Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Sfânta Liturghie de consacrare a noului altar

La centenarul înființării satului Nicolae Bălcescu (BC) și la 45 de ani de la sfințirea Bisericii "Preasfânta Inimă a lui Isus", comunitatea romano-catolică a sărbătorit cu solemnitate duminică, 29 octombrie 2023, consacrarea noului altar și binecuvântate lucrările executate recent în interiorul bisericii, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Au fost prezenți PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți proveniți din comunitate, precum și din parohiile învecinate și un mare număr de credincioși. Printre invitați, alături de reprezentanți autorităților locale și județene, a fost și primarul comunei Haar Bei München, Andreas Bukowski din Landul Bavaria (Germania).

În predica de la Sfânta Liturghie, episcopul Iosif a reliefat importanța unică a mesei de altar, mai mult decât a oricărui obiect din biserică: Isus își actualizează pe aceasta jertfa mântuitoare nesângeroasă. Altarul a fost uns cu sfânta crismă, căci el îl simbolizează pe Cristos, iar fumul de tămâie care se ridica de pe el simbolizează rugăciunile și jertfele pe care credincioșii, în unire cu preotul, le oferă lui Dumnezeu. În noua masă de altar, în momentul consacrării, PS Iosif Păuleț a așezat relicvele următorilor sfinți și fericiți: Sfântul apostol Iacob cel Mic, Sfântul apostol Filip, Sfântul Konrad, Sfântul Maximilian Kolbe, Sfântul Fidelis din Sigmaringen, Sfântul Crispin din Viterbo, Fericitul Ieremia Valahul, Fericitul Anton Durcovici, Fericitul Vladimir Ghika și Fericita Veronica Antal, de a căror mijlocire se vor bucura credincioșii din Nicolae Bălcescu multe veacuri de azi înainte.

La finalul celebrării au urmat discursurile de mulțumire pentru binefăcătorii lucrărilor din biserică. Au mai luat cuvântul dl. primar și dl. prof. muzeograf dr. Iulian Bucur, fiu al satului, care a realizat o expoziție cu imagini inedite din istoria localității.

Prima bisericuță, cu hramul "Preasfânta Inimă a lui Isus", a fost construită în perioada 1923-1924.

Pr. Ioan Sociu, de pioasă amintire, a început în anul 1969 lucrările la actuala biserică cu ajutorul și devotamentul necondiționat al credincioșilor, proiectând, sub îndrumarea arhitectului Clement Stănescu, o capodoperă arhitecturală în stil neogotic.

În anul 1978, când noua biserică a fost sfințită de PS Jakab Antal, episcop de Alba Iulia, ea nu dispunea încă de un altar de piatră, așa cum recomandă normele liturgice.

Fiind ceas aniversar, comitetul parohial, având sprijinul întregii comunități și al consiliului local al Primăriei Nicolae Bălcescu, a decis amplasarea în absida bisericii a noului grup statuar, realizat din lemn de tei de către sculptorul Iózsef Demeter din Târgu Mureș. Acesta îl prezintă în centru pe Isus și inima sa înconjurată de raze, cu o înălțime impunătoare de 4,80 m, în brațul drept purtând oița regăsită. În stânga și dreapta sunt doi îngeri în adorație.

Masa de altar este din marmură albă de Thassos și marmură roșie de Porfir, culorile Preasfintei Inimi a lui Isus, cu o lungime de 3,30 m și o lățime de 1,20 m; în stânga este amvonul, locul proclamării cuvântului lui Dumnezeu, și baptisteriul, locul nașterii la viața creștină. Acestea au fost realizate respectându-se stilul neogotic al bisericii, cu ajutorul și recomandările arhitectului Emanuel Budăeșu, fiu al satului, și ale domnului Andrei Șoșu, deținătorul Luvis SRL. Tabernacolul din lemn masiv de frasin, cu motive euharistice, sculptat de meșterul Cătălin Hădăr, completează ansamblul de lucrări, fiind amplasat în soclul statuii lui Isus, locul central al prezbiteriului.

Recunoștință profundă aducem Inimii Preasfinte și mulțumiri cordiale tuturor celor care prin rugăciune și dărnicie materială sau spirituală au contribuit la realizarea acestor lucrări spre slava lui Dumnezeu și edificarea în credință a tuturor!

Pr. paroh Marius Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 octombrie: Nicolae Bălcescu: Sfânta Liturghie de consacrare a noului altar

* * *

Sfânta Liturghie de consacrare a noului altar

* * *

ERCIS FM: Ediție specială înainte de Sfânta Liturghie


 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat