice și cu totul speciale, în care tinerii au putut învăța lucruri noi și au avut oportunitatea de a se apropia mai mult de Dumnezeu prin experiența de credință a Sfântului Francisc.

Gabriel Ciceu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-19 noiembrie: Prăjești: Primul weekend vocațional, cu tema Sfatul evanghelic al sărăciei, din noul an pastoral


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat