Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Pizzaballa: "A bombarda Gaza nu este soluția"

de Federico Piana

Inima sa este o inimă sângerândă. Sfâșiat de durere pentru miile de victime care cresc în fiecare zi tot mai mult. Dar și o inimă împărțită, "pentru că în comunitatea mea sunt palestinieni și israelieni. Și a ține împreună totul, în acest moment, este cu adevărat foarte complicat". Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim, într-un colocviu cu mass-media vaticane, relatează preocuparea sa crescândă, pentru că are tot mai multe dificultăți de a mijloci pentru ambele părți aflate în cauză chiar dacă, spune el, "trebuie încercat, nu se poate capitula". Efortul pentru pace nu se poate lăsa deoparte.

Gaza, tragedie uriașă

În ochii și în mintea patriarhului este tragedia din Gaza, imagini pe care probabil nu le va putea șterge niciodată. Tulbură sufletul auzindu-l prezentând morții care "sunt peste 5.000, între care multe femei și copii. Și apoi cartierele rase la pământ de bombardamente unde nu mai este nimic, nici apă, nici hrană, nici electricitate. O situație pe care nu reușesc s-o înțeleg, am scris asta și într-o scrisoare adresată credincioșilor din dieceza mea". Bombardamentele nu vor duce niciodată la nicio soluție, susține el fără jumătăți de măsură.

A deschide coridoare umanitare

Închiderea totală a Fâșiei Gaza, în care au rămas prinse două milioane de persoane care nu mai au de acum bunuri de primă necesitate, îl determină pe Pizzaballa să ceară cu forță "deschiderea de coridoare umanitare care să permită persoanelor rănite să fie îngrijite și accesul la camioanele de ajutoare umanitare. În fond, acele două milioane de persoane nu sunt toate adepte ale Hamas-ului". Cardinalul reafirmă: "Am condamnat ceea ce a făcut Hamas în sudul Israelului, sunt atrocități care nu au nicio justificare. Dar răspunsul la asta nu poate să fie acela de a înfometa două milioane de persoane".

Teamă pentru creștini

Inima lui Pizzaballa palpită și pentru soarta creștinilor din Gaza care s-au refugiat în două parohii distincte, cea latină "Sfânta Familie" și cea greco-ortodoxă "Sfântul Porfirie", aceasta din urmă fiind obiect al unor bombardamente. "Contactele cu ei - afirmă el - sunt zilnice. Prin organizațiile umanitare încercăm să facem să ajungă la ei cele necesare. Am trimis și autorităților localizarea precisă a comunităților noastre pentru a evita alte tragedii. Mai mult, deocamdată, nu putem face."

Ostaticii, tăcere necesară

Cardinalul este convins că situația ostaticilor israelieni aflați în mâinile Hamas-ului este un punct central în tot războiul, pentru că în privința asta și Gaza își joacă propriul viitor. "Multe canale, multe entități - revelează el - lucrează pentru a încerca o mediere. Dar să-i lăsăm să lucreze: cu cât se vorbește mai puțin, cu atât va fi mai ușor să se ajungă la o concluzie."

Vecini, dar distincți

Privind în perspectivă, patriarhul susține cu forță că "pacea trebuie căutată cu orice preț. Însă nu trebuie confundată pacea cu victoria". Pentru a obține o stabilitate, afirmă cardinalul, ambele părți vor trebui să piardă ceva. Este greu ca israelienii și palestinienii să poată trăi împreună, dar vor trebui să facă asta stând unii alături de alții, dar distincți. Și trebuie să creăm condițiile pentru ca acest lucru să se poată întâmpla cât mai curând.

(După Vatican News, 24 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat