Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (29 octombrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia ne vorbește astăzi despre cea mai mare dintre porunci (cf. Mt 22,34-40). Un învățător al Legii îl întreabă pe Isus în această privință și el răspunde cu "marea poruncă a iubirii": "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău [... și] pe aproapele tău ca pe tine însuți" (v. 37.39). Iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui, inseparabile una de alta. Să ne oprim un pic pentru a reflecta asupra acestui lucru.

Primul: faptul că iubirea față de Domnul vine mai întâi ne amintește că Dumnezeu ne precede mereu, ne anticipează cu duioșia sa infinită (cf. In 4,19), cu apropierea sa, cu milostivirea sa, pentru că el este mereu aproape, duios și milostiv. Un copil învață să iubească pe genunchii mamei și ai tatălui, iar noi facem asta în brațele lui Dumnezeu. Spune Psalmul: "Ca un copil înțărcat în brațele mamei sale" (131,2), așa trebuie să ne simțim noi în brațele lui Dumnezeu. Și acolo absorbim afectul Domnului, acolo întâlnim iubirea care ne determină să ne dăruim cu generozitate. Amintește aceasta Sfântul Paul, când spune că iubirea lui Cristos are în sine o forță care determină să iubim (cf. 2Cor 5,14). Și totul pornește de la el. Tu nu poți să-i iubești în mod serios pe ceilalți dacă nu ai această rădăcină care este iubirea lui Dumnezeu, iubirea lui Isus.

Și acum al doilea aspect care transpare din porunca iubirii. El leagă iubirea față de Dumnezeu cu aceea față de aproapele: înseamnă că, iubindu-i pe frați, noi reflectăm, ca niște oglinzi, iubirea Tatălui. A reflecta iubirea lui Dumnezeu, iată punctul; a-l iubi pe el, pe care nu-l vedem, prin fratele pe care-l vedem (cf. 1In 4,20). Într-o zi, Sfânta Tereza de Calcutta i-a răspuns unui jurnalist care o întreba dacă, prin ceea ce făcea, își făcea iluzia că schimbă lumea: "Eu nu m-am gândit niciodată că pot să schimb lumea! Am încercat numai să fiu o picătură de apă curată, în care să poată străluci iubirea lui Dumnezeu" (Întâlnirea cu jurnaliștii după conferirea Premiului Nobel pentru Pace, Roma, 1979). Iată cum ea, atât de mică, a putut să facă un bine așa de mare: reflectând ca o picătură iubirea lui Dumnezeu. Și dacă uneori, privind-o pe ea și pe alți sfinți, ne-ar veni să ne gândim că sunt niște eroi inimitabili, să ne regândim la această mică picătură: iubirea este o picătură care poate schimba atâtea lucruri. Și cum se face asta? Făcând primul pas, întotdeauna. Uneori nu este ușor de făcut primul pas, de uitat lucruri..., a face primul pas. Să-l facem! Aceasta este picătura: a face primul pas.

Așadar, iubiți frați și surori, gândindu-ne la iubirea lui Dumnezeu care ne precede mereu, putem să ne întrebăm: eu sunt recunoscător Domnului, care mă iubește cel dintâi? Simt iubirea lui Dumnezeu și îi sunt recunoscător lui? Și încerc să reflectez iubirea sa? Mă angajez să-i iubesc pe frați, să fac acest al doilea pas?

Fecioara Maria să ne ajute să trăim în cotidian marea poruncă a iubirii: a-l iubi și a ne lăsa iubiți de Dumnezeu și a-i iubi pe frați.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mulțumesc tuturor celor care - în atâtea locuri și în diferite moduri - s-au unit la ziua de post, rugăciune și pocăință pe care am trăit-o vinerea trecută implorând pacea în lume. Să nu încetăm. Să continuăm să ne rugăm pentru Ucraina, precum și pentru situația gravă din Palestina și din Israel și pentru celelalte regiuni aflate în război. La Gaza, îndeosebi, să se lase spații pentru a garanta ajutoarele umanitare și să fie eliberați imediat ostaticii. Nimeni să nu abandoneze posibilitatea de a opri armele. Să înceteze focul! Părintele Ibrahim Faltas - l-am ascultat puțin mai înainte în programul "A Sua Immagine" - părintele Ibrahim spunea: "Încetați focul! Încetați focul!". El este vicarul din Țara Sfântă. Și noi, cu părintele Ibrahim, să spunem: încetați focul! Opriți-vă, fraților și surorilor! Războiul este mereu o înfrângere, mereu!

Sunt aproape de populația din zona Acapulco, în Mexic, lovită de un uragan foarte puternic. Mă rog pentru victime, pentru cei din familiile lor și pentru cei care au îndurat daune grave. Fecioara de la Guadalupe să-i susțină pe fiii săi în încercare.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii. Salut, îndeosebi, părinții "copiilor din cer" din Torano Nuovo, credincioșii din Campana, grupul vocațional "Talitá kum" din parohia romană "San Giovanni dei Fiorentini", tinerii de la Mir veniți din Slovenia și cei din Gandosso, precum și pelerinajul Fiicelor Sfântului Camil și al Slujitorilor Bolnavilor.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat