Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați

PS Iosif Păuleț a prezidat sfintele Liturghiile din Solemnitatea Toți Sfinții și din Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (1 și 2 noiembrie 2023), în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 18.00. Au concelebrat PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, alături de preoții din Iași. La celebrări au participat numeroși credincioși din Iași. Cântarea în aceste zile a fost susținută de Corul Juvenes Ecclesiae și de Corul mare al catedralei, dirijori Maximilian Husaru și respectiv pr. Robert Râtan.

Ca în fiecare an, Biserica la începutul lunii noiembrie îi comemorează pe înaintașii noștri în credință. În prima zi a lunii sunt comemorați cei care fac parte din Biserica Învingătoare sau din paradis, iar în a doua zi sunt amintiți cei care fac parte din Biserica Suferindă sau din purgatoriu.

PS Iosif a prezidat aceste celebrări, amintind celor prezenți să ceară mijlocirea sfinților pentru a ajunge acolo unde sunt ei și să nu-i uite în rugăciuni pe cei care "își purifică haina pentru a intra în sala de nuntă a mirelui".

La celebrarea din solemnitatea Toți Sfinții predicator a fost pr. Ionuț Imbrișcă, care i-a îndemnat pe cei prezenți să privească la sfinți, "să cerem mijlocirea lor și să ne îndreptăm privirea spre exemplul lor". La întrebarea cum să fim sfinți, părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să privească la evanghelia din această zi care vorbește despre fericiri. Trăind aceste fericiri reușim să mergem pe calea sfințeniei.

La Liturghia de pomenire a tuturor credincioșilor răposați, omilia a fost ținută de pr. Daniel Iacobuț. Părintele pornind de la cuvintele lui Iob din prima lectură din această zi le-a vorbit celor prezenți despre speranța pe care o avem că îl vom vedea pe răscumpărătorul nostru. "Eu știu că răscumpărătorul meu este viu și că, în cele din urmă, se va ridica peste țărână". Părintele i-a invitat de asemenea pe cei prezenți să nu ezite să viziteze cimitirele în aceste zile pentru a-i comemora pe răposații noștri dragi.

La finalul celor două Liturghii s-a cântat Prohodul pentru cei care au trăit înaintea noastră și ne-au transmis credința. După cum se obișnuiește la catedrala din Iași, la 1 noiembrie se fac rugăciuni pentru sufletele episcopilor și preoților Diecezei de Iași, amintindu-i ca recunoștință pe cei care au slujit la catedrală și la seminar. La 2 noiembrie se face Prohodul pentru sufletele tuturor credincioșilor răposați ai diecezei, precum și pentru sufletele din purgatoriu.

Un alt moment important al acestor zile a fost prohodul prezidat de PS Iosif Păuleț în Cimitirul Eternitatea din Iași, joi, 2 noiembrie 2023, la mormintele episcopilor, preoților, seminariștilor și persoanelor consacrate înmormântate în acest loc de veci.

După celebrarea liturgică de joi, 2 noiembrie, episcopii, alături de preoți, au mers în cripta Catedralei "Adormirea Maicii Domnului", pentru a se ruga pentru sufletele celor a căror rămășițe au fost găsite acolo în timpul săpăturilor arheologice. Rugăciunea s-a încheiat cu cântarea Salve Regina.

Toți sfinții și sfintele lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi!
Odihna veșnică dă-le-o lor Doamne!
Și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească!
Să se odihnească în pace!
Amin!

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la aceste celebrări puteți vedea în albumele foto:

1 noiembrie: Sfânta Liturghie solemnă din sărbătoarea Toți Sfinții

2 noiembrie: Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați la Cimitirul Eternitatea

2 noiembrie: Sfânta Liturghie din solemnitatea Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați

* * *

Sfânta Liturghie solemnă din sărbătoarea Toți Sfinții (1 noiembrie)

* * *

Sfânta Liturghie din solemnitatea Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (2 noiembrie)


 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat