Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea de toamnă a familiilor

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian-Roman a avut loc întâlnirea de toamnă a familiilor. Au fost prezente familii din mai multe parohii ale diecezei.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și directorul Centrului "Gaudium et Spes" Traian, după care a continuat cu o conferință pe tema: "Roade pe câmp, roade în familie".

În desfășurarea temei, părintele Felician ne-a amintit de vocația noastră la rodnicie. "Fiind creați de un Dumnezeu-Rodnicie, fiecare dintre noi, pentru a corespunde Creatorului, este chemat să fie rodnic asemenea lui. Familia este prin excelență locul rodniciei. Aici, prin iubirea și respectul reciproc dintre soți, prin deschiderea spre viață, prin construirea împreună a anumitor bunuri materiale, prin aportul pe care cei doi îl aduc în favoarea binelui comun, fiecare dintre cei doi soți, dar și copii, reflectă în ei acest atribut al lui Dumnezeu, de a fi rodnic. Lenea, mai spunea părintele, este împotriva naturii omului! Dumnezeu este harnic, deci și omul trebuie să fie harnic!"

A urmat Sfânta Liturghie în cadrul căreia i-am mulțumit împreună lui Dumnezeu pentru darul rodniciei din familii și de pe câmpiile noastre mănoase. Folosindu-se de imaginea celor doi apostoli sărbătoriți, Sfântul Simon (Zelotul) și Sfântul Iuda (Tadeu), mai puțin "vizibili" în grupul celor doisprezece, părintele ne-a încurajat spunând că nu trebuie neapărat să facem lucruri extraordinare pentru a fi sfinți. E suficient că răspundem chemării lui Dumnezeu, în cazul nostru la viața de familie, doar că trebuie să o facem din toată inima și doar conform voinței lui Dumnezeu.

După prânz, prof. Loredana Cojan, profesor de religie la Bacău, a dezvoltat o temă legată de relația părinți-copii, susținând că orice copil învață din ceea ce vede la părinți, nu neapărat din ceea ce aude! Sunt părinți care investesc energii infinite în copii lor așteptând în zadar roade. Important e ca părinții să fie conștienți că un copil nu e un "bun" în sine care să răspundă unei exigențe a părinților, ci e un "fiu al lui Dumnezeu" încredințat părinților spre a-l ajuta pe drumul mântuirii, drum care trece inevitabil și prin viața socială, școală, societate etc.

În ansamblul ei, ziua dedicată întâlnirii de toamnă a familiilor a fost o reușită, părintele Felician împreună cu echipa pe care o coordonează la Centrul "Gaudium et Spes" dându-și toată silința ca toate lucrurile să meargă bine.

"Sărut-mâna" pentru masă, mulțumim pentru disponibilitate, pentru deschidere, pentru modul "haios" de a ne spune ce am făcut ca soți și părinți și ce mai avem de făcut, mulțumim pentru cafea, mulțumim lui Dumnezeu că la Centrul "Gaudium et Spes" am găsit și găsim mereu o casă pentru noi familiile, pentru marea familie a Diecezei de Iași.

Claudia și Matei Cojocaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Traian: Întâlnirea de toamnă a familiilor


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat