Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj marian în Spania și Franța

În perioada 18-25 octombrie 2023 s-a desfășurat pelerinajul marian în Spania și Franța al unui grup de credincioși din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, însoțiți de părintele paroh Daniel Iacobuț și de părintele vicar Valeriu Balan.

Ajunși în Barcelona, ne-am rugat în catedrala dedicată Sfintei Cruci și Sfintei Eulalia, avându-l ghid pe părintele Adrian Burcă. Sfânta Liturghie a fost celebrată în Biserica Preasfintei Inimi a lui Isus, de pe vârful muntelui Tibidabo. Numele acestui munte, provenit din limba latină eo tibi dabo (ție îți voi da), a anticipat harurile speciale pe care urma să le primim pe tot acest parcurs spiritual.

În ziua următoare am trăit bucuria participării la Sfânta Liturghie în cripta celei mai renumite biserici din capitala Cataluniei, Sagrada Familia. Am fost uimiți nu doar de geniul arhitectului Antonio Gaudi, ci și de profunda sa credință și cunoaștere a Sfintei Scripturi, oglindite în realizarea acestei capodopere.

Ne-am îndreptat apoi spre Montserrat, unul dintre cele mai renumite sanctuare din Spania. Plecându-ne frunțile în fața "Morenetei", Madona Neagră, ne-am rugat ca Sfânta Fecioară, ce ține în mână o sferă simbolizând universul, să reverse pacea în lume.

Pașii ne-au purtat apoi pe urmele Sfântului Ignațiu de Loyola, de la Montserrat la Manresa. Cu multă emoție am pășit în Sanctuarul Grotei în care Sfântul Ignațiu a decis să îl urmeze pe Isus și unde a fost inspirat în scrierea Exercițiilor spirituale. Meditația în tăcere ne-a ajutat să ne deschidem inimile și mintea la înțelepciunea și dragostea lui Cristos.

Ultimul popas în Spania l-am făcut la sanctuarul de la Torreciudad. Construit la sfârșitul anilor '70 de Sfântul Josemaria Escrivá de Balaguer, sanctuarul adăpostește statuia Madonei, al cărei miracol a fost tocmai vindecarea copilului ce va deveni apoi fondatorul mișcării Opus Dei.

Ajunși la Lourdes am fost copleșiți de frumusețea munților Pirinei, dar mai ales de atmosfera senină, plină de credință și bucurie trăită la procesiunea cu lumânări, recitând Rozariul și cântând "Fecioara la munte..." în mai multe limbi.

Întâlnirea cu părintele Iosif Dorcu, fost paroh al catedralei din Iași, a avut o semnificație deosebită pentru noi toți. Cu multă disponibilitate și căldură, părintele ne-a condus pe urmele Sfintei Bernadeta, atât în Lourdes cât și la Bartrés, ne-a însoțit la sanctuarul de la Bétharamm. Cele mai emoționante momente le-am trăit la celebrarea Sfintei Liturghii în limba română, la Grota aparițiilor. L-am avut alături și pe părintele Mihai Percă, gazdă primitoare la sanctuar. Uniți în rugăciune în fața Maicii Preacurate și învăluiți de dragostea sa maternă, am simțit în sufletele noastre duhul credinței și curajul de a vesti prezența vindecătoare a mântuitorului Isus Cristos. Transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii la postul de radio ErcisFM ne-a unit în rugăciune cu toți cei dragi rămași acasă.

La întoarcerea de la Lourdes am oprit la Zaragoza, la sanctuarul Madonna del Pilar, unul din cele mai importante centre de pelerinaj catolic, având bucuria de a ne reîntâlni cu părintele Ioan Jicmon care ne-a fost ghid și ne-a însoțit la celebrarea liturgică.

Mulți dintre cei care merg la Lourdes așteaptă un miracol. Pentru mine acest miracol l-a reprezentat întâlnirea cu ceilalți pelerini. Personalități diferite, fiecare cu imperfecțiunile, sensibilitățile și vulnerabilitățile sale, ne-am rugat, am cântat, am plâns de emoție, am râs în hohote, am meditat în tăcere și am devenit prieteni, îmbogățiți cu harurile revărsate de Cristos prin mijlocirea Maicii Preacurate. Am simțit împlinirea dezideratului sinodal: mergând împreună, uniți în Duhul Sfânt, formăm Biserica - familia lui Dumnezeu.

Mulțumim Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes pentru toate binecuvântările primite, pentru că am fost însoțiți de păstori cu inimi atât de blânde și de generoase. Prin tot efortul lor ne-au arătat că fericirea adevărată o găsim doar în Cristos, prin rugăciune comună.

Anda Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-25 octombrie: Pelerinaj marian în Spania și Franța
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat