Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă pentru prezentarea Raportului de Sinteză al primei Sesiuni a Celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor la încheierea lucrărilor sinodale (28 octombrie 2023)

Sâmbătă, 28 octombrie, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, Sala "Sfântul Pius al X-lea", via dell'Ospedale 1, a avut loc Conferința de Presă la încheierea lucrărilor pentru a prezenta Raportul de Sinteză a primei Sesiuni a Celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune". Au intervenit: Eminența Sa cardinal Mario Grech, secretar general; Eminența Sa cardinal Jean-Claude Hollerich, S.I., arhiepiscop de Luxemburg, raportor general; reverendul părinte Giacomo Costa, S.I., secretar special, președinte al "Fundației Culturale Sfântul Fidel" din Milano, însoțitor spiritual național al Asociațiilor Creștine Lucrători Italieni (A.C.L.I.); reverendul Riccardo Battocchio, secretar special, rector al Almo Collegio Capranica, președinte al Asociației Teologice Italiene. Publicăm în continuare intervențiile Eminenței Sale cardinal Mario Grech și a Eminenței Sale cardinal Jean-Claude Hollerich.

Intervenția Eminenței Sale cardinal Mario Grech

Mulțumesc pentru prezența voastră.

La sfârșitul acestei prime sesiuni a Celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, putem să vă înmânăm Raportul de Sinteză a lucrărilor Sinodului Episcopilor desfășurate în timpul acestor trei săptămâni.

Raportul de Sinteză este rodul unei lucrări intense și rodnice. O lucrare care nu depinde atât de capacitățile și de abilitățile noastre, ci de ascultarea Duhului pe care l-am invocat și pe care Biserica - suntem siguri - l-a invocat pentru Adunare în timpul acestei luni. Această Adunare a fost un timp de discernământ eclezial, în timpul căruia am menținut metoda conversației în Duh: a ne ascultat unii pe alții pentru a asculta ceea ce Duhul spune Bisericii. Afirmația insistentă a Sfântului Părinte că protagonistul Sinodului este Duhul Sfânt nu este un slogan, ci principiul de bază al oricărei acțiuni sinodale. Fără ascultarea Duhului, totul se reduce la cuvinte, la formule eventual frumoase, dar goale și sterile.

Raportul de Sinteză este în schimb rodul unei ascultări care angajează Biserica într-o atitudine probabil neobișnuită, dar necesară. Mulți cer imediat rezultate. Dar sinodalitatea este în schimb un exercițiu de ascultare: prelungită, respectuoasă, mai ales umilă. Pentru aceasta, îmi place să amintesc că Biserica - toată Biserica! - trăiește un timp de ascultare din 10 octombrie 2021, când Sfântul Părinte a deschis în Sfântul Petru procesul sinodal. Este corect să reafirmăm asta: Sinodul nu a început cu această Sesiune a Adunării!

Nu este bine să se concentreze atenția numai asupra momentului prezent de adunare - care, de altfel, constituie numai prima sesiune a celei de-a doua faze -, uitând prima fază, în complexitatea de etape și de momente: consultarea poporului lui Dumnezeu în Bisericile locale, discernământul păstorilor în Conferințele Episcopale, ulteriorul act de discernământ în Adunările continentale. Cei 70 de membri care nu au munus episcopal - laice și laici, călugărițe și călugări, preoți și diaconi - care au participat ca maici și părinți sinodali, cu drept de cuvânt și de vot, sunt martorii acelui proces, amintirea drumului care a condus la acest moment. Prezența lor nu este aceea de a reprezenta poporul lui Dumnezeu, în logica parlamentară, sau ca delegați ai Bisericilor locale, ci ca martori ai unui proces care a început de la poporul lui Dumnezeu și se întoarce la poporul lui Dumnezeu cu restituirea a ceea ce a reieșit din Adunare.

Raportul de Sinteză fotografiază starea discernământului eclezial aflat în desfășurare. După prima fază, cu documentele sale, acest Raport de Sinteză conține rezultatul lucrărilor din aulă. Dacă vreunul ar nutri vreo îndoială, pot să-l asigur: textul nu a fost pregătit înainte. Întârzierea în înmânarea textului demonstrează respectul total al Adunării: inserarea Modurilor a cerut timpul său. Asta explică și posibilele diferențe între schița prezentată în aulă la 25 octombrie și redactarea definitivă.

Ce găsiți în Raportul de Sinteză? Temele reieșite în Adunare, asupra cărora s-a înregistrat un adevărat consens. Discernământul eclezial, care se întemeiază pe ascultarea reciprocă pentru a înțelege unde duce Duhul Biserica, se întemeiază pe criteriul CONSENSULUI. În societatea civilă funcționează în general două dinamici: ori decizia unuia sau a câtorva, ori cea a unei majorități. Și Adunarea a votat, dar ca o căutare a consensului mai amplu și convins.

Merită de explicat acest principiu, pentru ca să nu fie înțeles în cheie sociologică și confundat cu sistemele care reglementează opinia publică. În istoria Bisericii, mai ales cea antică, deciziile au fost luate în general prin consens. Termenul latin conspiratio, folosit de Părinții Bisericii, redă bine această dinamică: faptul de a converge toți asupra unei poziții, în virtutea acțiunii Duhului care mișcă inimile la adeziune, este criteriul și măsura infailibilității in credendo a poporului sfânt al lui Dumnezeu. Alegerile erau luate pe baza faptului că "totalitatea credincioșilor nu poate greși în credință" (LG 12). Clar: dacă raționăm asupra Bisericii ca o societate oarecare, acest lucru va apare ca un truc pentru a justifica alegeri arbitrare. În realitate, și în timpuri mai apropiate de noi, papii au definit dogme pe baza "conspiratio extraordinare a păstorilor și a credincioșilor".

Într-o Biserică sinodală, întemeiată pe ascultarea reciprocă, acest principiu se poate aplica la procesele decizionale. Există probleme asupra cărora comunitatea creștină - sub et cum Petro - exprimă un acord profund? Acestea se pot asuma. Cu privire la altele există dezacord, disensiune, până acolo încât pot să genereze tensiuni și chiar să producă dezbinări și schisme. Asta înseamnă că problema are nevoie de alt timp, de ascultare și studiu, de săpătură ulterioară la nivel de teorie și de practici, de aprofundare; într-un cuvânt, discernământ. Decizii grăbite, afirmații de parte, concluzii neîmpărtășite sunt contrariul sinodalității, pentru că ajung să încetinească "mersul împreună" al poporului lui Dumnezeu. Nu vor lipsi cei care susțin că în acest mod se riscă să nu se ia decizii pentru a menține status quo-ul. În realitate, nu Adunarea poate decide. Misiunea sa este de a propune. Și citind cu atenție Raportul de Sinteză, se va putea vedea că această misiune a fost desfășurată așa cum trebuie. Fiecare temă este articulată în jurul a trei nuclee: CONSENSUL la care a ajuns Adunarea; PROBLEMELE DE ÎNFRUNTAT; PROPUNERILE pentru anul de inter-sesiune, în vederea celei de-a doua sesiuni a Adunării. Problemele de înfruntat și propunerile de schimbare au reieșit din confruntarea în cercurile mici și în congregațiile generale, într-adevăr cu contribuția tuturor.

Încrederea și speranța - întărită de experiența trăită aici împreună cu episcopi din toate Conferințele Episcopale din lume - este ca Raportul de Sinteză să fie receptat de Biserici ca stimulent de a continua drumul, de a aprofunda stilul și forma sinodală de Biserică, de a implica în procesul sinodal și pe cei la care încă nu s-a reușit să se ajungă, de a oferi contribuții concrete la înțelegerea sinodalității. Avem în fața noastră un an, în timpul căruia este posibil să aprofundăm problemele și să verificăm posibilitatea de a face pași înainte în practica sinodalității. Secretariatul, Consiliul Ordinar al Sinodului, Adunarea (prin faptul că va rămâne aceeași și pentru sesiunea din octombrie 2024), grupul de experți: toți suntem chemați să facem partea noastră pentru ca roadele sinodalității să se matureze. Părintele Timothy Radcliffe, O.P., și Maica Maria Ignazia Angelini, O.S.B., au comparat acest an cu timpul semănatului: toți suntem chemați să cultivăm cu răbdare și cu dăruire ogorul Bisericii sinodale, invocând de la Duhul ploaia care face să încolțească și să crească sămânța și soarele care o duce la maturare deplină.

Intervenția Eminenței Sale cardinal Jean-Claude Hollerich, S.I.

Prezentarea Raportului de Sinteză

În această după-amiază, a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, la sfârșitul primei sale Sesiuni, a aprobat textul final al Raportului de Sinteză, care - așa cum știm - va orienta drumul eclezial până la a doua și ultima Sesiune, prevăzută pentru octombrie 2024.

Este vorba de un text amplu, dar zvelt. Amplu pentru că tratează un evantai de probleme extrem de bogat, zvelt pentru că temele sunt organizate cu claritate în douăzeci de paragrafe, fiecare paragraf începe precizând convergențele obținute, continuă ilustrând problemele de aprofundat și se termină prezentând câteva propuneri. Pentru timpul cuprins între cele două Sesiuni, misiunea Bisericilor locale este astfel definită deja: pornind de la convergențele obținute, comunitățile vor fi chemate să aprofundeze problemele și propunerile, combinând discernământul spiritual, aprofundarea teologică și exercițiul pastoral.

La rândul lor, cele douăzeci de paragrafe sunt organizate în trei părți, strâns coerente între ele. Prima parte ("Fața Bisericii sinodale") prezintă principiile teologice care iluminează și întemeiază sinodalitatea. A doua parte ("Toți discipoli, toți misionari") se ocupă de subiecții care, la diferitele niveluri, formează poporul lui Dumnezeu și care sunt chemați, fiecare pentru partea sa, să asume sinodalitatea ca stil eclezial concret. A treia parte ("A țese legături, a genera comunități") se concentrează asupra proceselor și organismelor care, într-o logică sinodală, permit schimbul între Biserici și dialogul cu lumea.

Având conștiința că termenul "sinodalitate" încă nu este clar pentru mulți, provocând din când în când dezorientare, preocupări sau așteptări improprii, Raportul încearcă să ofere încă de la început o definiție esențială a ei. "Sinodalitatea - se citește la nr. 1 - se poate înțelege ca mers al creștinilor în comuniune cu Cristos și spre Împărăție, împreună cu toată omenirea; orientată spre misiune, ea comportă reunirea în adunare la diferitele niveluri ale vieții ecleziale, ascultarea reciprocă, dialogul, discernământul comunitar, crearea consensului ca expresie a prezenței lui Cristos viu în Duhul și asumarea unei decizii într-o coresponsabilitate împărtășită" (litera h).

Este evident, într-un text ca acesta, cum Sinodul se situează în brazda Tradiției Bisericii, prețuind viziunea ecleziologică a Conciliului al II-lea din Vatican și dezvoltarea sa ulterioară facilitată de magisteriul Papei Francisc. Demonstrează acest lucru atenția față de dimensiunile cristologică și pneumatologică ale Bisericii, care fac trimitere la originea sa trinitară; tensiunea escatologică spre împlinirea ultimă a Împărăției lui Dumnezeu; concepția despre o Biserică ce nu stă pur și simplu "în fața" lumii, ci care trăiește "în" lume și merge "cu" omenirea, părtașă de bucuriile sale și de travaliile sale; ideea că Biserica se constituie în împletirea dintre egalitatea baptismală, care îi face pe toți credincioșii coresponsabili de misiune, și diferența ministerială, care exprimă diferitele vocații în slujba evanghelizării.

În Raportul de Sinteză găsește spațiu tema inițierii creștine, ca izvor sacramental al sinodalității: comuniunea, participarea și misiunea creștinilor se nasc din izvorul baptismal, cresc cu Mirul și se alimentează încontinuu la masa Euharistiei, a cărei celebrare manifestă unitatea și în același timp diversitatea Bisericii.

Apoi Documentul acordă atenție pluralității culturilor în care se întrupează unica Evanghelie, din care izvorăște exigența unei decentralizări salutare și a unei valorizări a instanțelor locale. Această pluralitate se exprimă, îndeosebi, în coexistența rodnică a diferitelor tradiții ecleziale, în Occident și în Orient, lăsând să înflorească cererea de a valoriza mai bine bogatul patrimoniu al Bisericilor orientale, cu formele sale specifice de sinodalitate. Și cererea de a înainta pe drumul ecumenic, confruntându-se cu tradițiile sinodale ale celorlalte Biserici și comunități ecleziale, este foarte prezentă în Raportul de Sinteză, grație și contribuției fundamentale a delegaților fraterni în timpul întregii Sesiuni.

Alte teme importante atinse de text sunt valorizarea geniului femeilor în misiunea eclezială, cu cererea de a le face tot mai mult părtașe de procesele decizionale la diferitele niveluri; aprecierea față de contribuția profetică a vieții consacrate și a agregărilor laicale la reînnoirea Bisericii; exigența de a aprofunda natura și exercitarea slujirii diaconale și prezbiterale; rolul cheie al episcopului într-o Biserică sinodală conceput drept comuniune de Biserici locale; o înțelegere reînnoită a slujirii petrine însăși și a slujirii desfășurate pentru comuniunea eclezială de către Curia Romană.

În concluzie, fără a avea pretenția că am oferit o prezentare exhaustivă a textului, doresc să sugerez trei instanțe care, deși tratate în paragrafe specifice, în realitate sunt presărate în tot Documentul:

1) dimensiunea misionară, așa cum reiese deja din titlu ("O Biserică sinodală în misiune"), având conștiința clară că, dacă Biserica "este" misiune, orice reînnoire eclezială este autentică și utilă dacă promovează misiunea, făcând comunitatea creștină mai deschisă și primitoare, mai disponibilă să vestească Evanghelia și să trezească credința în Isus Cristos;

2) exigența formării, pentru că sinodalitatea este o "cultură", o "formă de Biserică", un "stil de viață creștină", care impregnează fiecare domeniu și care nu se poate improviza. La sinodalitate trebuie să se formeze toți membrii poporului lui Dumnezeu, începând de la slujitorii hirotoniți și de la acei laici și laice care sunt chemați să asume roluri de responsabilitate eclezială;

3) solidaritatea cu omenirea și cu dramele sale, mărită de faptul că, la numai câteva zile după începerea Adunării, un conflict teribil a izbucnit în Țara Sfântă, adăugându-se la lista dureroasă a războaielor din timpul nostru, care agravează sărăcia, constrâng la migrație, conduc la moarte. În timpul acestei luni, participanții la Sinod nu s-au închis într-un "balon", în care era imposibil să se asculte strigătul omenirii suferinde. Dimpotrivă, atâția membri ai Adunării, începând de la păstorii din țările însângerate de conflicte, au ținut aprinsă constant atenția asupra acestor tematici, ajutându-ne să înțelegem că sinodalitatea trebuie să permită tot mai mult Bisericii să asume un glas comun împotriva oricărei violențe.

Acum acest Raport de Sinteză, înmânat Sfântului Părinte, este încredințat Conferințelor Episcopale pentru ca să promoveze restituirea sa poporului lui Dumnezeu care trăiește în Bisericile locale. Mulți membri au sugerat ca Raportul să fie tradus în cel mai mare număr posibil de limbi și ca să se elaboreze sinteze ale sale, de exemplu adaptate la limbajul și la sensibilitatea tinerilor.

Concluzia Documentului, inspirându-se dintr-o parabolă evanghelică, aseamănă lucrarea îndeplinită cu "o sămânță mică, dar încărcată de viitor", care va putea crește grație operei Duhului Sfânt și colaborării generoase a tuturor la acțiunea sa misterioasă. Urarea este ca lunile care ne despart de a doua Sesiune a Adunării să fie un timp de har și de maturare, pentru binele Bisericii și pentru viața lumii. Mulțumesc!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat