Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Colocviu cu Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor

Semne de speranță într-o lume suferindă

de Roberto Cetera și Beatrice Guarrera

"Fraternitate, pace și unitate: «sunt trei cuvinte teribil de actuale. Astăzi nu mai este epoca numai a drepturilor individuale, nici a drepturilor sociale pentru o categorie: epoca noastră este epoca drepturilor și a obligațiilor popoarelor și ale omenirii». Chiara Lubich, fondatoare a Mișcării Focolarelor, rostea aceste cuvinte în urmă cu douăzeci de ani și recitind astăzi acest discurs nu pot să nu mă emoționez." Vorbește Margaret Karram, din 2021 președinta Mișcării Focolarelor, răspândită în 182 de țări din lume. De la sediul operativ al Mișcării, situat la Rocca di Papa, la puțini kilometri de Roma, președinta își ia timp pentru a reflecta cu "L'Osservatore Romano" despre drumul Bisericii în acest timp și despre momentul dificil pe care lumea, sfâșiată de conflicte, îl traversează. "Chiara - continuă Karram - ne indica deja atunci că pentru a trezi fraternitatea trebuie să trăim «o unitate, mereu în diversitate, în libertate, construită de persoane și de popoare care să fie cu adevărat ele însele, purtători ai unei proprii identități și ai unei proprii culturi deschise și dialogante cu celelalte». Sunt convinsă că numai trăind așa putem construi o lume de pace. Pacea, afirmă ea, este o realitate pe care toți o dorim, dar, dacă privesc la lumea de astăzi, îmi spun: «Ce catastrofă!». Conflictele din Ucraina, din Siria, din Țara Sfântă și din alte țări din Africa și din Asia sunt pentru mine cea mai mare suferință."

"Eu însămi am trăit în țări aflate în conflict", relatează Karram, din familie arabă palestiniană cu cetățenie israeliană. De fapt, provine din nordul Țării Sfinte și este descendentă din acea populație palestiniană care, după proclamarea statului Israel, nu a trebuit să părăsească teritoriul israelian, ci a fost integrată. În procesul de creștere și de căutare a propriei identități, Karram afirmă că un rol important l-a jucat și Mișcarea Focolarelor, împreună cu formarea profund creștină primită în familie: "Astăzi pot spune că adevărata mea identitate este că sunt creștină. Patria mea sper că este cerul și a înțelege acest lucru mi-a dat o atare libertate care nu se poate explica. Desigur, sufăr și plâng pentru poporul meu, în special în acest timp", revelează ea cu emoție. "Identitatea mea cea mai adevărată este să fiu ceea ce sunt și să împlinesc acea chemare a lui Isus de a trăi pentru iubire în lume, de a trăi evanghelia, care ne duce să vrem să construim o lume diferită. Am atâția prieteni evrei, israelieni, precum și palestinieni. Încerc să nu fiu de o parte sau de alta."

Printre multele momente de viață personală legate de Țara Sfântă, Margaret își amintește bine că, atunci când au fost semnate acordurile de la Oslo între israelieni și palestinieni, se afla la Ierusalim: "Îmi amintesc de lacrimile de bucurie din acele zile. Părea că în sfârșit pacea a găsit un drum, dar după aceea situația s-a schimbat. Ura, interesele, ignoranța și lipsa de întâlnire între persoane au construit atâtea ziduri înăuntrul inimilor, greu de dărâmat. În pofida ororii care este în fața ochilor lumii în aceste zile, vreau să cred că încă este posibil ca cele două popoare să poată trăi împreună, în libertatea amândurora. De când eram mică, visam că în țara mea se putea trăi în armonie și în pace; voiam să mă angajez în lumea civilă pentru a contribui concret ca să se întâmple acest lucru. După aceea am cunoscut Mișcarea Focolarelor și am fost atrasă de chemarea de a dedica toată viața mea pentru a construi punți de unitate, mai ales între cele trei religii monoteiste. În concret sunt multe drumurile pe care le-am parcurs și la care am participat și eu activ; unul dintre acestea se referă la numeroasele inițiative pentru a educa persoanele la pace, încă de la cea mai tânără vârstă. Nu este un drum ușor, dar schimbarea are loc chiar atunci când se naște o mentalitate nouă, unde ne recunoaștem frați și surori".

"Lumea încă nu a găsit soluția pentru acest rău al războiului", afirmă Karram. "Migranți, sărăcie, schimbare climatică, războaie: lumea de astăzi nu este mai bună decât înainte. În fața tuturor acestor provocări privesc la Biserică și văd multele întrebări ale omenirii, răspunsurile care lipsesc. Și noi ca mișcare eclezială nu suntem scutiți de aceleași probleme pe care le trăiește Biserica. Un exemplu este scăderea numărului de vocații pe care o înfruntăm și noi și care ne determină să facem o muncă de actualizare a formării noilor generații, și acest lucru este desigur un bine. După aceea, cu durere imensă pentru răul pe care l-au îndurat victimele, înfruntăm plaga abuzurilor sexuale asupra minorilor și de autoritate care a lovit și mișcarea noastră. Punem în aplicare cursuri de formare pentru tutelarea integrală a persoanei pentru toți membrii mișcării, pentru cei care au roluri de responsabilitate, parcursuri de însoțire pentru victime. Așadar, munca de făcut în Biserică și în membrele sale este multă."

Un alt aspect fundamental, în aceste timpuri dificile, conform lui Margaret Karram, este acela de "a privi la demnitatea fiecărei persoane, la ce înseamnă a fi familie: vorbim mult despre asta, dar după aceea cedăm adesea în fața unui stil de viață individualist. Ca în războaie. Fiecare vrea pentru sine totul, nu privește la binele celuilalt. Dar dacă nu ne respectăm, nimic nu se va schimba. Privesc lumea și îmi vine adesea să mă descurajez", mărturisește ea. "Fiind creștină practicantă, mă întreb: «Lumea se va schimba? Există speranță?». Găsesc această forță în raportul cu Isus, în rugăciunea care îmi dă curajul de a merge înainte și de a continua să-i cer lui Dumnezeu să mărească credința mea. Dar rugăciunea singură nu este suficientă. Experimentez atunci că, în dificultatea zilnică de a trăi, este nevoie de a acționa și văd că există speranța că o schimbare va avea loc." Președinta Mișcării Focolarelor susține că "lumea și Biserica merg înainte, spre ceva foarte pozitiv", așa cum a experimentat în participarea recentă, în calitate de invitată specială, la Sinodul Episcopilor din Vatican. "Experiența recentă a Sinodului - afirmă Karram - m-a încărcat cu forță nouă. Am trăit experiența unei Biserici noi, a unei Biserici aflate pe cale și în ascultare profundă a ceea ce se întâmplă în lume. Sinodalitatea trăită timp de o lună întreagă mi-a deschis noi orizonturi ale modului cum o lume, care apare indiferentă, catastrofală, poate învăța să stea în tăcere, poate învăța să asculte, să se lase interpelată nu de afirmațiile personale, ci de darul pe care îl poartă în sine fiecare persoană, fie el un cardinal, un preot, un bărbat sau o femeie. Diversitățile de cultură, de limbă, de stare socială nu erau un obstacol, dimpotrivă! Am învățat cât de mult ne pot transforma toate acestea."

Astăzi, și în societate se simte mult mai mult necesitatea de a ne conecta: "Singuri, afirmă ea, nu reușim să înfruntăm criticile pe care le trăim în fiecare zi; nu reușim ca indivizi și adesea nici ca popoare. Este suficient să privim la conflictele care sunt în desfășurare: fără o intervenție internațională, care să se străduiască pentru a evitat cu orice preț lărgirea luptelor, nu se găsește calea pentru o pace justă, împărtășită și care să respecte drepturile universale ale persoanei. Și totuși, oricâtă oroare ne înconjoară acum, simt că nu pot dispera, pentru că există semne de speranță. Eu le văd: oamenii simpli care fac gesturi de pace în cotidian îmi dau speranță și apoi tinerii. Ei sunt o speranță foarte mare! Ca aceia pe care i-am văzut la Ziua Mondială a Tineretului la Lisabona". Era prima dată la o ZMT pentru Margaret Karram: "Dincolo de numărul mare al participanților, am văzut acești tineri care trăiesc în lumea de astăzi, poate că mai rea decât aceea pe care am trăit-o eu. Și totuși, am văzut entuziasmul lor mare și contagios, nu numai pentru faptul de a fi împreună cu alți tineri. Am văzut setea lor, am atins profunzimea lor sufletească; o sete de infinit pe care aș defini-o divină. În schimb, credeam că tinerii erau indiferenți la toate. În timp ce le vorbeam în două cateheze diferite - erau 7.000 de persoane așezate sub soare -, mi-a rămas imprimată și tăcerea. Cum s-a întâmplat și în timpul Liturghiei cu papa și la Via Crucis extraordinară și de neuitat. Dar mai ales am rămas uluită văzând cu câtă seriozitate și credință au trăit adorația euharistică. Toate acestea mă fac să sper, pentru că tinerii de astăzi sunt și viitorul dacă noi îi susținem".

Tema tinerilor este o temă foarte îndrăgită de Mișcarea Focolarelor. Relatează Karram: "Experiența mea este că, mai mult decât a vorbi tinerilor, trebuie să le oferim mărturia noastră. Noi îi catehizăm în diferite moduri, dar după aceea ei se simt profund singuri. Au nevoie de apropiere, de persoane care să mărturisească credința cu viața, care să fie coerente cu evanghelia. Aceasta este convertirea pe care simt că trebuie s-o fac față de tineri, ca persoană adultă. Cred că, în afară de a fi formați teologic, tinerii au nevoie de multă apropiere și de multă ascultare. Au o formare tehnologică diferită de a noastră, sunt mult mai rapizi. Ce anume putem face ca să poată da maximul lor?", se întreabă președinta Focolarelor. Răspunsul este în mărturie: "Tema pe care vreme s-o aprofundăm în acest an în Mișcare este tocmai aceea a vestirii. Titlul pe care l-am dat este Chemați și trimiși, pentru că nu trebuie numai să umplem, «să-l afânăm» pe celălalt, ci să facem în așa fel încât să se dezvolte, în toate talentele sale. Însă acest lucru este posibil numai dacă găsește în fața sa o persoană care îl primește. Nu suntem obișnuiți să ascultăm. O spun pentru mine însămi: care este ascultarea mea profundă? Solomon în Biblie nu-i cere lui Dumnezeu înțelepciunea. În ebraică spune «Lev Shomea», «o inimă care ascultă». Nu știu: noi ascultăm cu urechile sau cu inima? Trebuie să găsim un limbaj nou, să schimbăm modul nostru de a predica, fără a-l dilua pe Dumnezeu și mesajul său. Tinerii vor să audă vorbindu-se despre Dumnezeu, dar depinde cum facem asta. Trebuie să vorbim despre experiențe vitale, dificultăți personale și cum le trăiește fiecare".

Conform lui Margaret, limbajul vestirii trebuie adaptat la tineri, dar și "înculturat", în funcție de popoarele cu care ne confruntăm: "Asta interesează și Mișcarea Focolarelor. Este adevărat: s-a născut de la Chiara Lubich, italiană, dar a ajuns până la marginile pământului, în atâtea culturi. Încă ne este greu să ne înțelegem în profunzime, să percepem adevărata semnificație în discursurile noastre, deoarece carisma lui Chiara s-a născut în Europa. Mi-am dat seama de asta în ultima vreme, pentru că am fost în Asia: Coreea, Japonia, Insulele Fiji, Australia, Indonezia. Acolo am văzut cum Biserica s-a înculturat: chiar structura însăși a edificiilor, a bisericilor este diferită. De exemplu, în Indonezia erau în formă de corturi. Am intrat într-o biserică deschisă total, fără ziduri în jur, și în curte era un mic templu cu o statuie care părea budistă. Preotul ne-a explicat în schimb că era Preasfânta Inimă a lui Isus: se urcau câteva trepte pentru a intra într-un mic locaș cu statuia unui bărbat cu barbă și cu inima vizibilă. Era Isus. Și Sfânta Fecioară Maria avea aspecte indoneziene". Însă trebuie să trecem de la uimirea diversității la a ne pune întrebări: "Trebuie să ne întrebăm - afirmă Karram - cum este posibil să înculturăm vestirea în acel popor, în acea cultură.

Un alt exemplu, tot în timpul aceleiași călătorii, l-am găsit în Insulele Fiji. Câțiva oameni au venit ca să ne primească și am participat la un rit de bun-venit. Ne-au cerut să bem o băutură, pe baza de rădăcină de piper, în timp ce un «crainic», adică un om din comunitatea locală care ne reprezenta, vorbea în numele nostru conducătorului tribului care ne-a primit. A fost foarte frumos. Apoi, acest rit a fost repetat și la plecarea noastră, pentru a ne permite să plecăm din acea comunitate din care de acum făceam parte și a ne ura o călătorie senină și sigură. Mă gândeam: cine știe cât de fericit este Dumnezeu văzând miile de nuanțe ale exprimării credinței, bucuria de a aparține la o comunitate. Uneori în mișcările noastre ecleziale nu valorizăm sau chiar nu ținem cont de caracteristicile noastre umane, pentru că este diferit și nu suntem obișnuiți. În schimb, în timpul călătoriei noastre ne-au relatat istorii foarte frumoase, de iertare față de dușmani, de reconciliere, de fraternitate în numele evangheliei. M-am întors întărită în credință".

În afară de asta, sunt foarte multe eforturile Mișcării Focolarelor pentru a crește în dialog și în respect între toți, împreună cu alte organizații și din alte religii. "Și în țara mea - explică Margaret Karram - Mișcarea a organizat întâlniri între tineri israelieni și palestinieni care la Ierusalim nu vorbesc nici măcar aceeași limbă. În timpul acestor întâlniri s-au născut prietenii între tinere evreice și cele palestiniene și prin urmare, probabil, i-am educat pe tineri să trăiască experiența că războiul nu este unica soluție."

Conviețuirea cu membri din alte credințe, experimentată de Margaret Karram atunci când era copilă, a fost, așadar, un banc de probă pentru a reuși să primească partea mai "interreligioasă" a carismei fondatoarei Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich. "Carisma pe care Chiara a primit-o nu interesează numai Biserica catolică", subliniază Margaret: "De fapt, Mișcarea lucrează mult în ecumenism și în raportul cu celelalte religii. Atunci când în 1977 Chiara a câștigat Premiul Templeton, membrii celorlalte religii au mers să o felicite pentru mărturia sa de credință. Astfel, după 1977, a înțeles că trebuia să deschidă prima casă a focolarului la Ierusalim, pentru a țese un dialog cu evrei și cu musulmani. În Algeria avem membri ai Mișcării care sunt musulmani. Nu vor să se convertească la creștinism, ci urmează credința lor. Sunt și budiști care trăiesc religia lor, dar se simt în sintonie cu noi, pentru a construi o societate mai fraternă, pentru a lucra pentru pace. Am dus înainte și simpozioane religioase la Roma, la care mulți au participat".

Pentru viitor, angajarea este aceea de a favoriza tot mai mult întâlnirea între religii, între popoare, între indivizi, pentru că, încheie Karram, "atunci când ne întâlnim, descoperim că toți suntem umani, toți suntem necesari pentru celălalt".

(După L'Osservatore Romano, 10 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat