Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Declarația COMECE la sfârșitul adunării plenare

Reînnoirea eforturilor pentru o diplomație a păcii

de Giovanni Zavatta

"Lumea pare să regreseze într-o dinamică periculoasă care amintește unele dintre cele mai întunecate ore ale omenirii care ar fi trebuit să rămână în cărțile de istorie": este unul dintre pasajele cele mai semnificative ale declarației difuzate vineri, 10 noiembrie 2023, de Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE) la sfârșitul adunării plenare desfășurate la Bruxelles. În document, intitulat Europe, offer a renewed vision for justice and peace to the continent and to the world! ("Europa, oferiți continentului și lumii o viziune reînnoită pentru dreptate și pace!"), episcopii exprimă preocuparea profundă pentru deteriorarea gravă a siguranței și a păcii internaționale. Cu atenție deosebită față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, față de durerea poporului armean în Caucaz și față de suferința civililor din Israel și din Palestina, teama este legată și de instabilitățile regionale, când societățile europene "alimentează frici, slăbesc dialogul și amenință coeziunea socială". Pentru aceasta COMECE condamnă cu fermitate "orice formă și exprimare de antisemitism, radicalizare și xenofobie" care adesea ajung "în extremismul violent și în terorism".

În vederea alegerilor europene din 2024, adunarea îi invită pe liderii din UE și pe toți cetățenii să lucreze pentru o Europă care "să exploateze pe deplin potențialul său pentru a rezolva conflictele și a aprinde lumini de speranță, acționând ca o forță unită, încrezătoare și integratoare, care are la inimă principiile democratice și statul de drept, în interiorul și în exteriorul granițelor sale". În text se încurajează reprezentanții politici europeni și naționali să desfășoare un rol activ în a plăsmui și a oferi continentului și lumii o viziune reînnoită de stabilitate, dreptate și pace: "Deși nu cedează în fața unei logici de război, Uniunea Europeană - este subliniat - ar trebui să deschidă noi procese de dialog și să dezvolte o coerentă diplomație de pace arătând leadership în reconstruirea unei arhitecturi globale de pace înrădăcinate într-un multilateralism eficace și cu respectarea dreptului internațional". În această privință se citează fraza inițială a Declarației Schuman din 9 mai 1950: "Pacea mondială nu va putea să fie salvgardată decât cu eforturi creative, proporționale cu pericolele care o amenință".

Adunarea plenară a oferit episcopilor din UE oportunitatea fie de a discuta crizele aflate în desfășurare, fie de a reflecta asupra provocărilor socio-economice și democratice în vederea alegerilor din 2024. O contribuție prețioasă a fost oferită de cardinalul patriarh de Ierusalim al latinilor, Pierbattista Pizzaballa, și de arhiepiscopul major de Kyiv-Halyè, Sviatoslav Shevchuk, conducător al Bisericii greco-catolice ucrainene, care au oferit idei de reflecție cu privire la actualul val de violență din Țara Sfântă și la consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Pizzaballa (în legătură video) a subliniat rolul crucial al comunității creștine "făcătoare de pace" în regiunea din Orientul Mijlociu, Shevchuk a amintit că Ucraina "este un stat tânăr, dar și o veche națiune europeană cu o identitate europeană".

În timpul lucrărilor, conduse de episcopul președinte Mariano Crociata, COMECE printre altele l-a confirmat pe părintele Manuel Enrique Prieto ca secretar general pentru un al doilea mandat de patru ani. Următoarea adunare plenară se va desfășura în Polonia de la 17 la 19 aprilie 2024.

(După L'Osservatore Romano, 11 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat