Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Copiii îl întâlnesc pe Papa Francisc - Să învățăm de la copii și de la copile" (6 noiembrie 2023)

Dragi copii și copile, bună ziua și bine ați venit toți! Bine ați venit!

Mulțumesc din inimă vouă tuturor, pentru că ați venit, însoțitorilor voștri și organizatorilor acestei întâlniri: cardinalului José Tolentino și Dicasterului pentru Cultură și Educație, părintelui Enzo Fortunato - un bun napolitan -, familiilor voastre și tuturor persoanelor și asociațiilor care au contribuit - lui Aldo, care a lucrat mult, și tuturor celor care sunt aici. Mulțumesc tuturor!

Tema întâlnirii noastre este "Să învățăm de la copii și de la copile". Dar ce putem învăța de la voi? Putem învăța ceva? Ce credeți? Se poate învăța sau nu se poate învăța de la voi? [răspund strigând] Nu aud... [strigă: "da!"] Așa este! Și este nevoie să învățăm de la voi. Eu sunt mereu fericit când vă întâlnesc, pentru că mă învățați de fiecare dată ceva nou. De exemplu, îmi amintiți cât de frumoasă este viața în simplitatea sa și mă învățați și cât de frumos este să fim împreună! Sunt două daruri mari ale lui Dumnezeu: a fi împreună și cu simplitate.

Și noi vrem să spunem lumii, și atunci s-o spunem împreună, acum, și voi repetați-o cu mine: "Viața este un dar!". Toți împreună: [repetă]. Nu se aude bine... [repetă mai tare]. Așa este: viața este un dar, un dar foarte frumos și noi suntem frați, toți. Noi suntem dușmani? [răspund: "Nu!"] Suntem frați? [răspund: "Da!"] Bravo, bravo! Ați răspuns bine.

Și de fapt ați venit aici din toată lumea, exact ca atâția frați care se întâlnesc într-o casă mare. Este casa mare pe care ne-a dăruit-o Isus: Biserica este casa familiei, iar Domnul ne primește mereu cu o îmbrățișare, cu o mângâiere.

Eu aș vrea să vă primesc pe voi toți așa, pe fiecare în parte, dar sunteți mulți și atunci vă spun tuturor împreună, copii și copile, că voi sunteți un lucru minunat, vârsta voastră este minunată și vă spun să mergeți înainte. Și voi sunteți chiar în Biserică. Să ne gândim la copiii care în acest moment suferă - să nu uităm asta - din cauza dezastrelor climatice, a foamei, a războiului și a sărăciei. Voi știți că există oameni răi care fac rău, care fac război, distrug... Voi vreți să faceți rău? [răspund: "Nu!"] Voi vreți să ajutați? [răspund: "Da!"] Îmi place asta, îmi place.

Dragi copii, prezența voastră aici este un semn care ajunge direct la inima noastră a tuturor adulților, iar noi, persoanele mari, trebuie să privim la spontaneitatea voastră și să ascultăm mesajul vostru.

Voi ați pregătit câteva întrebări: pentru a nu fi plictisitor cu discursul, să auzim întrebările și ce anume voi mi-ați pregătit. Și multe mulțumiri, mulțumesc, dragi copii. Și amintiți-vă: viața este un dar minunat. Spunem asta împreună? Viața este un dar minunat. Încă o dată: viața este un dar minunat. Dumnezeu ne iubește mult și este frumos să fim împreună, să comunicăm, să împărtășim și să dăruim. Faceți mereu așa, Sfânta Fecioară Maria vă va ajuta. Vă rog: rugați-o mereu pe Sfânta Fecioară Maria! Voi o rugați pe Sfânta Fecioară Maria? [răspund: "Da!"] Voi o rugați pe Sfânta Fecioară Maria? [răspund mai tare: "Da!"] Iată, mereu, nu încetați. Și rugați-vă și pentru mine. Mulțumesc.

Prezentator:

Prietenii voștri de aceeași vârstă au pregătit pentru voi și cu voi un dialog cu Papa Francisc. Să ascultăm prima întrebare a lui Isidora, 9 ani, din Brazilia.

Isidora:

Ciao, Papa Francisc, eu sunt Isidora, am nouă ani, vin din Brazilia. Crezi că noi, copiii, putem salva Pământul?

Papa Francisc:

Da. Da, pentru că voi sunteți simpli și voi înțelegeți că a distruge Pământul înseamnă a ne distruge pe noi. Noi trebuie să păzim Pământul: ați înțeles asta? Dacă tu distrugi Pământul, te distrugi pe tine însuți. Să spunem toți împreună, încet, fără a striga: "a distruge Pământul înseamnă a ne distruge pe noi". Haideți! [repetă] Încă o dată: [repetă iarăși]. Și știi, pentru că Pământul ne dă totul pentru a trăi: îți dă oxigenul, îți dă apa, îți dă verdeață, te ajută mult pentru a trăi. Dacă noi distrugem Pământul, ne distrugem pe noi. Toți împreună: cine distruge Pământul, ne distruge pe noi. Toți împreună: a distruge Pământul înseamnă a ne distruge pe noi. Mulțumesc!

Prezentator:

Acum este Rania, 12 ani, din Palestina.

Rania:

Dragă Papa Francisc, sunt Rania și sunt de origini palestiniene. Voiam să te întreb: dar dacă va începe al treilea război mondial, pacea nu se va mai întoarce?

Papa Francisc:

Ai pus o întrebare care atinge și țara ta care suferă mult în acest moment. Dacă izbucnește războiul: războiul a izbucnit deja, dragilor. Ascultați asta: războiul a izbucnit în toată lumea. Nu numai în Palestina: a izbucnit în sudul Africii, a izbucnit în Congo, a izbucnit în Myanmar, a izbucnit în toată lumea. Sunt războaie ascunse, în Mozambic... în toată lumea. Noi trăim un război urât și războiul ne ia pacea și ne ia viața. Trebuie să ne gândim un pic, să lucrăm pentru pace. Să spunem asta împreună, cu voce scăzută: "să lucrăm pentru pace". Toți! [repetă]. Și această fată, care se numește Rania, patria sa este în război și se suferă mult. Să facem un lucru: în tăcere, să facem un salut lui Rania și tuturor oamenilor din patria sa. Și tu să le spui oamenilor din Palestina că toți copiii au salutat. Pacea este frumoasă. Toți: "pacea este frumoasă" [repetă] Mulțumesc, Rania.

Prezentator:

Massimo, 10 ani, din Roma.

Massimo:

Ciao, Papa Francisc. Eu sunt Massimo și sunt italian. Voiam să te întreb: dar tu ce visezi noaptea?

Papa Francisc:

Repetă întrebarea, ca să o audă toți.

Massimo:

Dar tu ce visezi noaptea?

Papa Francisc:

Îmi pui întrebarea: ce visez noaptea? Dar eu nu știu ce visez, pentru că dorm! Așa este! Câteodată, vine vreun vis care este o amintire de când eram tânăr sau eram copil și îmi amintesc în vis aceste lucruri. Dar în cea mai mare parte, dorm. Și a visa este frumos, este frumos. Când unul visează ceva, există ceva din viață, înăuntru. O spunem împreună: "a visa este frumos". Toți împreună! [repetă]. Mulțumesc.

Prezentator:

Ivan, 9 ani, din Ucraina.

Ivan:

Ciao, papa, eu sunt Ivan și sunt ucrainean. Dar tu ne poți explica modul în care se face pacea?

Papa Francisc:

Este o întrebare foarte dificilă aceasta. Cum se face pacea? Vino, vino aici. Cum se face pacea nu este ușor de spus. Cum se face războiul este mai ușor, pentru că războiul se face cu ura, cu răzbunarea, a face rău altuia, și asta vine de la instinct. Dar pacea cum se face? Să ne gândim un minut la întrebarea sa, care este foarte inteligentă. Țara sa este în război și știe câtă nevoie avem de pace. Eu pun întrebarea; să ne gândim și apoi să vedem cum răspundem. Cum se face pacea? Să ne gândim în tăcere. [un moment de tăcere] V-ați gândit cum se face pacea? [răspund: "Da!"] Nu există o metodă pentru a învăța să se facă pacea, nu. Există un gest: pacea se face cu mâna întinsă, cu mâna prieteniei întinsă, încercând mereu să implicăm celelalte persoane pentru a merge împreună. Mâna întinsă. Vă întreb: voi vreți să faceți pacea? [răspund: "Da!"] Să facem un gest, toți împreună: mâna întinsă, toți împreună, și tu, toți împreună. Mâna întinsă, așa se face pacea, salutând prietenii, primind pe toți acasă. Pacea se face cu inima și cu mâna întinsă. S-o spunem împreună: "pacea se face cu inima și cu mâna întinsă". Toți împreună! [repetă]. Bravo. Bravo, băiatule!

Prezentator:

Acum este Kim Ngan, 11 ani, din Vietnam.

Kim Ngan:

Dragă papa, sunt Kim Ngan, am 11 ani și vin din Vietnam. Voiam să înțeleg asta: dacă nu te-au ascultat pe tine, care știi așa de multe lucruri, pentru ce ar trebui să ne asculte pe noi și cum pot să facă asta?

Papa Francisc:

Vino, vino, rămâi aici. Kim Ngan vine din Vietnam și mă întreabă cum pot oamenii să vă asculte pe voi, copiii. Oamenii sunt foarte preocupați de atâtea lucruri, de atâtea lucruri și uită să-i asculte pe copii. Dar voi trebuie să spuneți lucrurile așa cum le vedeți, să spuneți adevărul, să spuneți ceea ce simțiți, pentru că glasul vostru este necesar. O spunem toți împreună: "Glasul copiilor este necesar". Toți! Glasul copiilor este necesar. Și voi trebuie să ajutați pentru ca adulții să ne asculte, ca adulții să vă asculte și apoi faceți-vă auziți de adulți, pentru că voi sunteți mesageri de pace. Să spunem împreună: "Copiii sunt mesageri de pace". Împreună! [repetă] Bravo. Mulțumesc.

Prezentator:

Antránik, din Siria.

Antránik, din Siria:

Ciao, Papa Francisc, sunt Antránik și sunt din Siria. După părerea ta, pentru ce îi ucid pe copii, în timpul războiului, și nimeni nu-i apără?

Papa Francisc:

Pentru ce îi ucid pe copii în timpul războiului? Eu am văzut în reportajele de război, în știri, câți copii au murit. Sunt nevinovați, și asta arată răutatea războiului. Pentru că, dacă s-ar ucide numai soldații, ar fi un alt lucru; dar ucid oameni nevinovați, îi ucid pe copii. Pentru ce îi ucid pe copii în război? Aceasta este o cruzime. Acum vouă vă voi face o propunere, pentru a-l însoți pe Antránik. Pentru ce îi ucid pe copii în război? Să facem un mic moment de tăcere, toți, și să ne gândim la atâția copii uciși în război. Este urât, este o nedreptate. Să ne gândim la copiii uciși. [moment de tăcere] Pentru ce îi ucid pe copii, în timpul războiului, și nimeni nu-i apără? Asta arată cruzimea unui război: războiul mereu este crunt și cine "plătește sărbătoarea"? Copiii. Sunt uciși nevinovații. Să-l rugăm împreună pe Domnul pentru copii: "Tatăl nostru care ești în ceruri...". Pentru ce îi ucid pe copii în război? Să ne rugăm pentru copiii care suferă și sunt uciși în război. Și mulțumesc, bravo.

Prezentator:

Și acum Celeste, 9 ani, din Peru.

Celeste:

Dragă Papa, mă numesc Celeste, sunt peruviană și voiam să știu cine sunt prietenii tăi.

Papa Francisc:

Mă întreabă cine sunt prietenii mei. Prietenii mei sunt persoanele care trăiesc cu mine acasă, sunt prieteni; apoi am atâția prieteni în afară, în vreo parohie, și unii cardinali sunt prietenii mei... Sunt prieteni. Am harul de a avea prieteni, și acesta este un har al lui Dumnezeu, pentru că persoana care nu are prieteni este o persoană tristă. Ați înțeles? Persoana care nu are prieteni este o persoană tristă. S-o spunem împreună: "persoana care nu are prieteni este o persoană tristă". Să încercăm să-i avem: mereu să avem prieteni. Și îți mulțumesc pentru întrebare: ești o peruviană bravă.

Prezentator:

Iată, acum avem alte șapte întrebări pentru Sfântul Părinte. Începem cu Pauline din Congo, 12 ani.

Pauline:

Dragă Papa, sunt Pauline, vin din Congo, pe care tu îl cunoști bine. Voiam să te întreb care este cel mai important lucru pe care l-ai trăit în viața ta?

Papa Francisc:

Mă întreabă care este cel mai important lucru din viață. Eu nu aș ști să-l spun, pentru că în viața mea am avut atâtea lucruri importante... Chiar și, vă spun adevărul, această întâlnire cu voi este importantă în viața mea, pentru că vă întâlnesc pe voi, iluziile [dorințele] voastre... Dar este bine mereu să ne gândim la momentele cele mai fericite pe care le-am avut în viață și pe cele urâte să le lăsăm deoparte, pentru că toți am avut din acestea, momente urâte. Nu, momentele fericite. Acum, un picuț de tăcere, și fiecare dintre noi să se gândească la care moment a fost mai fericit în propria viață. Să ne gândim în tăcere. Ciao. Să mergem înainte.

Prezentator:

Acum o avem pe Sofia, 9 ani, din Filipine.

Sofia:

Ciao, eu sunt Sofia și vin din Filipine. Dar tu, când te superi, ce faci ca să te calmezi?

Papa Francisc:

Eh, uneori mă supăr. Dar nu mușc, nu mușc. Ce facem pentru a ne calma? Odată, o persoană care m-a ajutat mult în viață, când eram copil, îmi spune: "Când ești supărat, înainte de a răspunde, bea un pahar de apă". Este un sfat bun: o spunem împreună? Când ești supărat, înainte de a răspunde, bea un pahar de apă. Încă o dată: [repetă]. Pentru că voi știți că atunci când unul este supărat, nu vorbește, mușcă. Și acest lucru nu este frumos. Furia s-o lăsăm câinilor, dar noi să încercăm să fim blânzi și să nu ne lăsăm cuprinși de furie. Să repetăm încă o dată: când ești supărat, bea un pahar de apă. Mulțumesc.

Prezentator:

Acum o avem pe Luxelle, 9 ani, din Africa.

Luxelle:

Ciao, Papa Francisc, eu sunt Luxelle. Pentru ce este așa de cald, deși este toamnă?

Papa Francisc:

Întrebarea sa este foarte importantă. Ea întreabă: pentru ce în acest timp este așa de cald, deși este toamnă? Întreabă asta. Știți pentru ce? Pentru că noi, persoanele, nu păzim creația, nu păzim natura și natura se răzvrătește. Trebuie să învățăm să păzim creația, să păzim natura și nu să murdărim natura. Împreună: "a păzi natura". Împreună! [repetă] Dar, nu aud... [repetă mai tare] Încă o dată! [repetă] Pentru că natura este viitorul nostru. Mulțumesc.

Prezentator:

Acum o avem pe Susai, din Samoa Tonga.

Susai:

Ciao, Papa Francisc, mă numesc Susai și vin din Samoa și Tonga. Aș vrea să te întreb: tu ești preocupat pentru ambient?

Papa Francisc:

Tu vii din Samoa. Ea mă întreabă dacă sunt preocupat pentru natură. Sunt foarte preocupat, pentru că se ruinează natura. Gândiți-vă că la Polul Nord acum ghețarii s-au topit și se poate naviga. Gândiți-vă că la Polul Sud a căzut o masă de 200 km2 de gheață, pentru că Pământul se încălzește mai mult. Gândiți-vă că mările cresc și intră în Pământ; gândiți-vă că peștii din mare sunt ruinați, pentru că aruncăm atâtea lucruri în mare. Pentru aceasta sunt preocupat pentru natură. Noi toți trebuie să fim preocupați pentru natură și noi trebuie să ajutăm. De exemplu: dacă tu stai în fluviu sau pe plajă și bei o coca-cola, tu arunci sticla în fluviu sau în mare? Se face aceasta? [răspund: "Nu!"] Trebuie să păzim natura, trebuie să păzim creația, pentru că natura ne conține pe noi și să n-o ruinăm. Sunt preocupat pentru natură și trebuie să fiți preocupați și voi pentru natură. Multe mulțumiri pentru că vă preocupați pentru natură. Mulțumesc!

Prezentator:

Acum îl avem pe micul Chris, 8 ani, din Haiti.

Chris:

Bună ziua, Papa Francisc. Mă numesc Chris și vin din Haiti. Dat fiind că adulții cu comportamentul lor ne lasă o lume poluată, noi, copiii, de la cine trebuie să învățăm să respectăm planeta noastră?

Papa Francisc:

Bonjour! Noi trebuie să învățăm să păzim planeta, să învățăm de la învățători, de la profesori, precum și de la oameni care știu să gândească, de la părinți, în familie. A păzi creația, pentru că, păzind creația, ne păzim pe noi care suntem o parte a creației. Vă rog, faceți totul - copii fiind - pentru a păzi creația. Să spunem împreună asta: "A păzi creația!". Împreună! [repetă] Încă o dată! [repetă]. Mulțumesc.

Prezentator:

Acum îl avem pe Drew, 11 ani, din Australia.

Drew:

Ciao, Papa Francisc, mă numesc Drew și vin din Australia. Mă întrebam cum petreci timpul de-a lungul zilei.

Papa Francisc:

Ce fac în timpul zilelor? Lucrez! Și este mult de lucru aici. Lucrez ascultându-i pe oameni, aranjând lucrurile, gândindu-mă cum să mergem înainte, făcând ca lucrurile să meargă mai bine. Eu lucrez: mă trezesc devreme, mă rog și lucrez. Munca este un lucru frumos, pentru că - vă spun un lucru - cine nu muncește, persoana care se obișnuiește să nu muncească, este o persoană bună? Da sau nu? [răspund: "Nu!"] Nu. A munci este sănătate. Să spunem împreună asta! [repetă] Trebuie să învățăm să muncim mereu: munca îți dă demnitate. Porunca lui Dumnezeu este "câștigă pâinea cu munca", a-și câștiga viața, a munci. Munca ne dă demnitate. Toți împreună: "Munca ne dă demnitate". Nu aud... [repetă mai tare] Mulțumesc, bravo.

Prezentator:

Acum o avem pe mica Salma, 7 ani, din Ghana.

Salma:

Ciao, Papa Francisc, eu sunt Salma și sunt din Ghana și îți pot pune o întrebare? Cum putem evita ca persoanele să irosească atâtea lucruri?

Papa Francisc:

Ea ne-a pus o întrebare inteligentă și a întrebat: cum putem evita ca persoanele să irosească atâtea lucruri? Vă rog, să nu irosim, să nu irosim mâncarea, pentru că există oameni care nu mănâncă; să folosim mereu mâncarea, să n-o aruncăm: mâncarea este un har al lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să nu irosească mâncarea. Să spunem împreună asta: "a nu irosi mâncarea". Toți împreună! [repetă] Și dacă la amiază rămâne un pic de mâncare, a o mânca seara, dar a nu o arunca: a arunca mâncarea este un păcat urât. Mulțumesc. Bravo.

Am vorbit despre atâtea lucruri frumoase, dar cel mai frumos lucru care atinge inima voastră este pacea, pentru că voi nu vreți războiul, voi vreți ca în lume să fie pacea. Acum, toți împreună să facem un semn de pace și să ne dăm mâna, unul cu altul, să ne salutăm. Iată, să ne salutăm dându-ne mâna ca semn de pace.

[cântec, în timp ce toți își schimbă o strângere de mână]

Acum, toți împreună, să ne rugăm un pic, să ne rugăm în tăcere și eu vă voi da binecuvântarea. În tăcere noi să primim binecuvântarea. S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria: "Bucură-te Marie...".

Și acum, în tăcere, să primim binecuvântarea, și fiecare să se gândească la familie, să se gândească la toți cei la care vrea să ajungă această binecuvântare. Să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat