Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Credincioși români la Pelerinajul celor Șapte Biserici

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, un grup de 70 de credincioși români din Roma, Ladispoli, Cesano și Ostia, însoțiți de șase preoți care activează sau studiază în Cetatea Eternă, a pornit într-o călătorie spirituală, o tradiție care dăinuie de secole. Acest pelerinaj, cunoscut sub numele "Pelerinajul celor Șapte Biserici", i-a purtat prin cele mai importante și semnificative bazilici din oraș.

Parcurgând acest drum, credincioșii nu numai că au avut posibilitatea să pătrundă în bogata istorie a creștinismului, dar în același timp au oferit rugăciunile lor pentru sufletele din purgatoriu.

Pelerinajul celor Șapte Biserici are o profundă semnificație istorică și religioasă. Datând încă din perioada medievală, acest drum spiritual era parcurs în special de cei care făceau penitență, cerând iertare și obținerea indulgenței plenare. Ulterior, această tradiție a fost popularizată de Sfântul Filip Neri, începând cu secolul al XVI-lea și promovată de suveranii pontifi, care au îmbogățit-o cu indulgențe.

Pelerinajul s-a deschis cu Sfânta Liturghie, prezidată de Mons. Paul Butnaru, celebrată în Bazilica "Sfântul Petru", la mormântul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. În cuvântul de învățătură, părintele Tiberiu Iancu i-a îndemnat pe credincioși să fructifice și să interiorizeze rodul spiritual al acestui drum de credință. Apoi grupul de pelerini a parcurs celelalte bazilici, urmând următorul traseu: Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor", Bazilica "Sfântul Sebastian", Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", Bazilica "Sfânta Cruce din Ierusalim", Bazilica "Sfântul Laurențiu" și Bazilica "Sfânta Fecioară Maria cea Mare".

Țelul acestei călătorii la cele mai importante bazilici ale Romei nu a fost numai cunoașterea istorică și arhitecturală, ci mai ales oferirea de rugăciuni pentru sufletele din purgatoriu. Purtând în inimă pe cei dragi care au mers înainte și dorm acum somnul păcii, pelerinii au căutat să aline așteptarea acestor suflete și să le asiste în obținerea darului mântuirii, prin oferirea indulgenței plenare. Acest act de pomenire și de rugăciune pentru cei răposați este o expresie semnificativă de compasiune și o reafirmare a credinței noastre în comuniunea cu întreaga Biserică.

Pelerinajul celor Șapte Biserici a fost o experiență profundă care le-a permis pelerinilor să se conecteze cu credința, istoria și cu comunitatea lor. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm că această tradiție a comunităților de români din împrejurimile Romei să dăinuie și să continue să fie un semn al unității, aducând împreună oameni care împărtășesc aceeași credință și același scop.

Pr. Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 noiembrie: Roma: Credincioși români la Pelerinajul celor Șapte Biserici


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat