Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Generală și la Conferința Asociației Europene a Părinților (EPA) (11 noiembrie 2023)

Dragi prieteni, bună ziua!

Sunt bucuros să vă întâlnesc cu ocazia adunării voastre, pentru care urez cele mai bune roade, și asta îmi oferă oportunitatea de a împărtăși cu voi câteva reflecții despre vocația și misiunea părinților.

A deveni părinți este una din cele mai mari bucurii ale vieții. Trezește noi energii, elan și entuziasm în cupluri. Dar imediat se află în fața îndatoririlor educative pentru care adesea se află nepregătiți. De exemplu: a avea grijă cu iubire de copii și în același timp a-i stimula să se maturizeze și să devină autonomi; a-i ajuta să dobândească obișnuințe sănătoase și stiluri bune de viață, respectând personalitatea lor și darurile lor, fără a le impune așteptările noastre; a-i ajuta să înfrunte cu seninătate parcursul școlar. De asemenea: a le transmite o formare pozitivă la afectivitate și la sexualitate; a-i apăra de amenințări precum intimidarea, alcoolul, fumatul, pornografia, jocurile video violente, jocurile de noroc, drogurile, etc.

Pentru aceasta sunt foarte importante rețelele de sprijin pentru părinți, precum asociațiile voastre. Prin împărtășirea de experiențe și de parcursuri formative, el îi ajută pe părinți să fie mai pregătiți și mai ales să nu se simtă singuri și să nu se descurajeze.

Misiunea educativă a părinților nu este favorizată desigur astăzi de contextul cultural, cel puțin în Europa. De fapt el este marcat de subiectivismul etic și de un materialism practic. Demnitatea persoanei umane este afirmată mereu, dar uneori nu este respectată de fapt. Părinții își dau seama foarte repede că ai lor copii sunt cufundați în această atmosferă culturală. Ceea ce ei "respiră", ceea ce absorb din media este adesea în contrast cu ceea ce în urmă cu puține decenii era considerat "normal", dar care acum pare să nu mai fie așa. Pentru aceasta părinții ajung să trebuiască să arate în fiecare zi copiilor lor bunătatea și raționalitatea alegerilor și valorilor care nu se mai pot considera sigure, ca de exemplu însăși valoarea căsătoriei și a familiei, sau alegerea de a-i primi pe copii ca dar al lui Dumnezeu. Și acest lucru nu este ușor, pentru că este vorba de realități care se transmit numai cu mărturia vieții!

În fața acestor dificultăți, care pot să fie descurajante, trebuie să ne susținem reciproc pentru a aprinde în părinți o "pasiune" pentru educație. A educa înseamnă a umaniza, înseamnă a-l face pe om pe deplin om. Este adevărat, cultura s-a schimbat, dar exigențele inimii umane păstrează un nucleu imutabil care mai devreme sau mai târziu vin afară și în copii. De acolo trebuie repornit mereu. Dumnezeu însuși a înscris în natura noastră exigențele de nesuprimat de iubire, de adevăr, de frumusețe, de relaționalitate și de dăruire, de deschidere spre tu-ul celuilalt și de deschidere spre Tu-ul transcendent. Aceste exigențe ale inimii sunt aliați puternici ai fiecărui educator. Făcându-le să se evidențieze, învățând să le ascultăm, și copiilor noștri nu le va fi greu să vadă binele, valoarea propunerilor educative ale părinților lor.

Misiunea educativă se poate declara reușită atunci când copiii descoperă pozitivitatea fundamentală a existenței lor, a faptului de a fi în lume și atunci când, întăriți de această convingere, înfruntă cu încredere și curaj aventura vieții, convinși că și ei au o misiune de desfășurat, o misiune în care vor găsi realizarea lor și fericirea lor.

Toate acestea, dragi prieteni, presupun descoperirea marii iubiri a lui Dumnezeu față de noi. Cine descoperă că la rădăcina propriei ființe este iubirea lui Dumnezeu Tatăl recunoaște și că viața este bună, că a fi născuți este un bine și că a iubi este un bine. Însuși Dumnezeu a făcut din mine un dar bun și eu însumi sunt un dar pentru cei dragi ai mei și pentru lume, și fiecare poate spune asta. Această certitudine ajută să nu trăiască mișcați numai de o tendință deprimantă "spre cruțare", în preocuparea continuă de a mă proteja, de a nu mă implica prea mult, de a nu-mi murdări mâinile. Există aceste capcane... În schimb viața se deschide la toată bogăția sa atunci când se dă, când se dăruiește. Aceasta este marea misiune educativă a părinților: a forma persoane libere și generoase care au cunoscut iubirea lui Dumnezeu și care dăruiesc cu mâini pline ceea ce știu că au primit ca dar. Este un pic - să spunem așa - transmiterea gratuității, care nu este ușor de a transmite.

Și aici sunt și rădăcinile unei societăți sănătoase. De aceea este important ca să fie recunoscut la toate nivelurile rolul social al părinților. A educa un copil este o adevărată operă socială, pentru că înseamnă a-l forma la relaționalitate, la respectarea celorlalți, la cooperare în vederea unui obiectiv comun, a-l forma la responsabilitate, la simțul datoriei, la valoarea sacrificiului pentru binele comun. Frumoasă lucrare este aceasta! Toate sunt valori care fac dintr-un tânăr, dintr-o tânără, o persoană credibilă și leală, capabilă să dea contribuția sa muncă, la conviețuirea civilă, la solidaritate. Altminteri copiii cresc ca "insule", dezlegați de ceilalți, incapabili de o viziune comună, obișnuiți să considere propriile dorințe ca valori absolute: copii alintați, dar de obicei asta se întâmplă când părinții sunt alintați! Și astfel societatea se deconstruiește, se sărăcește și devine tot mai slabă și inumană.

Pentru aceasta este necesar a tutela dreptul părinților de a-i crește și a-i educa pe copii cu libertate, fără a fi constrânși în niciun domeniu, îndeosebi în cel școlar, să trebuiască să accepte programe educative care sunt în contrast cu convingerile lor și cu valorile lor. Aceasta este o provocare foarte mare în acest moment.

Biserica este mamă, Biserica merge alături de părinți și de familii pentru a-i susține în misiunea lor educativă. Biserica suntem noi. În acești ani duce înainte un "Pact educativ global", pentru a consolida angajarea comună cu toate instituțiile care se ocupă de tineri. Și în același timp și un "Pact pentru familie", între actori culturali, academici, instituționali și pastorali, pentru a pune în centru familia și relațiile sale: bărbat-femeie, părinți-copii, legături fraterne. Intenția este aceea de a depăși unele "fracturi" care slăbesc actualmente procesele educative: fractura dintre educație și transcendență, fractura în relațiile interpersonale, fractura care îndepărtează societatea de familie creând inegalități și noi sărăcii.

Dragi prieteni, vă încurajez să mergeți înainte cu speranță în angajarea voastră - și cu curaj, este nevoie de curaj astăzi -, găsind mereu inspirație și sprijin în mărturiile evanghelice ale sfinților părinți Maria și Iosif. Vă binecuvântez din inimă. Și, ca întotdeauna, trebuie să plătiți intrarea și să vă rugați pentru papa! Am nevoie de asta! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat