Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: www.archisevilla.org
La Sevilla beatificarea a douăzeci de martiri ai persecuției religioase

Singura vină că erau creștini

de Nicola Gori

Niciunul nu a avut un proces regulamentar și a fost cel mult închis înainte de moartea violentă din "ură față de credință"; mulți dintre ei se rugau, se încurajau reciproc, se spovedeau și exprimau cuvinte de iertare pentru călăii lor. Preotul și parohul Manuel González-Serna Rodríguez este în fruntea listei celor zece preoți, nouă laici și un seminarist martiri pe care, sâmbătă dimineață, 18 noiembrie 2023, în catedrala din Sevilla, cardinalul Marcello Semeraro îi beatifică, reprezentându-l pe Papa Francisc.

Între ei, în afară de preoți, erau o sacristană de 68 de ani, un poștaș și sacristan, un avocat, un avocat, un farmacist, un tâmplar, un angajat de la bancă, un angajat de la primărie, doi proprietari de terenuri. Deși au fost uciși în Arhidieceza de Sevilla, unii proveneau din Huelva, Cadice și Granada. Cel mai tânăr, de 19 ani, era seminaristul Enrique Palacios Monrabá. Este unicul seminarist dintre noii martiri. După ce a terminat primul an de studii de teologie, se întorcea acasă pentru vacanță la sfârșitul lui iunie 1936 când a fost arestat și ucis împreună cu tatăl, Manuel Palacios Rodríguez, și el martir, în închisoarea din Cazalla de la Sierra la 5 august 1936. Avea șase frați, râmași orfani.

Cea mai mare parte dintre ei aparțineau Adorației nocturne, Acțiunii Catolice sau erau angajați în tentativa de a împiedica să fie comise acte de violență în biserici sau în timpul celebrării Liturghiei, ca în cazul lui Manuel Luque Ramos din Sevilla.

Manuel González-Serna Rodríguez s-a născut la Sevilla la 13 mai 1880. A fost botezat la 15 mai în biserica parohială "Toți Sfinții" din capitala andaluză.

Și-a făcut studiile pentru instruirea secundară la institutul provincial din Sevilla. După aceea, la vârsta de 14 ani, a intrat ca student extern în seminar unde a terminat studiile de filozofie și teologie, pentru care a obținut bacalaureatul și, în 1900, licența. În timpul rămânerii în seminar a fost membru al congregației Mariei Neprihănite și a Sfântului Ioan Berchmans (unde a fost secretar), apartenență care l-a făcut, printre altele, să viziteze bolnavii, să participe la activitățile catehetice și la propaganda în presa catolică.

A primit hirotonirea sacerdotală la 20 septembrie 1902, la vârsta de 22 de ani. După o perioadă intermediară la Isla Cristina (Huelva), între 1909 și 1911 a fost numit rector de "San Antonio Abad" din Trigueros - unde a întemeiat Adorația nocturnă și a menținut o școală serală pentru adulți - funcție pe care a exercitat-o împreună cu aceea de protopop de Huelva. În 1910 a obținut funcția de paroh al parohiei "Stăpâna Noastră a Întrupării" la Costantina (Sevilla), pe care a asumat-o la 30 octombrie 1911 și unde a rămas până la moartea prin martiriu, petrecută la 23 iulie 1936.

Activitatea sa parohială la Costantina, unită din noiembrie 1913 cu aceea de protopop de Cazalla, a fost foarte intensă: lucrări în biserica parohială și în sanctuarul sfântului patron; repararea clopotelor; realizarea Foii parohiale din Costantina, uneori plătită din buzunarul propriu; instituirea Acțiunii Catolice; participarea la diferite congrese și adunări catolice naționale, promovarea școlilor catolice și a catehezei; revitalizarea confraternităților. Și mai ales un zel deosebi în îndeplinirea riguroasă a responsabilităților sale de paroh și protopop.

Părintele González-Serna a îndurat la Costantina aplicarea legislației laiciste republicane din anii '30 care, ca în toată țara, bloca predarea religiei, interzicea manifestări, rituri catolice publice, precum funeraliile, și simboluri religioase în spațiile publice. Această intransigență, radicalizată în 1936, s-a dezlănțuit după insurecția militară din 18 iulie, când toate edificiile religioase au fost distruse, mai ales biserica parohială, și mobilierele sale au fost arse.

În noaptea de 19 iulie, părintele González-Serna a fost arestat și dus în închisoare, unde l-au interogat, l-au împușcat pentru a-l intimida, l-au maltratat și l-au umilit. La 23 iulie, când a fost dus în biserica parohială, a fost supus la orice tip de insultare în piața aglomerată. Odată ce a intrat, a fost condus în sacristie unde a fost ucis cu două cartușe de pistol.

A doua martiră din orașul Costantina era o femeie evlavioasă de 68 de ani, angajată în parohie ca sacristană. A fost asasinată după câteva ore în același loc al parohului González-Serna. Odată martirizați, ambele trupuri au fost profanate și lăsat pe stradă până când, în ziua următoare, un camion le-a dus la cimitir.

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat