Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 25 octombrie 2023

Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 24. Sfinții Ciril și Metodiu, apostoli ai slavilor

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi vă voi vorbi despre doi frați foarte vestiți în Orient, până acolo încât au fost numiți "apostolii slavilor": sfinții Ciril și Metodiu. Născuți în Grecia în secolul al IX-lea din familie aristocrată, renunță la cariera politică pentru a se dedica vieții monastice. Dar visul lor al unei existențe retrase durează puțin. Sunt trimiși ca misionari în Marea Moravie, care în acea vreme cuprinde diferite popoare, deja în parte evanghelizate, dar unde supraviețuiau multe obiceiuri și tradiții păgâne. Principele lor cerea un învățător care să explice credința creștină în limba lor.

Așadar, prima angajare a lui Ciril și Metodiu este să studieze profund cultura acelor popoare. Mereu acel refren: credința trebuie înculturată și cultura trebuie evanghelizată. Înculturarea credinței, evanghelizarea culturii, mereu. Ciril întreabă dacă au un alfabet; îi răspund că nu au. Și el răspunde: "Cine poate scrie un discurs pe apă?". De fapt, pentru a vesti evanghelia și pentru a se ruga era nevoie de un instrument propriu, adaptat, specific. Astfel inventează alfabetul glagolitic. Traduce Biblia și textele liturgice. Oamenii simt că acea credință creștină nu mai este "străină", ci devine credința lor, vorbită în limba maternă. Gândiți-vă: doi călugări greci care dau un alfabet slavilor. Această deschidere a inimii a înrădăcinat evanghelia printre ei. Nu le era frică acestor doi, erau curajoși.

Însă foarte repede încep contrastele din partea unor latini, care văd că li se ia monopolul predicării printre slavi, acea luptă înăuntrul Bisericii, mereu așa. Obiecția lor este religioasă, dar numai în aparență: Dumnezeu poate să fie lăudat - spun ei - numai în cele trei limbi scrise pe cruce, ebraica, greaca și latina. Aceștia aveau mentalitatea închisă pentru a apăra propria autonomie. Dar Ciril răspunde cu forță: Dumnezeu vrea ca fiecare popor să-l laude în propria limbă. Împreună cu fratele Metodiu apelează la papa și acesta aprobă textele lor liturgice în limba slavă, le așează pe altarul bisericii "Santa Maria Maggiore" și cântă cu ele laudele Domnului conform acelor cărți. Ciril moare după câteva zile, relicvele sale încă sunt venerate aici la Roma, în bazilica "Sfântul Clement". În schimb, Metodiu este hirotonit episcop și retrimis în teritoriile slavilor. Aici va trebui să sufere mult, va fi și închis, dar, fraților și surorilor, noi știm că nu este înlănțuit Cuvântul lui Dumnezeu și se răspândește printre popoare.

Privind mărturia acestor doi evanghelizatori, pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a voit co-patroni ai Europei și despre care a scris enciclica Slavorum Apostoli, să vedem trei aspecte.

Înainte de toate, unitatea: grecii, papa, slavii: în acel timp era în Europa o creștinătate nedespărțită, care colabora pentru a evangheliza.

Un al doilea aspect important este înculturarea, despre care am spus ceva mai înainte: a evangheliza cultura și înculturarea arată că evanghelizarea și cultura sunt strâns unite. Nu se poate predica o evanghelie în abstract, distilată, nu: evanghelia trebuie înculturată și este și exprimare a culturii.

Un ultim aspect, libertatea. În predică este nevoie de libertate, dar libertatea are nevoie mereu de curaj, o persoană este liberă cu cât este mai curajoasă și nu se lasă înlănțuită de atâtea lucruri care îi iau libertatea.

Fraților și surorilor, să cerem sfinților Ciril și Metodiu, apostoli ai slavilor, să fim instrumente de "libertate în caritate" pentru alții. Să fim creativi, să fim constanți și să fim umili, cu rugăciunea și cu slujirea.

________________

APEL

Mă gândesc mereu la situația gravă din Palestina și din Israel: încurajez eliberarea ostaticilor și intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. Continui să mă rog pentru cei care suferă și să sper în parcursuri de pace, în Orientul Mijlociu, în martirizata Ucraina și în celelalte regiuni rănite de război. Amintesc tuturor că poimâine, vineri 27 octombrie, vom trăi o zi de post, de rugăciune și de pocăință; la ora 18.00, în "Sfântul Petru", ne vom aduna ca să ne rugăm pentru a implora pacea în lume.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat