Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Noi mesageri ai iubirii lui Dumnezeu în Asociația Studenților Catolici

Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI) a avut bucuria de a-și mări familia și anul acesta, primind noii membri ce au acceptat cu entuziasm să devină o voce a lui Cristos în mediile în care își desfășoară activitatea. Momentul adeziunii a avut loc duminică, 19 noiembrie 2023, la Sfânta Liturghie de la ora 16.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Ca pregătire pentru acest moment, sâmbătă, 18 noiembrie 2023, am participat la o zi de reculegere, formare și cunoaștere, fiind găzduiți de "Casa Providenței" din Iași.

Deși sâmbătă vremea nu a fost atât de prietenoasă cu noi, ajunși la locație, am fost întâmpinați cu prietenie și mare deschidere, reușind să creăm o atmosferă senină și primitoare. Alături de pr. Eduard Cristian David, care ne-a însoțit în aceste zile, am început ziua de reculegere vizionând un scut filmuleț despre viața Fericitului Carlo Acutis, un tânăr ce a reușit să trăiască cerul încă de pe pământ. Tânăr fiind, înfruntând provocări pe care le trăim și noi, am fost invitați să îl privim ca un model, un model apropiat nouă. Angajamentul pe care am ales să îl luăm în cadrul acestei asociații ne aduce împreună, ne face să legăm prietenii ajutându-ne să pășim împreună pe drumul sfințeniei.

A urmat un moment de "lectio divina" pornind de la textul evanghelic al duminicii. "Parabola talanților" ne-a provocat să reflectăm la propriile talente, ceea ce Dumnezeu a așezat în fiecare, cu dorința ca noi să dăm roade dăruind și dăruindu-ne celorlalți. Dumnezeu are încredere în noi și își dorește să ne înmulțim "talanții" proprii pentru ca darul lui să dea rod bogat, iar rodul să fie unul statornic.

Cuvintele Papei Francisc din exortația apostolică postsinodală "Christus vivit" ne-au însoțit și ne-au înălțat inima spre Isus din Preasfântul Sacrament în cadrul momentului de adorație ce a urmat.

În centrul zilei a stat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Eduard Cristian David, în cadrul căreia i-am încredințat Domnului toate intențiile noastre, rugându-l să ne păstreze uniți și statornici în binele ce îl avem de înfăptuit. În cadrul predicii, am fost îndemnați să acordăm rugăciunii un loc deosebit în viața noastră de creștini și de tineri, ea fiind darul pe care Dumnezeu ni l-a oferit nu doar pentru "a ne înălța mintea și inima către cer", dar și pentru a ne forma acea atitudine interioară în care suntem deschiși pentru a-l lăsa pe el să lucreze în viețile noastre.

După Liturghie a urmat prânzul, ziua de reculegere încheindu-se prin jocuri care ne-au ajutat să împărtășim aspecte despre noi, să ne cunoaștem mai bine și să plecăm cu prietenii noi și cu întărirea legăturilor vechi. Atât membrii noi, cât și cei vechi în ASCI au căpătat un elan nou pentru a începe noul an asociativ.

Duminică, 19 octombrie, a fost ziua în care unii dintre noi și-au reînnoit adeziunea, iar alții au aderat pentru prima oară luându-și angajamentul de a duce tinerilor, prietenilor și colegilor vestea bunătății Domnului și de a trăi în așa fel încât să facă cunoscute valorile moralei creștine în societate. Toți am oferit Domnului, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00, dorința noastră de a face cunoscută iubirea acolo unde ea nu a ajuns încă și a aduce o fărâmă de speranță celor ce au nevoie de ea.

Părintele Eduard Cristian David, aprofundând evanghelia duminicală, ne-a transmis că talentele noastre nu sunt doar cele ce țin de domeniul artistic sau practic, dar și trăsăturile morale, bunătatea, blândețea, atenția față de cei din urmă, sunt talanți ce pot fi puși în slujba aproapelui, contribuind la zidirea unei societăți fraterne. Totodată, ne-a reamintit că nimeni nu este atât de sărac încât să nu fii primit măcar un talant. Cei doi talanți pe care tinerii i-au primit și pe care nu-i pot pierde cu niciun preț sunt: darul propriei persoane și tinerețea. "Nu lăsați să vi se fure tinerețea și nu o risipiți pentru lucruri de nimic! Aveți curajul să visați la lucruri mărețe. În Isus, cu Isus și prin Isus, tânărul prin excelență, voi puteți înflori împreună cu darurile voastre" a fost îndemnul final al părintelui.

Membrii Asociației Studenților Catolici din Iași, însoțiți de părintele Eduard Cristian David, mulțumesc tuturor celor ce le-au fost alături în aceste două zile, celor care i-au susținut și îi susțin în continuare. Pentru ca misiunea acestor studenți, asumată în momentul adeziunii, să aducă roade este nevoie ca avântul lor tineresc să fie susținut de rugăciunea tuturor. Cu recunoștință pentru aceste momente deosebite mulțumim pentru curajul de a avea încredere în noi.

Alma Mariana Ciobanu,
Asociația Studenților Catolici din Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Iași: Noi mesageri ai iubirii lui Dumnezeu în Asociația Studenților Catolici


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat