Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Dezvoltare personală creștină prin mișcare cu Iosefinii lui Murialdo

Vineri, 27 octombrie 2023, Iosefinii Sfântului Murialdo din Roman au organizat o masă rotundă cu tema "Mens sana in corpore sano", o activitate care i-a provocat pe cei prezenți să reflecteze asupra modului în care mișcarea, în general, și diverse forme de sport, în particular, pot completa și îmbunătăți un mod sănătos de viață creștină.

Evenimentul, care a început puțin după ora 19 la sediul Fundației "Leonard Murialdo", a stârnit un interes greu de anticipat chiar și pentru organizatori și invitații lor: peste 170 de tineri de diverse confesiuni din Roman și zona Romanului au ținut să participe la această întâlnire de dezvoltare personală.

Manifestarea a debutat cu un scurt moment spiritual, coordonat de părintele iosefin Petru Țurcanu, moment care a inclus și o rugăciune pentru pace, după intenția Papei Francisc care a declarat, pe 27 octombrie, o zi de rugăciune și post pentru pace în lume.

Primul invitat al serii - medicul Bianca Hanganu, cunoscută și pentru rubrica de sănătate din la Radio ERCIS FM - a prezentat tema "Un stil de viață sănătos pentru tineri". Aceasta le-a vorbit tinerilor și adolescenților prezenți despre obiceiurile nesănătoase, în special despre excesul de zahăr, alimentația de tip "junk food", efectele consumului de droguri și fumatului.

În al doilea moment al serii, cei prezenți au avut ocazia de a cunoaște "în carne și oase", un adevărat sportiv de performanță. Andrei Ailenei - căpitan în cadrul Forțelor Armate Române, câștigător al numeroase competiții naționale și internaționale de ultramaraton -, a vorbit despre sacrificiile, dar și satisfacțiile pe care le implică viața unui sportiv de performanță, atât în plan fizic, cât și spiritual.

Al treilea invitat al serii, părintele Eduard Amariei a împărtășit experiența sa sportivă avută în cadrul campionatului național de fotbal pentru preoți și i-a provocat pe tineri să găsească pasaje din Biblie care promovează mișcarea sau diverse forme de manifestări sportive.

Un alt moment extrem de interesant al serii a fost dezbaterea care l-a avut în prim plan pe părintele Lucian Horlescu, profesor de psihologie și științe socio-umane la Liceul Teologic Franciscan din Roman. Acesta le-a explicat tinerilor conceptul psihologic de "embodying" (a da o formă concretă unei idei) și modul în care acesta armonizează sportul cu stilul de viață creștin și sănătos, precum și beneficiile mișcării asupra psihicului uman.

La finalul întâlnirii, părintele Petru Țurcanu a făcut o scurtă prezentare a centrului de consiliere psihologică, spirituală și pedagogică "Te ascult", din cadrul Fundației "Leonard Murialdo", la care tinerii pot apela în mod gratuit. Seara s-a încheiat cu o mult așteptată tombolă, câștigătorii ei fiind premiați cu articole sportive (mingi de fotbal, baschet, volei, palete de tenis de masă și diverse echipamente sportive).

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Roman: Dezvoltare personală creștină prin mișcare cu Iosefinii lui Murialdo


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat