Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Dicasterul pentru Doctrina Credinței

Credința catolică este inconciliabilă cu masoneria

Rămâne interzis catolicilor să adere la masonerie. Reafirmă asta răspunsul Dicasterului pentru Doctrina Credinței datat la 13 noiembrie 2023, semnat de prefectul Victor Fernandéz și cu aprobarea Papei Francisc. Dicasterul a răspuns la cererea Monseniorului Julito Cortes, episcop de Dumaguete în Filipine. Mons. Cortes, "după ce a ilustrat cu îngrijorare situația din dieceza sa, din cauza creșterii continue a numărului de credincioși înscriși în masonerie, a cerut sugestii pentru a face față în mod adecvat acestei realități din punct de vedere pastoral, ținând cont și de implicațiile doctrinare".

Pentru a răspunde la întrebare, dicasterul a decis să răspundă implicând și Conferința Episcopală din Filipine, "notificând că ar fi necesar să se pună în aplicare o strategie coordonată între fiecare episcop care să prevadă două abordări".

Prima se referă la planul doctrinar: dicasterul reafirmă că "înscrierea activă în masonerie din partea unui credincios este interzisă, din cauza ireconciliabilității dintre doctrina catolică și masonerie (cf. Declarația Congregației pentru Doctrina Credinței din 1983, și înseși Liniile călăuzitoare publicate de Conferința Episcopală din 2003)".

Prin urmare, clarifică nota, "cei care în mod formal și conștient sunt înscriși în loje masonice și au îmbrățișat principiile masonice, cad sub dispozițiile prezente în declarația citată mai sus. Aceste măsuri se aplică și pentru eventualii ecleziastici înscriși în masonerie".

A doua abordare se referă la planul pastoral: dicasterul propune episcopilor filipinezi "să desfășoare o cateheză populară în toate parohiile, cu privire la motivele ireconciliabilității dintre credința catolică și masonerie". În sfârșit episcopii din Filipine sunt invitați să evalueze oportunitatea unei pronunțări publice referitor la această temă.

Declarația din noiembrie 1983 a fost publicată în ajunul intrării în vigoare a noului Cod de Drept Canonic. Codul îl înlocuia pe cel din 1917 și printre noutăți a fost notată - de unii cu satisfacție, de alții cu îngrijorare - lipsa condamnării explicite a masoneriei și excomunicarea pentru afiliații săi care în schimb era prezentă în vechiul text. Declarația, semnată de fostul cardinal Joseph Ratzinger și de secretarul congregației, Jérôme Hamer, aprobată de Ioan Paul al II-lea, reafirma că toți catolicii înscriși în lojele masonice sunt "în stare de păcat grav".

(După L'Osservatore Romano, 15 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat