Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cursuri de formare pentru preoții din Dieceza de Iași despre protejarea minorilor și a persoanelor vulnerabile

Între 25 și 27 octombrie 2023, la Iași, Roman și Bacău au avut loc cursuri de formare a preoților din Dieceza de Iași pe tema "Protejarea minorilor și a persoanelor vulnerabile". Au participat PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, preoți diecezani și călugări care slujesc în comunitățile parohiale și în casele de formare de pe teritoriul diecezei.

Formarea s-a desfășurat în trei locații: pe 25 octombrie la Iași, la Institutul Teologic Romano-Catolic, pe 26 octombrie la Roman, la Institutul Teologic Franciscan, și pe 27 octombrie la Bacău, la Parohia "Sfântul Nicolae". Au participat aproximativ 350 de preoți din parohiile Diecezei de Iași și din diferitele instituții, congregații și asociații ale Bisericii locale, la care s-au adăugat și studenții seminariști de la Iași și de la Roman.

Conștient de importanța unei formări cât mai complexe și adaptate la timpurile actuale, episcopul diecezei noastre, Monseniorul Iosif Păuleț, a adresat invitația părintelui iezuit Adam Zak din Cracovia, Polonia, de a prezenta preoților și studenților noștri cele mai importante aspecte din domeniul protecției minorilor și persoanelor vulnerabile, care să-i ajute pe păstorii de suflete în activitatea pastorală, educativă și socială.

Fiind coordonator al Comisiei pentru Protecția Minorilor și a Persoanelor Vulnerabile încă din 2013 în cadrul Conferinței Episcopilor din Polonia și din 2014 director al Centrului pentru Protecția Minorilor din cadrul Universității "Ignatianum" din Cracovia, părintele Zak a dezvoltat subiectele cursului bazându-se atât pe datele unor studii realizate în ultimii ani cu privire la abuzurile denunțate și dovedite și la modul în care Biserica s-a implicat pentru a repara și a preveni, cât și pe vasta sa experiență dobândită prin implicarea atât la catedră, cât și în lucrul direct în cadrul diferitelor comisii de specialitate din care face parte.

În sinteză, părintele formator a amintit de patru caracteristici importante pe care să le aibă în vedere fiecare păstor de suflete, și anume: în primul rând informație obiectivă, în al doilea rând formare și lectură și în acest domeniu sensibil al modului de abordare a minorilor, în al treilea rând sensibilitate și prudență și în al patrulea rând clarificare atunci când sunt anumite dubii în interacțiunea cu peroanele minore și vulnerabile.

Pornind de la îndemnul lui Cristos din Evanghelie, "Lăsați copiii să vină la mine" (Mc 10,14), părintele Adam Zak i-a încurajat pe toți preoții și seminariștii să se străduiască mereu să creeze un climat sănătos în activitățile catehetice, formative, educative și spirituale cu tinerii și copiii, fără a lăsa loc unor suspiciuni.

În centrul fiecărei zile de formare a fost Sfânta Liturghie celebrată de episcopul Iosif Păuleț, care i-a îndemnat pe toți preoții să reînnoiască bucuria slujirii și a comuniunii în fața lui Cristos care i-a chemat și dorește ca fiecare să răspundă la iubirea Domnului cu fidelitatea sa zilnică.

Pr. Egidiu Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-27 octombrie: Iași, Roman și Bacău: Cursuri de formare pentru preoții din Dieceza de Iași despre protejarea minorilor și a persoanelor vulnerabile


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat