Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a

Oficiul pentru Pastorația Școlară a organizat sâmbătă, 21 octombrie 2023, pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica. Au participat peste 200 de elevi din diferite parohii și școli catolice. PS Petru Gherghel, episcop emerit, a celebrat Sfânta Liturghie. Elevii, însoțiți de preoți și profesori, s-au rugat pentru reușită la examenul de Bacalaureat și pentru decizii inspirate de Duhul Sfânt în alegerea viitorului.

Imediat ce am ajuns, de la intrarea în Cacica am luat-o pe jos până la Sanctuar, recitând cu toții rozariul, mai exact misterele de bucurie.

În biserică am fost întâmpinați călduros de părintele paroh Anton Mărăndescu, bucuros să vadă atât de mulți tineri, dornici și entuziasmați să petreacă o zi împreună în compania lui Isus și a Mariei. Am avut parte de un moment de meditație, susținut de părintele Richardo Baciu, intitulat: "7 pași spre împlinire", moment ce pot să zic că "ne-a deschis ochii" și ne-a făcut să realizăm etapele pe care trebuie să le urmăm pentru a ne simți împliniți.

A urmat o scurtă pauză în care ne-am bucurat de vremea de afară și de priveliștea superbă.

Adorația ce a urmat a constituit cu adevărat un moment special de liniște, meditație, acompaniat de diferite cântece și texte citite de tineri. La acest moment ne-am hrănit sufletește și am avut ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem. De asemenea, am reușit să aducem în fața lui Dumnezeu toate dorințele și obiectivele noastre pentru acest an școlar dificil.

După acest moment frumos ne-am hrănit și trupește. Am reușit să cunoaștem tineri și să creăm noi legături.

Punctul culminant al zilei a fost Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, împreună cu părintele Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, cât și de alți preoți. Prin cuvântul de învățătură părintele Sebastian ne-a încurajat să răspundem "DA" lui Dumnezeu, asemenea Maicii Domnului, să dăm mărturie în orice moment, indiferent de vocația pe care o avem. Părintele ne-a amintit că este esențial să ne încredem în Domnul, dar să facem și noi lucruri grele, asemenea Sfintei Fecioare, cum ar fi "să punem burta pe carte". I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că a făcut posibilă această întâlnire, pentru că am avut parte de o zi plină de har, iar la sfârșit ne-am consacrat cu toții Maicii Domnului.

La întoarcere, cei care am venit de la Bacău ne-am oprit la Nisiporești, la mormântul Fericitei Veronica Antal. Preoții franciscani de acolo ne-au vorbit despre viața ei, ne-am rugat, cerându-i ajutor la examene și în viață, iar apoi am primit binecuvântarea la mormântul ei.

Mulțumim tuturor preoților, profesorilor de religie și tuturor tinerilor ce au participat la acest pelerinaj și l-au făcut deosebit.

Mult succes nouă, elevilor de clasa a XII-a, la examenele ce ne așteaptă, atât la școală, cât mai ales în viața de zi cu zi, și pe care, alături de Maria și Isus, le vom trece cu bine.

Elisa Măriuț

*

Câteva impresii ale participanților la pelerinaj:

  • "În această zi m-am simțit extraordinar de bine deoarece m-am rugat pentru familia mea, pentru viitorul meu. Am observat atât de multe lucruri frumoase. Mă bucur că Dumnezeu este atât de bun și măreț." (Ovidiu)

  • "O eliberare sufletească, dar în același timp și un moment de reculegere profundă asupra lucrurilor din viața mea." (Denisa)

  • "Mi-a plăcut foarte mult astăzi. Am participat cu emoție la acest pelerinaj, am făcut și un colocviu spiritual foarte profund, pe care l-am trăit intens, chiar dacă sunt ortodoxă. În același timp, am trăit sentimente de recunoștință și de încredere în Fecioara Maria. M-am bucurat foarte mult pentru că m-am reîntâlnit cu prieteni pe care i-am întâlnit la Olimpiada de Religie și cu care mi-am făcut planuri de viitor." (Ștefania)

  • "Fiind prima mea vizită la Cacica am rămas foarte impresionată. Acest pelerinaj mi-a oferit ocazia de a sta cu mine însumi și a clarifica câteva lucruri pe care nu le puteam vedea. Mă bucur că am ales să particip. Sunt mult mai liniștită, ușurată și fericită." (Anonim)

  • "Am avut ocazia, ca în acest an să merg la Bazilica «Adormirea Maicii Domnului» din Cacica. Pentru mine personal, a fost o experiența minunată, pe care cu siguranță o voi repeta. Am avut ocazia să mă spovedesc în fața unui preot cu har și cu o voce, pe care nu o voi uita niciodată. Harul acelui confesor m-a făcut să simt o căldură imensă în inimă și o emoție până la lacrimi. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că am avut parte de această experiența minunată." (Alexandra)

  • "Dintre toate rugăciunile, vorbele de bine si îndrumările din partea preoților pentru mine va rămâne veșnic întipărită în minte spovada. Spovada pe care am simțit-o că a luat o povară mare de pe umerii mei. Am intrat cu lacrimile în gât și am ieșit cu ele șiroaie, dar cu vorbele părintelui în suflet! Sunt multe de zis despre sentimentul pe care mi l-a lăsat, dar prefer să-l păstrez în inimă." (Valentina)

  • "Pace și bine! Astăzi am avut o ocazie deosebită, am avut parte de o întâlnire cu Isus, dar și cu Preasfânta Fecioară Maria de la Cacica, cu adevărat impresionată. Am cerut ajutorul Fecioarei Maria pentru a-mi călăuzi pașii, pentru reușite la următoarele evenimente importante din viața mea, Bacalaureatul și Admiterea la facultate, dar și pentru sănătate și luminarea minții. În drum spre Sanctuar, am meditat Sfântul Rozariu, parcurgând misterele de bucurie, după care am asistat la un moment de cateheză, care ne-a pătruns adânc în inimi, iar apoi a urmat momentul de adorație, în care fiecare dintre noi și-a prezentat în fața lui Isus toate dorințele. La Sfânta Liturghie, Preasfințitul Petru Gherghel ne-a îndemnat să fim strânși uniți cu Sfânta Fecioara Maria și să nu uităm că, rugăciunea este cea mai importantă. Pe plan spiritual, pot spune că experiența petrecută astăzi mi-a adus mare încredere în rugăciune și că Sfânta Maria ne este alături în orice împrejurare și ne asculta toate rugăciunile. Pace și bine!" (Paul Mircea)

  • "Pentru mine, această zi a fost încă o dovadă că tinerii mai au speranță în planul lui Dumnezeu. Mi-am reamintit că fără Dumnezeu nu-mi pot găsi răspunsurile la întrebările mele și dacă îmi pun încrederea în el voi merge pe calea cea dreaptă. Am rămas cu multe amintiri și lecții folositoare pe tot parcursul vieții mele". (Ana-Maria)

  • "Sunt un absolvent de liceu, din promoția 2023. Am participat la Pelerinajul absolvenților și anul trecut. Actualmente sunt student la Universitatea Transilvania, Brașov. M-am întors la Cacica, deoarece am simțit asta, am considerat că trebuie să fiu recunoscător Fecioarei Maria pentru faptul că am luat examenul de bacalaureat." (Antonio)

  • "Azi am simțit multă încărcare sufletească, pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria, dar și celor care au făcut ca această zi să fie atât de minunată." (Alexandra)

  • "Cu ajutorul momentelor zilei de astăzi am reflectat asupra unor lucruri despre existența omului. A fi pelerin este o experiență superbă aș putea spune, ai posibilitatea de a învăța lucruri noi de la oameni înțelepți, și de a vedea că nu ești singura oaie rătăcită." (Alexandra)

  • "Mi-a plăcut astăzi și este o experiență de neuitat la Cacica! M-am simțit bine, am cunoscut persoane noi, am văzut locuri noi..." (Paula)

  • "Acum slobozește pe slujitorul tău, stăpâne, după cuvântul tău în pace" (Lc 2,29), căci ochii mei s-au umplut de lumină în fața frumuseții acestor copii ai tăi. (Anonim)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat