Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la a II-a Întâlnire Internațională pentru Rectorii și Lucrătorii din Sanctuare (11 noiembrie 2023)

Dragi prieteni, bună ziua!

Vă primesc cu ocazia celei de-a doua întâlniri internaționale, pentru că voi cunoașteți bine atenția mea față de viața sanctuarelor. Îi mulțumesc ES Mons. Fisichella pentru această inițiativă și pentru angajarea dicasterului în pastorația sanctuarelor. Sunt locuri speciale, unde sfântul popor credincios al lui Dumnezeu merge pentru a se ruga, pentru a fi mângâiat și pentru a privi cu încredere mai mare la viitor.

Se vine la sanctuar, înainte de toate, pentru a se ruga. Din partea noastră este necesar ca să rămână mereu vie preocuparea ca sanctuarele noastre să fie realmente locuri privilegiate de rugăciune. Știu cu câtă grijă se celebrează în ele Sfânta Euharistie și câtă angajare este dedicată sacramentului Reconcilierii. Vă recomand ca, în alegerea preoților pentru spovezi, să fie un discernământ bun, pentru ca să nu se întâmple ca aceia care se prezintă la confesional atrași de milostivirea Tatălui să găsească obstacole de a trăi o reconciliere deplină. Sacramentul Reconcilierii înseamnă a ierta, mereu, a ierta. Nu se poate întâmpla, în special în sanctuare, ca să găsească obstacole, pentru că în ele milostivirea lui Dumnezeu cere să fie exprimată în mod supraabundent, prin însăși natura lor. Așa le percepe credincioșii pe bună dreptate: ca locuri speciale în care să întâlnească harul lui Dumnezeu. Iertați mereu așa cum iartă Tatăl. A ierta.

În istoria fiecărui sanctuar este ușor de atins cu mâna credința poporului nostru credincios, care este menținută vie și alimentată cu rugăciunea, în primul rând Rozariul, care ajută să ne rugăm prin meditarea misterelor vieții lui Isus și a Fecioarei Maria. A intra spiritual în acele mistere, simțindu-ne parte vie a ceea ce constituie istoria noastră de mântuire, este o angajare dulce, care dă gust de evanghelie vieții zilnice.

Este important ca în sanctuare să se dedice atenție deosebită adorației. Noi am pierdut un pic simțul adorației, trebuie să-l reluăm. Probabil trebuie să întâlnim că ambientul și atmosfera din bisericile noastre nu invită întotdeauna să ne reculegem și să adorăm. A favoriza în pelerini experiența tăcerii contemplative - și nu este ușor - a tăcerii adoratoare, înseamnă a-i ajuta să-și îndrepte privirea asupra esențialului credinței. Adorația nu este o îndepărtare de viață; este mai degrabă spațiul pentru a da sens la toate, pentru a primi darul iubirii lui Dumnezeu și a-l putea mărturisi în caritatea fraternă. Noi putem să ne punem întrebarea: "Și eu, sunt obișnuit cu rugăciunea de adorație?". Este important să răspundem.

Se merge la sanctuare și pentru a fi mângâiați. Misterul mângâierii. Câte persoane merg acolo pentru că poartă în spirit și în trup o povară, o suferință, o preocupare! Boala unei persoane iubite, pierderea unuia din familie, atâtea situații ale vieții sunt adesea motive de singurătate și de tristețe, care sunt depuse pe altar și așteaptă un răspuns. Mângâierea nu este o idee abstractă, și nu este făcută înainte de toate din cuvinte, ci dintr-o apropiere compătimitoare și duioasă, care înțelege durerea și suferința. Acesta este stilul lui Dumnezeu: aproape, compătimitor și duios. Așa este Domnul. A mângâia echivalează cu a face tangibilă milostivirea lui Dumnezeu; pentru aceasta slujirea mângâierii nu poate lipsi în sanctuarele noastre. Cei care au grijă de sanctuar trebuie să-și însușească cuvintele apostolului: "El ne mângâie în orice strâmtorare a noastră ca să putem și noi să-i mângâiem pe cei care se află în orice strâmtorare cu mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați de Dumnezeu" (2Cor 1,4). O dată, de două, de trei, de patru ori în două rânduri cuvântul mângâiere sau a mângâia: este dens acest text al lui Paul. Pot să fiu semn eficace de mângâiere în măsura în care am experimentat personal faptul de a fi mângâiat de suferința mântuitoare a lui Isus și am găsit refugiu în el. Să nu uităm. În istoria noastră, fiecare dintre noi are momente dure, urâte, în care Domnul ne-a mângâiat. Să nu uităm asta. A ne aminti de propria experiență de mângâiere ne va ajuta să-i mângâiem pe ceilalți. Și această experiență trece prin maternitatea Mariei, "Mângâiata" prin excelență. Fie ca în sanctuarele noastre să fie din belșug mângâierea și milostivirea!

În sfârșit, se merge la sanctuar pentru a privi la viitor cu încredere mai mare. Pelerinul are nevoie de speranță. O caută în însuși gestul pelerinajului: pornește la drum în căutarea unei destinații sigure la care să ajungă. Cere speranță cu rugăciunea sa, deoarece știe că numai o credință simplă și umilă poate obține harul de care are nevoie. Așadar este important ca, întorcându-se acasă, să se simtă ascultat și încărcat de seninătate pentru că și-a pus încrederea sa în Dumnezeu. În sanctuarele noastre se acordă multă atenție primirii - vă rog, nu uitați asta: a-i primi bine pe pelerini -, și este corect să fie așa. În același timp trebuie acordată tot atâta grijă pastorală momentului în care pelerinii părăsesc sanctuarul pentru a se întoarce la viața lor obișnuită: să primească cuvinte și semne de speranță, așa încât pelerinajul făcut să obțină semnificația sa deplină.

Am voit ca anul următor, ca pregătire pentru Jubileul din 2025, să fie dedicat în întregime rugăciunii. Vor fi publicate în scurt timp Materiale ajutătoare, care pot ajuta la redescoperirea centralității rugăciunii. Le recomand: vor fi o lectură bună, care stimulează la rugăciune cu simplitate și conform Inimii lui Cristos. Să reînnoim în fiecare zi bucuria și angajarea de a fi bărbați și femei de rugăciune. Rugăciune din inimă, nu ca niște papagali. Nu. Din inimă. Cuvintele spuse să vină din inimă. Voi, în sanctuare, veți face asta prin spiritualitatea tipică ce le caracterizează.

Din toate sanctuarele să se înalțe o cântare de mulțumire către Domnul pentru minunățiile pe care le face și în zilele noastre. Și să se implore mijlocirea Maicii lui Dumnezeu pentru ca, în acest timp așa de tulburat, atâția frați și surori ai noștri care suferă să poată regăsi pacea și speranța.

Vă însoțesc cu binecuvântarea mea. Și vă cer cu rugăminte, în sanctuarele voastre, să vă amintiți să vă rugați și pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat