Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
O reflecție asupra drumului sinodalității

Pentru a înțelege mai bine experiența Sinodului încă în desfășurare, publicăm mărturia adresată papei de unul dintre participanți.

"Dragă Papa Francisc, sunt entuziasmat de climatul care s-a creat în Sinod. Metoda urmată permite în mod sincer să ne povestim, să exprimăm dorințe și vise. Se pornește de la experiențe și nu de la principii. Este o metodă inductivă care funcționează și are o valoare deosebită și datorită semnificație sale teologice, pe lângă cea metodologică. De fapt, ne face să citim practicile și trăirile ca locuite de lucrarea Duhului.

În aceste zile, trăite între multă ascultare și întâlniri, am observat toată truda care se face în a renunța la propriile poziții și la propriile convingeri. Episcopii latini nu vor să renunțe la dorința de relevanță acolo unde se strecoară ispita recuceririi "teritoriilor pierdute", dar și la un anumit mod de a înțelege primatul petrin care adesea ascunde lene în gestionarea cu înțelepciune și competență a situațiilor care privesc Bisericile particulare, fără necesitatea de a recurge de fiecare dată la Roma.

Orientalii nu sunt gata să renunțe la niciuna dintre tradițiile lor. Călugărilor le este greu să renunțe la o anumită autonomie exagerată care riscă adesea să genereze o Biserică paralelă, precum și mișcările și noile comunități ecleziale. Nu se poate avea totul fără a renunța la nimic. Acest lucru este imposibil și subminează "profeția" Sinodului, dar și viitorul Bisericii. De fapt, cum de am împovărat Biserica așa de mult? Cum de am putut ajunge la punctul de a ne lua respirația? Cum de Bisericile noastre (nu Biserica) au devenit mormântul credinței (cel puțin în Europa pe care o cunosc mai bine)? Am un singur răspuns: Domnul a renunțat la ceea ce avea mai scump, la "comoara geloasă" a divinității sale, pentru a trăi în mijlocul nostru și pentru a nu ne înspăimânta. A dat totul pentru noi, până la ultima respirație împlinind toate. În acest mod ne-a arătat că aceasta este singura cale pentru a fi liberi, pentru a alerga ca mireasa din Cântarea cântărilor în căutarea mirelui său. Dar cum putem să alergăm, să strigăm tare evanghelia dacă suntem așa de împovărați și ne este greu să ne mișcăm? Oare suntem ostatici ai unei anumite obezități făcute din autosuficiență și narcisism?

Iată pentru ce cred că sinodalitatea ne va ajuta să ne golim de atâtea pretenții de putere, de atâtea structuri care împovărează viața noastră. Sinodalitatea este o diaconie care permite fiecăruia să facă munca sa, să desfășoare propria slujire, așa cum a permis apostolilor să predice cuvântul și celorlalți să-i slujească pe săraci și pe văduve.

Prin urmare, în inima mea port cu mine atâtea întrebări acasă, mult mai multe decât aveam înainte de a veni aici, dar simt că sunt întrebări capabile să traseze un drum și să indice o direcție, aceea a discernământului în Duh, care este condiție permanentă a Bisericii. Închei cu un citat din Rainer Maria Rilke: «Fii răbdător față de tot ceea ce este nerezolvat în inima ta și încearcă să iubești întrebările, care sunt asemenea cu niște camere încuiate cu cheie și cu niște cărți scrise într-o limbă străină. Nu căuta acum răspunsurile care nu-ți pot fi date, pentru că nu ai fi capabil să conviețuiești cu ele. Și punctul este a trăi fiecare lucru. Trăiește întrebările acum. Poate că ți se va da, fără ca tu să-ți dai seama, să trăiești până în ziua îndepărtată în care vei avea răspunsul»".

(După L'Osservatore Romano, 24 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat