Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sanctuarul Oneşti: La 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul

Anul acesta, la 30 octombrie, s-au împlinit 40 de ani de la declararea ca fericit a fratelui Ieremia Valahul. În ziua beatificării, Papa Ioan Paul al II-lea, indicând în noul fericit un exemplu de creștin care s-a lăsat învățat de Biserica pe care a iubit-o și urmat-o cu mare docilitate, se adresa românilor cu aceste cuvinte: "Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că ați cerut să fie așezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi ați descoperit mesajul său și v-ați unit în jurul persoanei lui, care sintetizează și exprimă tradiția voastră creștină și aspirațiile voastre, istoria voastră bimilenară, așa de bogată, cu atâtea valori de credință... El, care în viața sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală și cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între națiuni și la unitatea creștinilor".

Frații capucini din România au sărbătorit la Onești printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, împlinirea a 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, luni, 30 octombrie 2023, unde au concelebrat circa 35 de preoți, fiind prezenți numeroși cinstitori ai fericitului valah. Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn. Predicile din timpul triduum-ului au fost ținute de pr. Vicențiu Bejan, OFMCap., având ca temă: "Fericitul Ieremia, fiu credincios al Sfintei Biserici", acesta inspirându-se din invocațiile cuprinse în Litania Fericitului Ieremia.

După salutul PS Iosif Păuleț, pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, a adresat un cuvânt de bun-venit atât celor aflați în sanctuar, cât și celor care au participat la Sfânta Liturghie prin intermediul postului de radio ERCIS FM și al televiziunii Angelus TV, dar și prin mijloacele de comunicare online, arătând cum a fost păstrată făclia aprinsă: "Prin cunoașterea vieții Fericitului Ieremia, a imaginii lui; prin răspândirea devoțiunii față de el și prin primirea relicvelor sale, iar mai apoi prin alegerea lui ca patron spiritual al unor biserici și al operelor de caritate. În acești ani, rodnicia vieții fratelui român a însuflețit inimile noastre și ne-a inspirat să ne apropiem de Domnul... Prezența noastră, a fraților capucini, la Onești, se datorează bunului Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Ieremia și a unor oameni ai lui Dumnezeu, care au făcut posibilă această prezență: PS Petru Gherghel, pr. Eduard Sechel, pr. Mario Querini, pr. Vittorio Clemente, pr. Ubaldo Oliviero și alte persoane implicate în acest sfânt demers. Le mulțumim și îi amintim în rugăciunile noastre pe toți, atât pe cei vii, cât și pe cei care nu mai sunt printre noi".

În cuvântul său de învățătură, PS Iosif Păuleț a insistat asupra trăsăturilor biografice și sufletești ale Fericitului Ieremia, trăsături care l-au caracterizat, format și întărit ca om, ca frate, ca sfânt. PS Iosif a scos în evidență, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa: importanța rugăciunii în viața omului, umilința, simplitatea, iubirea sinceră față de aproapele, care apoi se întorc la noi așa cum o face ecoul.

La finalul Sfintei Liturghii, rectorul sanctuarului, pr. Lucian-Iosif Dumea, a adus mulțumiri PS Iosif Păuleț, preoților care au concelebrat, corului, echipei ERCIS FM, postului Angelus TV și tuturor credincioșilor și pelerinilor veniți din Onești și din alte localități.

Această sărbătoare aniversară s-a terminat cu Liturghia de mulțumire celebrată în seara aceleiași zile de părintele Albert Iștoc împreună cu confrații custodiei.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile și harurile revărsate asupra custodiei fraților capucini și a Diecezei de Iași prin mijlocirea Fericitului Ieremia.

Pace și bine!

Pr. Flavian Faraoanu, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Sanctuarul Oneşti: La 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul

* * *

Transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii aniversare

* * *

ERCIS FM: Ediție specială înainte de Sfânta Liturghie

* * *

Fericitul Ieremia Valahul și începuturile Fraților Capucini în România


 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat