Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Astăzi celebrăm solemnitatea Tuturor Sfinților. În lumina acestei sărbători, să ne oprim un pic pentru a ne gândi asupra sfințeniei, îndeosebi asupra a două caracteristici ale sfințeniei adevărate: este un dar - este un cadou, nu se poate cumpăra - și în același timp este un drum. Un dar și un drum.

Înainte de toate un dar. Sfințenia este un dar al lui Dumnezeu pe care l-am primit cu Botezul: dacă îl lăsăm să crească, poate schimba complet viața noastră (cf. Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 15). Sfinții nu sunt eroi sau străini la care nu se poate ajunge, ci sunt persoane ca și noi, sunt prietenii noștri al căror punct de plecare este același dar pe care l-am primit noi: Botezul. Ba mai mult, dacă ne gândim, cu siguranță am întâlnit vreunul, vreun sfânt zilnic, vreo persoană corectă, vreo persoană care trăiește viața creștină în mod serios, cu simplitate... sunt cei pe care îmi place să-i numesc "sfinții de la ușa vecină", care locuiesc în mod normal printre noi. Sfințenia este un dar oferit tuturor pentru o viață fericită. Și de altfel, atunci când primim un dar, care este prima reacție? Este tocmai că suntem fericiți, pentru că înseamnă că ne iubește cineva; și darul sfințeniei ne face fericiți, pentru că Dumnezeu ne iubește.

Însă fiecare dar trebuie primit și poartă cu sine responsabilitatea unui răspuns, un "mulțumesc". Dar cum se spune acest mulțumesc? Este o invitație de a ne angaja ca să nu fie irosit. Toți cei botezați am primit aceeași chemare de "a menține și a perfecționa cu viața lor sfințenia pe care am primit-o" (Lumen gentium, 40). Și pentru aceasta - ajungem la al doilea punct - sfințenia este și un drum, un drum de parcurs împreună, ajutându-ne reciproc, uniți în acei colegi foarte buni de escaladare care sunt sfinții.

Sunt frații noștri, surorile noastre mai mari, pe care ne putem baza mereu: sfinții ne susțin și, atunci când pe drum greșim direcția, cu prezența lor tăcută nu ezită să ne corecteze; sunt prieteni sinceri, în care putem avea încredere, pentru că ei doresc binele nostru. În viața lor găsim un exemplu, în rugăciunea lor primim ajutor și prietenie și cu ei ne strângem într-o legătură de iubire fraternă.

Sfințenia este un drum, este un dar. Așadar, putem să ne întrebăm: îmi amintesc că l-am primit în dar pe Duhul Sfânt, care mă cheamă la sfințenie și mă ajută să ajung acolo? Eu îi mulțumesc Duhului Sfânt pentru acest dar, pentru darul sfințeniei? Îi simt aproape pe sfinți, vorbesc cu ei, mă adresez lor? Cunosc istoria unora dintre ei? Ne face bine să cunoaștem viețile sfinților și să ne lăsăm mișcați de exemplele lor. Și ne face mult bine să ne adresăm lor în rugăciune.

Maria, Regina tuturor sfinților, să ne facă să simțim bucuria darului primit și să mărească în noi dorința destinației veșnice.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini din diferite țări, familii, asociații, grupuri parohiale și școlare.

Îndeosebi, salut credincioșii din Allensbach (Germania), cei din Monterrey (Mexic) și elevii de la Școala Surorilor "Sfântul Iosif" din Nykobing Falster în Danemarca; precum și Grupul roman de voluntari din Asociația Națională Poliția de Stat.

Primesc cu plăcere participanții la Crosul Sfinților, promovat de Fundația "Misiuni Don Bosco" pentru a trăi într-o dimensiune de sărbătoare populară solemnitatea Tuturor Sfinților. Mulțumesc pentru inițiativa voastră frumoasă și pentru prezența voastră!

Mâine dimineață voi celebra Liturghia în Cimitirul celor căzuți din Commonwealth în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Și să continuăm să ne rugăm pentru populațiile care suferă din cauza războaielor de astăzi. Să nu uităm martirizata Ucraina, să nu uităm Palestina, să nu uităm Israelul și să nu uităm atâtea alte regiuni unde războiul este încă prea puternic.

Și vă urez tuturor o sărbătoare frumoasă în compania spirituală a sfinților. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat