Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Liturghia pentru Europa a deschis la Bruxelles adunarea generală a COMECE

În interesul tuturor popoarelor

de Charles de Pechpeyrou

"A ne ruga pentru Europa înseamnă a însoți cu conștiința noastră de credincioși, în fața lui Dumnezeu și în dialog cu el, lucrarea ce este făcută de instituțiile europene în favoarea națiunilor și a popoarelor care o compun". Așa a explicat Monseniorul Mariano Crociata, președinte al Comisiei Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE), "semnificația deosebită" a tradiționalei Liturghii pentru Europa, prezidată de el miercuri seara, 8 noiembrie 2023, la Bruxelles, în biserica "Notre-Dame des Victoires au Sablon", în prima zi a adunării generale de toamnă' a organizației. Misiunea COMECE, a adăugat prelatul în omilie, este și să ajute culturi, societăți și instituții europene să deschidă ochii asupra tuturor practicilor și structurilor "care ajung să neglijeze și să mortifice persoana concretă, de la muncitorul care nu are condiții de viață și de muncă adecvate până la toți cei care se află în condiții de suferință și fragilitate nu numai materială și economică, ci și socială, culturală, psihică, fie ei nativi sau imigrați".

Missa pro Europa - la care au participat toți episcopii din COMECE precum și arhiepiscopul de Mechelen-Brussel, Luc Terlinden, și arhiepiscopul major de Kyiv-Halyè, Sviatoslav Șevciuc - a reprezentat momentul de celebrare cel mai semnificativ al adunării plenare a COMECE, care se va încheia vineri, 10 noiembrie. Înainte de Liturghie, Mons. Crociata a dedicat discursul tradițional de deschidere diferitelor teme, îndeosebi conflictele din Țara Sfântă și din Ucraina, următoarele alegeri europene prevăzute în iunie 2024 și provocările pe care bătrânul continent este chemat să le înfrunte, "care pot să devină ocazie pentru ca Uniunea Europeană să se evidențieze cu o unitate mai puternică și eficace în raport cu așteptările de astăzi". În acest context, a cerut episcopul președinte, "slujirea noastră în dialogul cu instituțiile europene, provenind din dialogul dintre noi și realitățile noastre ecleziale începând de la episcopatele noastre, să poată obține cu eficacitate tot mai mare finalitățile sale în folosul nu numai al Bisericilor noastre, ci al popoarelor noastre și al popoarelor la care privim cu îngrijorare în mod deosebit în aceste zile. Puțini ca noi - mă refer la episcopi și Biserici - au posibilitatea de a promova interesul general pentru o Europă care să fie unită nu pentru avantajul vreunuia sau al unei părți, ci pentru binele comun al tuturor popoarelor și țărilor noastre". De aici apelul adresat de a verifica "voința noastră și posibilitățile de a-i face pe confrații noștri și pe credincioșii noștri părtași în mod activ de drumul european, de pietrele sale dar și de potențialitățile sale și mai ales de necesitatea sa".

Adunarea plenară a COMECE intervine după un alt eveniment care a implicat instituții ecleziale europene, adică întâlnirea comună între Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Conferința Bisericilor Europene (KEK), reunite la 6 și 7 noiembrie la Belgrad. În cursul acestei sesiuni - al cărei scop este de a crea legături mai bune și o cooperare și mai rodnică între toate Bisericile creștine din Europa - au fost tratate multe teme, precum a XVI-a Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor, actualizarea Cartei Ecumenice Europene, situația geopolitică din Europa și criza migratoare. La sfârșitul întâlnirii a fost publicată o Declarație despre situația din Orientul Mijlociu, în care CCEE și KEK cer "întregii comunități internaționale să se mobilizeze și să susțină dreptul internațional, îndeosebi rezoluțiile Națiunilor Unite, cu obiectivul de a deschide negocieri serioase pentru a crea o pace durabilă, în adevăr și în dreptate". În afară de asta, astăzi [9 noiembrie 2023] CCEE a indicat că următoarea adunare plenară se va ține la La Valletta de la 27 la 30 noiembrie, cu titlul Noi pași pentru o Biserică sinodală în Europa.

(După L'Osservatore Romano, 9 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat