Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Rugăciunea Sfântului Părinte Francisc la încheierea orei de rugăciune Pacem in terris (27 octombrie 2023)

Marie, privește la noi! Suntem aici în fața ta. Tu ești Mamă, cunoști trudele noastre și rănile noastre. Tu, Regină a păcii, suferi cu noi și pentru noi, văzând atâția fii ai tăi încercați de conflicte, neliniștiți de războaiele care sfâșie lumea.

Este o oră întunecată. Aceasta este o oră întunecată, Mamă. Și în această oră întunecată ne cufundăm în ochii tăi luminoși și ne încredințăm inimii tale, sensibilă față de problemele noastre. Ea nu a fost scutită de neliniști și frici: câtă îngrijorare atunci când nu era loc pentru Isus în han, câtă teamă când în grabă ați fugit în Egipt, pentru că Irod voia să-l ucidă, câtă angoasă atunci când l-ați pierdut în templu! Dar, Mamă, tu în încercări ai fost curajoasă, ai fost îndrăzneață: te-ai încrezut în Dumnezeu și ai răspuns la îngrijorare cu îngrijire, la teamă cu iubire, la angoasă cu oferire. Mamă, nu te-ai dat înapoi, ci în momentele decisive ai luat inițiativa: în grabă ai mers la Elisabeta, la nunta din Cana ai obținut de la Isus prima minune, în cenacol i-ai ținut uniți pe discipoli. Și atunci când pe Calvar o sabie ți-a străpuns sufletul, tu, Mamă, femeie umilă, femeie puternică, ai țesut cu speranță pascală noaptea durerii.

Acum, Mamă, ia încă o dată inițiativa; ia-o pentru noi, în aceste timpuri sfâșiate de conflicte și devastate de arme. Îndreaptă-ți privirea ta de milostivire asupra familiei umane, care a rătăcit calea păcii, care l-a preferat pe Cain în locul lui Abel și, pierzând simțul fraternității, nu regăsește atmosfera de casă. Mijlocește pentru lumea noastră aflată în pericol și în haos. Învață-ne să primim și să îngrijim viața - fiecare viață umană! - și să respingem nebunia războiului, care seamănă moarte și anulează viitorul.

Marie, de atâtea ori tu ai venit în întâmpinare, cerând rugăciune și pocăință. Noi, însă, cuprinși de nevoile noastre și distrași de atâtea interese lumești, am fost surzi la invitațiile tale. Dar tu, care ne iubești, nu renunți la noi, Mamă. Ia-ne de mână! Ia-ne de mână și condu-ne la convertire, fă să-l repunem pe Dumnezeu pe primul loc! Ajută-ne să păstrăm unitatea Bisericii și să fim artizani ai comuniunii în lume. Amintește-ne importanța rolului nostru, fă-ne să ne simțim responsabili pentru pace, chemați să ne rugăm și să adorăm, să mijlocim și să reparăm pentru întregul neam omenesc.

Mamă, singuri nu reușim, fără Fiul tău nu putem face nimic. Dar tu ne duci din nou la Isus, care este pacea noastră. De aceea, Mamă a lui Dumnezeu și a noastră, noi venim la tine, căutăm refugiu în Inima ta neprihănită. Invocăm milostivire, Mamă a milostivirii; pace, Regină a păcii! Zdruncină sufletul celor care sunt închiși de ură, convertește pe cei care alimentează și promovează conflicte. Șterge lacrimile copiilor - în această oră plâng mult! -, asistă pe cei care sunt singuri și bătrâni, susține-i pe răniți și pe bolnavi, protejează pe cei care au trebuit să părăsească propria țară și afectele cele mai dragi, mângâie pe cei descurajați, retrezește speranța.

Îți încredințăm și îți consacrăm viețile noastre, fiecare fibră a ființei noastre, ceea ce avem și suntem, pentru totdeauna. Îți consacrăm Biserica pentru ca, mărturisind lumii iubirea lui Isus, să fie semn de înțelegere, să fie instrument de pace. Îți consacrăm lumea noastră, în special îți consacrăm țările și regiunile aflate în război.

Poporul credincios te numește auroră a mântuirii: Mamă, deschide breșe de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuință a Duhului Sfânt, inspiră căi de pace responsabililor națiunilor. Tu, stăpână a tuturor popoarelor, reconciliază pe fiii tăi, seduși de rău, orbiți de putere și de ură. Tu, care ești aproape de fiecare, scurtează distanțele noastre. Tu, care ai milă de toți, învață-ne să ne îngrijim de ceilalți. Tu, care revelezi duioșia Domnului, fă-ne martori ai mângâierii sale. Mamă, tu, Regină a păcii, revarsă în inimi armonia lui Dumnezeu! Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat