Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Jubileul celor 25 de ani de viață dedicată carității și binelui

Viața consacrată aduce cu ea o tainică chemare spirituală ce transcende cotidianul și oferă un exemplu de devotament și sacrificiu. Marți, 24 octombrie 2023, Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" a sărbătorit jubileul celor 25 de ani de viață consacrată al surorilor Emiliana Păuleț, Daniela Costache și Emilia Cotnăreanu, care au petrecut două decenii și jumătate în slujba binelui și a aproapelui. Liturghia din capela Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași a fost prezidată de PS Iosif Păuleț.

Prin alegerea lor aceste surori au atins viețile multor persoane, transformând suferința în speranță și neajutorarea în forță.

Surorile și-au început misiunea în anul 1993 în Italia, fiind al doilea grup de tinere din România care au intrat în această congregație. După cinci ani de formare spirituală și diverse experiențe au depus jurămintele, pentru prima dată în localitatea Lipomo (din Lombardia), din nordul Italiei, în mâinile Maicii Generale † sr. Elena Salarici, în ziua de 12 septembrie 1998. Primii ani de apostolat și slujire ai surorilor a fost la Roma, iar apoi în diverse comunități din Italia. Cu dragoste, sacrificiu și dorința sinceră de a face lumea mai bună, ele au devenit membri prețuiți ai comunității locale. În această perioadă lungă, surorile au învățat să împartă bucuriile și greutățile oamenilor, pășind pe urmele fondatorului, Sfântul Alois Guanella, a cărui sărbătoare am celebrat-o.

După experiența misionară în Italia ele și-au continuat slujirea în țara lor natală unde sunt prezente și astăzi. Ele oferă îngrijire, iubire și dăruire persoanelor vârstnice din cadrul Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif". Cu zâmbetul lor cald, mâinile întinse și cuvintele de încredere, au reușit să creeze un mediu familial pentru rezidenții căminului. Cu activități recreative, îngrijire și asistență spirituală, oferă o rază de speranță pentru cei care trec prin etape dificile ale vieții lor. Surorile nu au oferit doar ajutor material, ci și lecții prețioase despre compasiune, devotament și iubire față de aproapele.

Cu o slujire minunată de 25 de ani de viață consacrată, în care Domnul a realizat opera sa de mântuire, sr. Emiliana Păuleț, încă din anul 2013, slujește în Iași persoanele vârstnice din Căminul de bătrâni "Casa Sfântul Iosif".

Sr. Emilia Cotnăreanu, după ce s-a întors în țară, și-a început misiunea la Căminul de bătrâni "Casa Sfântul Iosif". Ulterior, și-a îndreptat atenția către copiii, tinerele și tinerii din Scheia și Sagna, iar în prezent continuă slujirea persoanelor în vârstă.

Sr. Daniela Costache și-a început misiunea abia întoarsă în țară, în Scheia, cu copiii și cu vizitele la domiciliu. Acest apostolat l-a continuat pentru mulți ani la Casa Providenței din Iași. A slujit o scurtă perioadă și la Căminul de bătrâni, iar în prezent își desfășoară activitatea la Sagna ajutând copiii de la centru și continuând vizitele la domiciliu.

Cu 25 de ani de viață dedicată misiunii, sr. Emiliana Păuleț, sr. Emilia Cotnăreanu și sr. Daniela Costache rămân o lumină în lumea de azi.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit de ceilalți preoți prieteni devotați.

Pr. Bakthis Walagan, SDC, a creat o atmosferă liturgică solemnă și ne-a împărtășit cuvinte despre importanța Sfântului Fondator Alois Guanella și recunoștința pentru cei 25 de ani de viață consacrată ai surorilor sărbătorite: sr. Emiliana, sr. Emilia și sr. Daniela.

Pr. Irinel Iosub a pătruns în sufletele noastre prin cuvântul său de învățătură, dezvăluind adâncimile misterului consacrării și abordând patru aspecte fundamentale: motivul consacrării, aspectul temerii, dimensiunea comportamentală pentru a atrage harul în viața consacrată și nu numai precum și, ultimul aspect, piedicile în calea bucuriei. Îi mulțumim din suflet.

După cuvintele frumoase ale pr. Irinel Iosub, surorile au reînnoit sfintele voturi recitând formula prescrisă de rit, prin care au recunoscut că dăruirea lor este închinată Preasfintei Treimi și că viața de comuniune fraternă este pusă în mâinile Maicii Providenței și ale fondatorului.

Procesiunea la momentul ofertoriului a atras atenția asupra simbolurilor dăruirii, marcând și aniversarea unui an de la sfințirea pietrei de temelie a Casei Slujitorilor Carității. Această casă este închinată fondatorului și dedicată persoanelor cu dizabilități.

La încheiere, sr. Victoria Pop a mulțumit fiecărei surori în parte recunoscând dăruirea lor în viața zilnică și mai ales faptul că Sfântul Alois este bucuros pentru că familia guanelliană crește și prin dăruirea laicilor, a cooperatorilor guanellieni și a binefăcătorilor.

Sr. Daniela a exprimat o recunoștință detaliată pentru fiecare persoană în parte, Preasfințitului Iosif Păuleț, membrilor corului, organizatorilor și bucătăreselor.

Cu o pasiune molipsitoare, tinerele de la Casa Providenței și seminariștii guanellieni au insuflat viață Sfintei Liturghii prin interpretarea cântecelor liturgice sub îndrumarea dedicată a pr. Robert Râtan.

După Liturghie, mulțumirea s-a manifestat prin flori, îmbrățișări, cuvinte frumoase de recunoștință... și prin spectacolul minunat de muzică populară care ne-a desprins de la cotidian.

În încheiere, toți s-au unit într-o festivitate plină de bucurie, celebrând alături de cele trei surori dedicate care au adus atât de multă semnificație și devotament vieții noastre.

Mulțumire deplină lui Dumnezeu care rămâne fidel alianței sale de iubire și care prin această minunată sărbătoare ne-a arătat încă o dată milostivirea sa. Mulțumiri deosebite tuturor celor implicați în organizarea și reușita sărbătorii.

Modelul de viață consacrată al surorilor să fie învățătură și imbold pentru generațiile de tinere care vor să aleagă un drum în viață.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu întotdeauna!

Paula Lupu
și sr. Victoria Pop

Albumul foto este în curs de procesare.


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat