Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Copii români la întâlnirea cu Papa Francisc

Luni, 6 noiembrie 2023, în Aula "Paul al VI-lea" din Vatican, copiii din 84 de țări s-au întâlnit cu Papa Francisc. La această inițiativă intitulată "Copiii îl întâlnesc pe papa", au participat și 13 copilași care au reprezentat România, proveniți din comunitățile de rit latin de la San Vitale și Grotte Celoni.

Evenimentul, organizat de către Departamentul pentru Cultură și Educație, s-a dorit a fi o invitație la a avea curajul să visăm o lume nouă, în care să învățăm de la copii următoarele acțiuni pierdute între adulți: gesturi pline de tandrețe, intenții curate, ochi puri față de aproapele și de natură.

În susținerea acestei inițiative, 13 copii (acesta a fost numărul alocat de către organizatori) din comunitățile de rit latin de la San Vitale și Grotte Celoni, au dăruit bucuria lor, visele pe care le au și mai ales prezența lor inocentă, pentru a construi o lume fără război și cu dragoste față de creație.

Această întâlnire a fost acompaniată cu diferite cântece de către corul de copii "Antonianum", iar tematicile melodiilor au fost: "Bellomondo" - o lume frumoasă (laitmotivul întâlnirii), despre pace, despre tristețea cauzată de război și despre iubirea dintre oameni. Aula "Paul al VI-lea" a devenit un cor unic odată cu urcarea pe scenă a artistului Mr Rain. În timp ce acesta era însoțit de cei peste 7000 de copilași în cântarea piesei "Supereroi", Papa Francisc, călăuzit de zâmbetul și dragostea copiilor față de Sanctitatea Sa, a înaintat pe culoarul principal al aulei.

Șapte copilași români "au bătut palma" cu Sfântul Părinte, iar această bucurie au împărțit-o apoi și celorlalți șase, oferindu-le mâna dreaptă (așa se construiește pacea) și o îmbrățișare.

La încheierea acestui eveniment, copiii l-au descris ca fiind un vis devenit realitate și pentru care vorbele lor ar fi prea mici pentru a descrie bucuria trăită. Totodată, s-au arătat recunoscători față de părinți și părintele paroh Isidor Iacovici, pentru oportunitatea avută de a reprezenta România la această întâlnire, dar și pe toții copiii din cele două comunități.

Dumnezeu să-i binecuvânteze, iar pe noi cei mari să ne ajute să învățăm de la ei bucuria, simplitatea și cât de frumos este să fim împreună ca frați și surori în Cristos.

Pr. Emilian Jitaru

Impresiile copiilor participanți:

  • "A fost o zi specială din viața mea. L-am întâlnit pe Papa Francisc și sunt fericită că am putut participa la acest eveniment". (Alexandra)

  • "Am fost privilegiată de a putea participa la un asemenea eveniment. Totul a fost bucurie! Întâlnindu-l și atingând mâna Papei Francisc m-am simțit binecuvântată. Iar întâlnirea cu ceilalți copii din lumea întreagă, m-a făcut să trăiesc o zi nemaipomenită". (Ioana-Valentina)

  • "Această zi a fost cu adevărat specială pentru mine. Momentul când am reușit să-l ating pe Papa Francisc a fost ceva extraordinar. Atâția copii și o sală atât de mare doar pentru noi!!! M-am simțit și foarte mândră îmbrăcată în costumul național". (Miriam-Elisa)

  • "Întâlnirea cu Papa Francisc a fost emoționantă, mai ales pentru faptul că am dat mâna cu Sanctitatea Sa. Pentru câteva momente m-a privit în față și mi-a zâmbit. M-am simțit mândru că am îmbrăcat costumul național pentru prima dată în viața mea. A fost plăcut cum ne-a vorbit papa, dar și să fiu acolo cu ceilalți copii din lume". (Matteo)

  • "O zi de neuitat și plină de emoții fiind atât de aproape de Papa Francisc. Mulțumită că am avut ocazia să reprezint România alături de copiii din întreaga lume". (Elisa)

  • "Pentru noi această zi a fost una plină de emoție, fericire și bucurie. Suntem recunoscători pentru faptul că am putut fi prezenți la acest eveniment binecuvântat îmbrăcați în costume oșenești, purtând în continuare tradiția. Când am dat mâna cu Papa Francisc am simțit o emoție de nedescris!" (Alessia și Alexandru)

  • "Pentru mine a fost o zi cu multe emoții și o bucurie imensă, mai ales că am avut prilejul de a-i atinge mâna Papei Francisc. Am învățat de la el multe lucruri, printre care și acela că noi copiii putem ajuta la schimbarea în bine a lumii". (Matteo Anton)

  • "Pentru mine a fost o zi importantă din viața mea pentru faptul că am putut să fiu aproape de Papa Francisc. A fost o experiență frumoasă!" (Silvia)

  • "A fost o zi intensă! Am simțit o sărbătoare mare pe care n-am să o uit niciodată, întâlnindu-l pe Papa Francisc pentru prima dată în viața mea, dar și pe ceilalți copii din întreaga lume". (Beatrice)

  • "Când am ajuns în Piața «Sfântul Petru», eram foarte emoționată, nu mi se părea adevărat că urmează să-l întâlnesc pe papa. Înăuntru am văzut lucruri pe care nu le mai întâlnisem până atunci. Totul era minunat! După ce l-am întâlnit pe Papa Francisc, am fost foarte bucuroasă că l-am văzut așa aproape. Mă bucur că am avut această ocazie și sper să o mai refac pentru că este o experiență minunată". (Eleonora)

  • "Întâlnirea cu Papa Francisc a fost o zi de neuitat, plină de emoții și bucurii. Mă simt onorată și fericită că am participat la un eveniment important și unic din viața mea, mai ales că l-am văzut pe Papa Francisc și așa mulți copii din întreaga lume. A fost minunat!" (Stela-Ștefania)

  • "A fost o zi de neuitat! Plină de bucurii și emoții! Momentul când l-am atins pe Papa Francisc a fost cel mai emoționant!" (Emma)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 noiembrie: Roma: Copii români la întâlnirea cu Papa Francisc

* * *

"Copiii îl întâlnesc pe Papa Francisc - Să învățăm de la copii și de la copile" (6 noiembrie 2023)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat