Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Verona: Administrarea Sfântului Mir în comunitatea romano-catolică română

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, comunitatea românilor romano-catolici din Verona a trăit un moment de har și binecuvântare, deoarece, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10:30, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a administrat taina Sfântului Mir pentru 20 de candidați.

Adolescenții și tinerii candidați au parcurs un drum de pregătire de mai bine de un an de zile, ajutați de părintele Cristian Burcă, parohul comunității. Aceștia au avut ocazia să asculte cuvântul catehetic în limba română, limba maternă, deși majoritatea sunt născuți și au crescut în Italia.

A fost o celebrare plină de emoție la care au participat numeroși credincioși pregătiți să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale. Candidații au participat activ la Sfânta Liturghie, prin citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor și cântecele specifice acestei sărbători, ajutați fiind și de corul comunității.

Candidații au fost foarte activi participând în mod conștiincios la predica dialogată și răspunzând foarte bine la întrebările adresate despre darurile Duhului Sfânt. Preasfințitul i-a felicitat și i-a încurajat să fie puternici în credință și să se lase călăuziți mereu de Duhul Sfânt pe tot parcursul vieții.

La finalul celebrării liturgice s-au transmis cuvinte de mulțumire și recunoștință de către candidați și de către părintele Cristian, în primul rând bunului Dumnezeu și Duhului Sfânt, dar și tuturor cele prezenți în frunte cu Preasfințitul Petru.

Redăm aici cuvântul de mulțumire al celor proaspăt miruiți, mulțumind tuturor pentru implicare, ajutor, susținere, cântare, rugăciune și participare la acest eveniment esențial din viața de credință a comunității noastre:

"Preasfințite Petru Sescu, preacucernici părinți, dragi mame și tați, iubiți nași, dragi credincioși,

După mai bine de un an de pregătire, iată-ne ajunși la acest moment de sărbătoare, plini de bucurie și de prezența Duhului Sfânt cu cele șapte daruri în inimile noastre. Ceea ce trezește în sufletele noastre un profund sentiment de mulțumire și fericire.

În acest timp am avut posibilitatea să-l cunoaștem mai bine pe Dumnezeu și Biserica, precum și propria noastră misiune, realizând cât de importantă este credința în viața noastră și faptul că bunul Dumnezeu este iubitor și mereu alături de noi. Acum, prin primirea sfântului Mir noi am confirmat angajarea de la sfântul Botez, într-un mod personal și liber și suntem pregătiți să ne trăim vocația noastră de creștini cu mai mult curaj și mai multă dăruire, fiind ajutați de prezența Duhului Sfânt în sufletele noastre.

La acest moment de mare sărbătoare vrem să mulțumim din toată inima tuturor celor care au contribuit la formarea noastră.

Înainte de toate îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și al credinței, pentru că ne-a călăuzit pașii până acum și ne-a ajutat să ne maturizăm în credință, pentru toate binefacerile sale și mai ales pentru darurile Duhului Sfânt, pe care le-a revărsat din belșug asupra noastră și asupra întregii comunități.

Îți mulțumim, Duhule Sfinte, pentru că astăzi am simțit prezența ta mângâietoare și vocea divină în inimile noastre.

Vă mulțumim vouă, dragi părinți, pentru că ați colaborat cu Dumnezeu pentru a ne transmite viața și credința, precum și pentru toată susținerea și ajutorul pe care ni l-ați oferit, să putem ajunge la acest moment de har. Vă suntem recunoscători și vouă, nașilor, pentru că ați binevoit să ne fiți alături astăzi și pe viitor călăuze și exemple, în trăirea credinței și săvârșirea binelui.

Vă mulțumim din inimă, Preasfințite Petru Sescu, pentru că, venind din Romania și celebrând Sfânta Liturghie, prin impunerea mâinilor și prin ungerea cu sfânta Crismă ne-ați oferit un dar atât de mare: pe Duhul Sfânt. Vă mulțumim și pentru cuvintele frumoase și pline de înțelepciune pe care le-ați transmis la predică. Cu siguranță nu vom uita această învățătură ce a pătruns în inimile noastre.

Un mare mulțumesc se îndreaptă către pr. Cristian, parohul comunității noastre, care, cu multă răbdare și dăruire, foarte calm și iubitor, ne-a ajutat să înțelegem cât de important este sacramentul Mirului și cât de mult avem nevoie de darurile Duhului Sfânt. Foarte important este că ne-a învățat, explicându-ne, în mod special, în limba română, limba maternă, cea cu care părinții noștri continuă zilnic să ne educe.

Părinte Cristian, trebuie să recunoaștem că nu a fost mereu ușor în această perioadă de pregătire, având în vedere multitudinea activităților în care suntem implicați. Dar, cu ajutorul Sfinției Voastre și al părinților, am reușit să înțelegem că trebuie să ne pregătim cât mai bine pentru a primi un dar atât de sublim, pe Duhul Sfânt, a treia persoană a Preasfintei Treimi. Efortul pe care l-am făcut ne-a ajutat să devenim mai maturi și mai responsabili, fiind acum pregătiți să fim mărturisitori fideli ai lui Cristos.

Vă mulțumim și vouă, celorlalți preoți de la altar și de la scaunul de spovadă, pentru rugăciunea și prezența dumneavoastră.

Un gând de mulțumire îl adresăm și corului comunității noastre, sunteți un exemplu viu de iubire, disponibilitate și dăruire.

Mulțumim, de asemenea, tuturor celor implicați în pregătirea noastră și în organizarea acestei sărbători.

Nu în ultimul rând vă mulțumim dumneavoastră, tuturor, care ați luat parte la această sfântă celebrare: membri ai familiei, rude, prieteni și credincioși. Acum fiind confirmați în demnitatea de copii ai lui Dumnezeu și întăriți cu pecetea Duhului său, suntem pregătiți să ne trăim vocația noastră de creștini. Pentru a reuși să trăim cât mai bine viața de adevărați creștini ne încredințăm rugăciunilor dumneavoastră și vă cerem să ne susțineți cu exemplul și îndemnurile dumneavoastră. Vă mulțumim!"

Ioana Tereza Dancă


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat