Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești și Gioseni: Bucuria recunoștinței în Acțiunea Catolică

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a organizat o zi de formare dedicată sectorului adulți la care au participat aproximativ 170 de membri reuniți în Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești, zona Roman, și Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni, zona Bacău.

Ziua a început cu nelipsita rugăciune de deschidere și cu călduroasele salutări primite din partea organizatorilor: vicepreședintele diecezan al sectorului adulți, Simona Enășoaie, responsabilă a sectorului adulți din zona Bacău, Alina Cochiorca, președintele diecezan, Marius Balint, salutul păstorilor din parohiile gazde, respectiv părintele paroh Paul Budău și părintele vicar Petru-Clementin Stoica din Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești, părintele paroh Daniel Ghitiu și părintele vicar Marian Păuleț din Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni, dar și al responsabililor sectorului adulți din parohiile gazde, tuturor le aducem o considerabilă recunoștință pentru organizarea atentă a tuturor detaliilor, garantându-ne o găzduire călduroasă.

Toate acestea au fost urmate de momentul formativ, susținut la Gioseni de părintele Claudiu Cocuț și la Gherăești de părintele Francisc Farcășel. S-a prezentat motoul zilei: "Bucurați-vă întotdeauna! Rugați-vă fără încetare! Mulțumiți pentru toate!" (1Tes 5, 16-18), fiecare frază în parte a fost discutată și explicată astfel încât să înțelegem mai bine misiunea noastră și de ce este atât de important ca în fiecare clipă din viață să ne bucurăm, să ne rugăm și să fim recunoscători pentru tot ceea ce avem. Bucuria este mereu semnul prezenței lui Dumnezeu și fiecare dintre noi merită iubirea lui infinită. Atunci când vine vorba de rugăciune, aceasta ne permite să fim mereu bucuroși în Domnul. Un citat reprezentativ poate fi unul spus chiar de către Papa Francisc: "Așadar, rugăciunea este ca un portativ muzical în care noi plasăm melodia vieții noastre"; iar legat de recunoștință și de mulțumire, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Dumnezeu cere recunoștința noastră nu fiindcă are trebuință de ea, ci pentru a ne face vrednici de daruri mai mari din partea lui. Cine mulțumește, acela câștigă mila Domnului, cu înzecit prisos, cu tot mai spornică dobândă."

Cu noile cunoștințe dobândite, ziua a continuat cu o activitate pe grupe "Descoperă și împărtășește" unde participanții au fost provocați să identifice cât mai multe cuvinte dintr-un rebus, și să împărtășească în echipele lor cum Dumnezeu a lucrat și lucrează în viața lor prin virtuțile descoperite, care construiesc pilonii credinței noastre de zi cu zi. Între cuvintele descoperite au fost: recunoștință, iubire, iertare, pace, cumpătare, tărie, cunoaștere, răbdare, binecuvântare, putere, curaj, perseverență, credință, rațiune, rugăciune etc.

După o scurtă pauză, ne-am adunat cu toții în jurul altarului cu dorința de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate harurile primite de la el. Adorația euharistică a fost plină de recunoștință și a adus, odată cu emoțiile profunde ale momentului, o liniște și o pace sufletească rar simțite.

În clipele următoare, am continuat dialogul cu Dumnezeu prin celebrarea Sfintei Liturghii, unde la predică ne-a fost amintit cât de important este sa petrecem timp de calitate alături de Dumnezeu și cât de important este să ne încredem în ajutorul lui. Am fost invitați să reflectăm la exemplul văduvei din cuvântul evangheliei, asemănată de Sfinții Părinți cu Biserica, Mireasa lui Cristos. Noi facem parte din Biserică, dar suntem mireasa lui Cristos sau văduva, lipsită de iubire, de protecție, deoarece ne-am îndepărtat de iubirea lui Dumnezeu, nu am vegheat la relația noastră cu el, neglijăm rugăciunea, am fost lâncezi în acțiunea noastră, în împlinirea misiunii primite de la Domnul, nu suntem perseverenți și ne îndepărtăm de Dumnezeu. Să reînnoim iubirea noastră, să reînnoim entuziasmul și bucuria slujirii, să îl repunem în centrul vieții noastre pe Cristos.

După ce sufletul a fost hrănit de trupul lui Cristos, gazdele noastre au avut grijă ca și trupurile să se bucure de o masă caldă, delicioasă, care să ne încălzească în memorabila zi a primei zăpezi din acest an.

Activitatea "Bucuria împărtășirii" a fost cea care a încheiat ziua de formare. În aceste momente adulții au avut ocazia de a împărtăși cu toți cei prezenți, experiențe în care au simțit cel mai puternic prezența lui Dumnezeu, o situație în care poate, ceva inițial de o natură negativă, a adus mai multe consecințe pozitive în viața lor de credință, sau orice mărturie de credință care a avut un impact asupra vieții lor, cu referință la cuvintele descoperite în activitatea pe grupe.

Fiecare moment al acestei zile a fost îmbrățișat cu zâmbete și multă recunoștință, iar bucuria de a fi împreună și-a făcut simțită prezența în fiecare clipă.

În încheierea zilei, pentru a ne întări recunoștința față de multele daruri cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat, am vizionat un filmuleț realizat de părintele Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan Iași, cu imagini din Kenya, din zonele de misiune, în care ne-au impresionat bucuria trăită de copiii de acolo pentru lucrurile simple, bucurie pe care noi, de cele mai multe ori, am pierdut-o din dorința de a avea mai multe.

După rugăciunea de încheiere și mulțumirea adresate comunităților gazde, cu toții ne-am întors spre casă cu inima plină de bucurie, bucuria întâlnirii cu ceilalți și cu Isus, bucuria împărtășirii, bucuria recunoștinței pentru darul comuniunii.

Dumnezeu să-i răsplătească pe toți binefăcătorii care au contribuit la buna desfășurare a acestei activități.

Bianca Dogariu și Bernadeta Moreanu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat