Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi

În a 97-a Zi Mondială a Misiunilor, duminică, 22 octombrie 2023, cinci seminariști din anul al VI‑lea de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în cadrul unei Liturghii pontificale în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, care a început la ora 11.00. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoții de la Seminarul mare și Seminarul mic, preoți din Iași și din dieceză. Biserica s-a umplut de familiile candidaților la diaconat și de mulți credincioși. Întreaga celebrare a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

După ce sâmbătă, 21 octombrie 2023, cei cinci au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața Preasfințitului Iosif Păuleț în capela seminarului de pe Copou, duminică, 22 octombrie 2023, în Dieceza de Iași a avut loc hirotonirea diaconală a cinci tineri studenți la teologie.

Celebrarea a început cu procesiunea din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în față mergând candidații pentru Dieceza de Iași: Petru Cătălin Beșleagă, din Parohia Iugani "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Ionuț Laurențiu Budău, din Parohia Valea Seacă "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", Ionel Gabriel Cojocar, din Parohia Iugani "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Ovidiu Ionuț Hușanu, din Parohia Buruienești "Sfântul Iosif Muncitorul" și pentru Arhidieceza de București: Mihai Ispas, din Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu", Popești-Leordeni. Cântarea a fost susținută de corul reunit al Seminarului mare și al catedralei din Iași, dirijat de pr. Robert Râtan, la orgă Octavian Bișoc.

Preasfințitul Iosif Păuleț i-a salutat la începutul celebrării pe cei prezenți, în special pe candidați și familiile lor.

După proclamarea evangheliei, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului mare din Iași, i-a prezentat pe candidați ca fiind vrednici pentru primirea treptei diaconale, iar întreaga adunare a răspuns: "Mulțumim lui Dumnezeu."

În omilie, Preasfințitul Iosif a vorbit despre Ziua Mondială a Misiunilor ca despre "o fericită ocazie de a reflecta asupra dimensiunii profunde a credinței noastre, care este prin excelență catolică, adică universală, comunitară și tocmai de aceea misionară. Este important să înțelegem că Dumnezeu nu este doar Tatăl meu, ci al nostru al tuturor. Din această se naște chemarea misionară, care este adresată fiecărui creștin".

Pe candidații la diaconat, Excelența Sa i-a îndemnat să fie slujitori disponibili și pasionați de Dumnezeu. "Fiți generoși în slujire! Pentru a putea răspândi lumina și bucuria în jurul nostru, aveți grijă, dragi candidați la diaconat, să cultivați o relație personală și vie cu Cristos în rugăciune".

După omilie a urmat ritualul hirotonirii. Cei cinci tineri i-au promis episcopului ascultare și respect. Apoi, s-au prosternat înaintea altarului, corul intonând Litania tuturor sfinților. Impunerea mâinilor episcopului și rugăciunea de consacrare au fost momentele centrale ale hirotonirii diaconale. Apoi, ei și-au așezat stola și au îmbrăcat haina specifică slujirii diaconilor. Îmbrăcați cu aceste veșminte au mers pe rând înaintea episcopului, care le-a încredințat Evanghelia, adică misiunea de a o predica, prin cuvintele: "Primește Evanghelia lui Cristos, al cărui crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici".

Celebrarea liturgică a continuat cu Ofertoriu, când doi dintre noii diaconi l-au ajutat pe episcop la pregătirea mesei altarului pentru celebrarea euharistică.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț le-a mulțumit tuturor, în special celor care au devenit diaconi, adică slujitori. Le-a mulțumit, de asemenea, preoților formatori și parohi pentru contribuția pe care au adus-o la formarea lor, precum și familiilor lor care i-au dăruit Bisericii.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde cei hirotoniți au primit aplauze de felicitare din partea preoților și episcopilor.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acești tineri diaconi care și-au spus da-ul lor în fața chemării lui Dumnezeu. Domnul să-i binecuvânteze și să-i ajute în slujirea lor!

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Impresiile tinerilor diaconi:

  • "«Sufletul meu îl preamărește pe Domnul.» Astăzi a fost cu totul deosebită. O zi plină de emoții și sentimente de recunoștință. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru slujirea pe care mi-a încredințat-o și îl rog să mă ajute să îndeplinesc această slujire din toată inima și cu toată bucuria. Mulțumesc în același timp și celor care au făcut posibil acest eveniment. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți". (Ionuț-Laurențiu Budău)

  • "Momentul hirotonirii mele ca diacon a fost minunat, am simțit cum timpul s-a oprit și prezența lui Dumnezeu m-a învăluit, am simțit până în măduva oaselor prezența și binecuvântarea lui Dumnezeu! A fost o sărbătoare fascinantă al cărei ecou va răsuna îndelung în sufletul meu". (Ovidiu-Ionuț Hușanu)

  • "A fost o zi plină de emoții și bucurie. Aceste momente au fost într-adevăr unice pentru mine, o încununare a întregului drum de formare pe care l-am parcurs până acum. M-am simțit binecuvântat să am familia aproape de mine și pe toți ceilalți care au venit din Iugani, mai ales prietenii care mi-au fost aproape. Le mulțumesc tuturor și doresc să-i încurajez și pe seminariștii care vin din urmă să-și continue drumul cu bucurie și încredere în Dumnezeu". (Ionel-Gabriel Cojocar)

  • "Pentru mine, diaconatul reprezintă o slujire pe care Dumnezeu mi-a încredințat-o prin intermediul slujitorilor săi, cu scopul de a veni în ajutorul poporului său. De aceea, eu mă simt onorat că Dumnezeu m-a chemat la o astfel de slujire și totodată îl rog pentru a-mi da harurile necesare pentru a vesti cât mai bine evanghelia". (Mihai Ispas)

  • "A fost o zi plină de binecuvântări din partea lui Dumnezeu. Îi mulțumim pentru tot ce a făcut pentru noi până acum și pentru tot ce va face în continuare. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, în mod fizic sau online și îi asigur pe toți de rugăciunea mea, rugându-vă totodată să vă rugați în continuare pentru mine și pentru colegii mei". (Petru-Cătălin Beșleagă)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 octombrie: Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Iași (catedrală): Transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii de hirotonire diaconală:

* * *

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Noi diaconi pentru Biserică" (21 octombrie)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Vor fi hirotoniți cinci diaconi (anunț)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat