Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Asociației Preoților Hispanici din Statele Unite ale Americii (16 noiembrie 2023)

Iubiți frați,

Mulțumesc că ați venit aici, aceasta este casa lui Petru, casa voastră, pentru că Biserica este o casă cu ușile deschise, la care toți vin de la răsărit la apus pentru a sta la masa pe care Domnul ne-a pregătit-o (cf. Mt 8, 11). Și când vrem să facem Biserica rafinată, este o casă cu ușile închise și asta nu funcționează. Feriți-vă de rafinamentul ecleziastic! Am citit cu atenție întrebările pe care le-ați trimis - sunt multe - și, gândindu-mă cum aș putea să răspund la ele, mi-am adus aminte de cuvintele pe care Domnul le-a spus Sfintei Tereza a lui Isus când i-au fost luate cărțile în care se încredea: "Îți voi da cartea vie". Cristos este cartea pe care v-o recomand cu drag. Însă trebuie să-l căutăm în Scriptură și în evanghelie, în adorație tăcută; am pierdut puțin simțul adorației, trebuie să-l întâlnim pe Domnul în tăcerea adorației. Dacă eu întreb acum - nu o să întreb ca să nu fac pe nimeni să roșească -, dar dacă aș întreba acum câte ore de adorație fac pe săptămână, ar fi un test bun. Am aruncat întrebarea, dar fiecare să-și răspundă în interior. Nu, este atât de multă muncă, asta, ailaltă. Dacă nu vă rugați, dacă nu adorați, viața voastră valorează puțin.

În Statele Unite, se pregătește un Congres Național Euharistic pentru anul viitor, iar Fericitul Acutis și Sfântul Manuel González au fost aleși drept patroni, ambii eminenți - ca atâția sfinți din Biserică - în arta de a citi această carte vie, în fața tabernacolului, într-o școală tăcută și îngenunchiată. Și tocmai din catehezele Sfântului Manuel aș vrea să iau o cheie de răspuns la întrebările care mi le-ați adresat. Cu o ocazie, Sfântul Manuel se adresa unui grup de credincioși, reflectând asupra rolului sfintelor femei de pe Calvar, ca modele pentru orice discipol în fața crucii Domnului, atunci și acum. Sunt un model. Putem simți aceeași neputință, aceeași dorință de a acționa împotriva nedreptății, pe care le-au trăit sfintele femei în acele momente, în fața problemelor imigranților, a închiderii anumitor autorități civile și religioase, a provocărilor interculturalității, a complexității vestirii, atâtea lucruri.

În fața acestor greutăți, sfântul ne avertizează că "Isus nu încetează să sufere". Isus spune că este pe Calvar până la sfârșitul timpurilor; deși a înviat, el continuă să fie pe Calvar în persoana fraților săi. În fiecare tabernacol, în fiecare ciborium consacrat vedem crucea ridicată și ea ne întreabă: putem face ceva pentru a-l ușura pe Cristos suferind de astăzi? "Faceți-o, faceți-o cât mai curând!", dar faceți-o știind că "Pătimirea va fi însoțitoarea lui Isus din tabernacolele voastre" în fiecare frate și soră care suferă, iar ceea ce Dumnezeu vă cere este să nu-i lăsați abandonați. Nu-i părăsiți pe cei care suferă, nu-l părăsiți pe Domnul din tabernacol, convingeți-vă că nu veți putea face nimic cu mâinile voastre dacă nu o faceți și cu genunchii. Adorația, tăcerea euharistică și mijlocirea în fața tabernacolului. Și apoi da, slujirea. Dar este ca ping-pongul, unul duce la celălalt, unul duce la celălalt.

Isus, ne spune Sfântul Manuel, nu se așteaptă de la noi să împiedicăm Pătimirea, ci mai degrabă să-i dăm slavă în mijlocul ei. În acest sens, cu rugăminte vă cer: aveți grijă de instalare, nu vă instalați, nu vă instalați. Uneori, lumea modernă ne duce la orare. "Părinte, mă puteți spovedi?" "Nu, programul este de la ora cutare la ora cutare." Vă rog, mai întâi oamenii, apoi orarul. Nu deveniți funcționari ai sacrului, care este pericolul acestei culturi. Revizuiți-vă dăruirea față de oameni, deschiderea inimii voastre.

Inspirându-mă din acești sfinți, îl las pe Domnul din tabernacol să răspundă la neliniștile voastre. Unele răspunsuri vi se pot părea naive, cum ar fi eforturile tânărului Carlos Acutis de a răspândi ceva ce pentru el a fost o descoperire excepțională, "o autostradă către cer". Altele vor părea că le depășesc, cum ar fi realizarea operelor sociale și apostolice pe care le-a promovat Sfântul Manuel. În realitate, acest păstor, în recomandările sale, afirma că, înainte de toate, ceea ce poate face un preot începe astăzi, cu rugăciunea simplă, cuvântul apropiat, primirea fraternă și munca perseverentă. Rugăciune simplă, cuvânt apropiat, primire fraternă și muncă perseverentă. Nu vă rezervați! Spunea un preot dintr-un cartier sărac, popular, că îi vine să bată în scânduri geamul, pentru că oamenii la orice oră cer lucruri sau cer binecuvântări, orice. Pentru că oamenii sunt uneori inoportuni, mereu; ca și Domnul, care este inoportun. Iar preotul îmi spunea: "Când ei văd ușa închisă, îmi lovesc fereastra. Trebuie să bat în scânduri fereastra". Nu, deschide ușa. Aceasta este cheia: preoți pentru oameni. Și aici vreau să menționez un mic lucru. Să nu ai unghii murdare, ci unghii curate, pentru că unghiile se murdăresc când preotul începe să urce. Și cățărători pentru această poziție, pentru această parohie, pentru această funcție canonică, pentru asta sau asta; și atunci promovarea umană depășește gratuitatea vestirii. Și dacă pierdeți asta, veți fi niște sărmani preoți, care și-au pierdut speranța vieții. Recuperați întotdeauna chemarea lui Isus de a sluji, la dispoziția celorlalți. Să nu aveți unghii murdare de la cățărat, pentru că mai târziu, când unul ajunge în vârf, ceea ce se vede este destul de indecent, și nu vreau să spun asta.

Fraților, nu vă puneți încrederea doar în idei mărețe, nici în propuneri pastorale bine gândite. Sunt îngrozit când vin cu toate programele pastorale. Ca să le îndeplinească alții și nu eu. Nu căutați vinovați. "Asta nu a funcționat din cauza aceluia și aceluia." În primul rând, eu ce am făcut? Căutați în voi pentru a vedea... vinovăția; aceasta este umilința pastorală. Abandonați-vă Celui care v-a chemat să vă oferiți și vă cere numai fidelitate și statornicie, având certitudinea că el este cel care duce la bun sfârșit lucrarea sa și va face ca eforturile voastre să aducă roade bune. Și sper să semănați mult, și sper să nu fie nevoiți să luați somnifere, pentru că ajungeți foarte obosiți seara. În speranță!

Multe mulțumiri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat